Η ακρίβεια έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα πλέον. Το να βρεις ένα αξιοπρεπές σπίτι χωρίς να δίνεις ένα μισθό αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας ενώ ακόμα και αν έχεις στην ιδιοκτησία σου σπίτι, το ακριβοπληρώνεις με χαράτσια και ΕΝΦΙΑ.
Όλη αυτή η παράνοια της έξτρα πληρωμής ξεκίνησε το 2011 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσίαζε στη Θεσσαλονίκη έναν έκτακτο, όπως είχε χαρακτηριστικά τονίσει, φόρο ακινήτων. Μέσα από το λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώναμε το «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων» το λεγόμενο χαράτσι. Που μόνο έκτακτο δεν ήταν. Στις 3 Ιουλίου του 2013, επί κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, με υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Στουρνάρα, το χαράτσι αντικαταστάθηκε από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, τον γνωστό ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα περιελάμβανε και τον ΦΑΠ.
Εδώ λοιπόν και 13 χρόνια, πληρώνουμε για την ακίνητη περιουσία που ήδη έχουμε πληρώσει, έχουμε φορολογηθεί και μας ανήκει. Το λες και νταβατζιλίκι.
Η κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν να προβεί σε μία κίνηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Αλλά μην χαίρεστε, τίποτα στη ζωη δεν έρχεται έτσι απλά, χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις και ψιλά γράμματα. Μία μείωση της τάξης του 10% (ε τι θέλετε; πετσόκομμα της εισφοράς;) θα πραγματοποιηθεί ΜΟΝΟ στους πολίτες που έχουν ασφαλίσει σε ιδιωτικές εταιρείες την κατοικία τους. Το είχαν υποσχεθεί και προεκλογικά άλλωστε. Υπήρχε όμως μία παγίδα.
Η ανακοίνωση της μείωσης ΕΝΦΙΑ
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, από το 2024 και εφεξής, για τις κατοικίες φυσικών προσώπων που κατά το προηγούμενο έτος ασφαλίστηκαν για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, θα προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, εφόσον είναι ασφαλισμένες για όλο το προηγούμενο έτος.
Δηλαδή, για να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Δεν φτάνει που έχουμε έναν έξτρα φόρο για το σπίτι που μας ανήκει, (και ήδη πληρώνουμε μέσω του φόρου ακίνητης περιουσίας) για να μας παραχωρήσουν “έκπτωση” σε αυτήν την παράνοια, μας αναγκάζουν να έχουμε και ιδιωτική ασφάλεια.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες ήδη, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους με τεράστια γράμματα : «Τώρα έχεις έναν ακόμα λόγο για να ασφαλίσεις την κατοικία σου. 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ με την ασφάλιση κατοικίας».
Και πάλι ομως, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ακόμα και αυτό το κοκκαλάκι που πετάνε όμως έχει κόφτη. Ναι καλά διαβάσατε. Για να δικαιούστε την έκπτωση υπάρχουν προϋποθέσεις. Με τη νέα διάταξη, η μείωση του φόρου κατά 10% από το 2024 παρέχεται εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών δεν είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα καλύπτει ολόκληρη την αξία του ακινήτου.
‘Εκανα τη αίτηση για τη μείωση ΕΝΦΙΑ και την απόρριψαν έχω λέει ασφαλισμένο το σπίτι για ό,τι ορίζουν αλλά η ασφάλεια είναι μικρότερης αξίας από αυτή που έβαλαν 900 ευρώ το τετραγωνικό.
Πόση κοροιδία ακόμη ρε;
— Γιάννης Κεΐσογλου (@IKeisoglou) February 7, 2024
Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι η φόρο-έκπτωση θα είναι αναλογική με τη διάρκεια ασφάλισης η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις μήνες. Και αν τυχόν ήδη έχουμε, αλλά δεν καλύπτει και τους 3 κινδύνους, θα πρέπει να κάνουμε επέκταση του ασφαλιστικού συμβολαίου. Και πάλι η έκπτωση θα έρθει από του χρόνου γιατί η απόφαση ορίζει ως δικαιούχους μόνο όσους έχουν ασφαλισμένα σπίτια και για τις 3 περιπτώσεις από ένα χρόνο και πάνω. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει ασφαλίσει τη κατοικία του η οποία επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ ύψους 500 ευρώ μόνο για δύο από τους τρεις κινδύνους θα χάσει την έκπτωση των 50 ευρώ.
Αγάπη μόνο‼️
👇
“..Χάνουν τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% ΧΙΛΙΑΔΕΣ ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών
Τα διαμερίσματα έχουν ασφαλιστεί
-για σεισμό & πυρκαγιά
-ΟΧΙ για πλημμύρα
ΕΠΙΠΛΕΟΝ η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής που ορίζεται σε 900€/m2..”https://t.co/6zsLbgppJ6 pic.twitter.com/ylO518fZq2
— Zoapotomisthomou (@Zoapotomisthom1) February 5, 2024
Σε περίπτωση που στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο γίνουν τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια του έτους ως προς την ασφαλισμένη αξία της κατοικίας ή/και ως προς το είδος των καλυπτόμενων κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας, λαμβάνεται υπόψη μόνο το χρονικό διάστημα της ασφάλισης για το οποίο πληρούνται οι προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων.
Το αστείο είναι ότι ουσιαστικά, η 10% μείωση δεν είναι και κανένα αστρονομικό ποσό. Πρόκειται ουσιαστικά για μία μείωση περίπου 50 ευρώ και αυτό μόνο για όσους έχουν ασφάλεια και για τους τρεις κινδύνους, δηλαδή σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.
Επίσης, εάν πρέπει να προσθέσεις εκ των υστέρων την πλυμμήρα, το ποσόν φυσικά και είναι μεγαλύτερο από το 10% της μείωσης…
— Evan.T (@e_tsac) February 6, 2024
Το εξοργιστικό είναι ότι προεκλογικά είχαν υποσχεθεί πως όποιος έχει ασφαλίσει για φυσικούς κινδύνους το σπίτι του , θα έχει μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ. Δεν είχαν αναφέρει όμως όλες τις προϋποθέσεις. Έτσι έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Και δεν παραχωρούν την έκπτωση και προώθησαν πωλήσεις στις Ασφαλιστικές εταιρείες, που όλως τυχαίως πολλοί παρελκόμενοι καρεκλοκένταυροι έχουν μετοχές και μερίσματα.
εντελώς τυχαία ,
σε μια Ασφαλιστική Εταιρεία, που πρόσφατα
πουλήθηκε από το Δημόσιο σε μεγάλο fund,
λειτουργεί ως manager Επενδυσεων η Σοφια,
κορη του Πρωθυπουργού Κυριακου Μητσοτακη.
Εντελώς τυχαία…
— kokkaliara (@NeKokkaliara) February 6, 2024
Μιλάμε για μία ξεδιάντροπη ώθηση προς την ιδιωτικοποίηση. Σε λίγο θα προωθήσουν και μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση που έχουμε ασφάλεια ζωής, για την στήριξη των ιδιωτικών νοσοκομείων.
Τίτλοι τέλους για το κράτος πρόνοιας
Είναι ξεκάθαρο, πως η ατζέντα της κυβέρνησης έχει σε προτεραιότητα το κεφάλαιο και την απομάκρυνση από ένα κράτος πρόνοιας. Ωθούν τους πολίτες στην ιδιωτική ασφάλεια, καθιστώντας τέτοια συμβόλαια πλέον απαραίτητα στην ήδη πανάκριβη καθημερινότητά μας. Η πορεία προς την ιδιωτικοποίηση γίνεται σιγά σιγά και σταθερά.
Λίγο οι ασφάλειες για τα σπίτια, η υποβάθμιση του ΕΣΥ που συχνά σε ωθεί σε ιδιωτικές λύσεις, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, συνηθιζουμε σιγα σιγα στην αντικατάσταση της κρατικής μέριμνας, του κράτους δικαίου από τον ιδιώτη. Και ποιο είναι το πρόβλημα θα πει κάποιος αν είναι να έχω φοβερές παροχές; Το πρόβλημα με τις ιδιωτικές ασφάλειες είναι οι ρήτρες και ο έλεγχος που γίνεται για να σε ασφαλίσουν. Αν υπάρχει κληρονομικότητα σε ένα πρόβλημα υγείας ας πούμε, το πιο πιθανό στο συμβόλαιο ιδιωτικής ασφάλειας να έχουν ρήτρα εξαίρεσης από αυτήν την πάθηση και έτσι να μείνετε ανασφάλιστοι. Οι μεγάλες εταιρείες δεν θέλουν να χάνουν λεφτά, έτσι αν έχετε ας πούμε σπίτι σε δάσος κοντά μπορεί να αυξήσουν υπέρμετρα τα ασφάλιστρα. Και τότε γίνεσαι έρμαιο του κεφαλαίου.
Μία τέτοια απόφαση δείχνει επίσης την μετατόπιση ευθυνών που πραγματοποιείται. Για να μειωθούν οι ζημιές και απώλειες από φυσικές καταστροφές, πρέπει να γίνουν έργα. Να πραγματοποιηθούν έρευνες για αντιπλημμυρικές υποδομές, να ενισχυθούν οι δασικές υπηρεσίες και οι πυροσβεστικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και βέβαια να υπάρχει πρόληψη. Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν εφιαλτικό. Χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη ή λάσπη και εκατοντάδες συμπολίτες μας καταστράφηκαν οικονομικά ή έμειναν χωρίς σπίτι. Το ποσό των αποζημιώσεων είναι αστρονομικό, και ακόμα δεν έχει δοθεί τίποτα. Ωθώντας τους πολίτες να κάνουν ιδιωτικές ασφαλίσεις σε κατοικίες έχουν μία σανίδα σωτηρίας και έναν τρόπο να “νίπτουν τας χείρας τους” σε παρόμοιες περιπτώσεις. Από τη στιγμή που οι πληγέντες θα αποζημιωθούν από τις ιδιωτικές εταιρείες, η κοινωνική πίεση για δημιουργία ουσιαστικών υποδομών θα περιοριστεί όπως επίσης και η απόδοση ευθυνών για το γεγονός ότι έχουμε μία χώρα αθωράκιστη απέναντι στις φυσικές καταστροφές.
Στο τέλος της ημέρας όμως, για μία ακόμα φορά η απόφαση αυτή είναι άδικη για πολλούς συμπολίτες που μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να ασφαλίσουν τις οικείες τους.
Η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων σχολίασε σχετικά: «Άδικη αλλά και αντισυνταγματική είναι η διπλή διαφορετική μεταχείριση που επιφυλάσσει ο νέος νόμος για τον ΕΝΦΙΑ (2022) για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, επιβαρύνοντας ακόμη και με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ το καθένα, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ίσης αξίας περιουσία αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας το καθένα, αλλά και όσους έχουν περιουσία που υπερβαίνει τις 500.000€, σε συνδυασμό και με τεράστιες κατά περιοχές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους, και ιδιαίτερα των (απρόσοδων) αστικών οικοπέδων, που οδηγούν σε «τρελές» κυριολεκτικά φορολογικές χρεώσεις!
Οι ρυθμίσεις αυτές παραβιάζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις δυνάμεις τους, όπως έχει επισημάνει στην έκθεσή της και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, αλλά και το άρθρο 21 για την προστασία της οικογένειας δεδομένου ότι εισάγει ρυθμίσεις βαρύτατης υπερφορολόγησης της οικογενειακής περιουσίας.»
Το χαράτσι και ο ΕΝΦΙΑ υποτίθεται ότι ξεκίνησαν ως έκτακτα μέτρα για την ατνιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. 13 χρόνια μετά, ακόμα πληρώνουμε υπέρμετρα για την ιδιοκτησία μας και μας πετάνε ξεδιάντροπα ξεροκόμματα που ουσιαστικά εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη αβίωτη και πανάκριβη καθημερινότητά μας.
Η ακρίβεια έχει φτάσει σε άλλα επίπεδα πλέον. Το να βρεις ένα αξιοπρεπές σπίτι χωρίς να δίνεις ένα μισθό αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας ενώ ακόμα και αν έχεις στην ιδιοκτησία σου σπίτι, το ακριβοπληρώνεις με χαράτσια και ΕΝΦΙΑ.
Όλη αυτή η παράνοια της έξτρα πληρωμής ξεκίνησε το 2011 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσίαζε στη Θεσσαλονίκη έναν έκτακτο, όπως είχε χαρακτηριστικά τονίσει, φόρο ακινήτων. Μέσα από το λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώναμε το «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων» το λεγόμενο χαράτσι. Που μόνο έκτακτο δεν ήταν. Στις 3 Ιουλίου του 2013, επί κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, με υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Στουρνάρα, το χαράτσι αντικαταστάθηκε από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, τον γνωστό ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα περιελάμβανε και τον ΦΑΠ.
Εδώ λοιπόν και 13 χρόνια, πληρώνουμε για την ακίνητη περιουσία που ήδη έχουμε πληρώσει, έχουμε φορολογηθεί και μας ανήκει. Το λες και νταβατζιλίκι.
Η κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν να προβεί σε μία κίνηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Αλλά μην χαίρεστε, τίποτα στη ζωη δεν έρχεται έτσι απλά, χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις και ψιλά γράμματα. Μία μείωση της τάξης του 10% (ε τι θέλετε; πετσόκομμα της εισφοράς;) θα πραγματοποιηθεί ΜΟΝΟ στους πολίτες που έχουν ασφαλίσει σε ιδιωτικές εταιρείες την κατοικία τους. Το είχαν υποσχεθεί και προεκλογικά άλλωστε. Υπήρχε όμως μία παγίδα.
Η ανακοίνωση της μείωσης ΕΝΦΙΑ
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, από το 2024 και εφεξής, για τις κατοικίες φυσικών προσώπων που κατά το προηγούμενο έτος ασφαλίστηκαν για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, θα προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, εφόσον είναι ασφαλισμένες για όλο το προηγούμενο έτος.
Δηλαδή, για να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Δεν φτάνει που έχουμε έναν έξτρα φόρο για το σπίτι που μας ανήκει, (και ήδη πληρώνουμε μέσω του φόρου ακίνητης περιουσίας) για να μας παραχωρήσουν “έκπτωση” σε αυτήν την παράνοια, μας αναγκάζουν να έχουμε και ιδιωτική ασφάλεια.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες ήδη, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους με τεράστια γράμματα : «Τώρα έχεις έναν ακόμα λόγο για να ασφαλίσεις την κατοικία σου. 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ με την ασφάλιση κατοικίας».
Και πάλι ομως, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ακόμα και αυτό το κοκκαλάκι που πετάνε όμως έχει κόφτη. Ναι καλά διαβάσατε. Για να δικαιούστε την έκπτωση υπάρχουν προϋποθέσεις. Με τη νέα διάταξη, η μείωση του φόρου κατά 10% από το 2024 παρέχεται εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών δεν είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα καλύπτει ολόκληρη την αξία του ακινήτου.
‘Εκανα τη αίτηση για τη μείωση ΕΝΦΙΑ και την απόρριψαν έχω λέει ασφαλισμένο το σπίτι για ό,τι ορίζουν αλλά η ασφάλεια είναι μικρότερης αξίας από αυτή που έβαλαν 900 ευρώ το τετραγωνικό.
Πόση κοροιδία ακόμη ρε;— Γιάννης Κεΐσογλου (@IKeisoglou) February 7, 2024
Παράλληλα, ξεκαθαρίζεται ότι η φόρο-έκπτωση θα είναι αναλογική με τη διάρκεια ασφάλισης η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις μήνες. Και αν τυχόν ήδη έχουμε, αλλά δεν καλύπτει και τους 3 κινδύνους, θα πρέπει να κάνουμε επέκταση του ασφαλιστικού συμβολαίου. Και πάλι η έκπτωση θα έρθει από του χρόνου γιατί η απόφαση ορίζει ως δικαιούχους μόνο όσους έχουν ασφαλισμένα σπίτια και για τις 3 περιπτώσεις από ένα χρόνο και πάνω. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει ασφαλίσει τη κατοικία του η οποία επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ ύψους 500 ευρώ μόνο για δύο από τους τρεις κινδύνους θα χάσει την έκπτωση των 50 ευρώ.
Αγάπη μόνο‼️
👇
“..Χάνουν τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% ΧΙΛΙΑΔΕΣ ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών
Τα διαμερίσματα έχουν ασφαλιστεί
-για σεισμό & πυρκαγιά
-ΟΧΙ για πλημμύρα
ΕΠΙΠΛΕΟΝ η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής που ορίζεται σε 900€/m2..”https://t.co/6zsLbgppJ6 pic.twitter.com/ylO518fZq2— Zoapotomisthomou (@Zoapotomisthom1) February 5, 2024
Σε περίπτωση που στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο γίνουν τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια του έτους ως προς την ασφαλισμένη αξία της κατοικίας ή/και ως προς το είδος των καλυπτόμενων κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας, λαμβάνεται υπόψη μόνο το χρονικό διάστημα της ασφάλισης για το οποίο πληρούνται οι προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων.
Το αστείο είναι ότι ουσιαστικά, η 10% μείωση δεν είναι και κανένα αστρονομικό ποσό. Πρόκειται ουσιαστικά για μία μείωση περίπου 50 ευρώ και αυτό μόνο για όσους έχουν ασφάλεια και για τους τρεις κινδύνους, δηλαδή σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.
Επίσης, εάν πρέπει να προσθέσεις εκ των υστέρων την πλυμμήρα, το ποσόν φυσικά και είναι μεγαλύτερο από το 10% της μείωσης…
— Evan.T (@e_tsac) February 6, 2024
Το εξοργιστικό είναι ότι προεκλογικά είχαν υποσχεθεί πως όποιος έχει ασφαλίσει για φυσικούς κινδύνους το σπίτι του , θα έχει μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ. Δεν είχαν αναφέρει όμως όλες τις προϋποθέσεις. Έτσι έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Και δεν παραχωρούν την έκπτωση και προώθησαν πωλήσεις στις Ασφαλιστικές εταιρείες, που όλως τυχαίως πολλοί παρελκόμενοι καρεκλοκένταυροι έχουν μετοχές και μερίσματα.
εντελώς τυχαία ,
σε μια Ασφαλιστική Εταιρεία, που πρόσφατα
πουλήθηκε από το Δημόσιο σε μεγάλο fund,
λειτουργεί ως manager Επενδυσεων η Σοφια,
κορη του Πρωθυπουργού Κυριακου Μητσοτακη.
Εντελώς τυχαία…— kokkaliara (@NeKokkaliara) February 6, 2024
Μιλάμε για μία ξεδιάντροπη ώθηση προς την ιδιωτικοποίηση. Σε λίγο θα προωθήσουν και μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση που έχουμε ασφάλεια ζωής, για την στήριξη των ιδιωτικών νοσοκομείων.
Τίτλοι τέλους για το κράτος πρόνοιας
Είναι ξεκάθαρο, πως η ατζέντα της κυβέρνησης έχει σε προτεραιότητα το κεφάλαιο και την απομάκρυνση από ένα κράτος πρόνοιας. Ωθούν τους πολίτες στην ιδιωτική ασφάλεια, καθιστώντας τέτοια συμβόλαια πλέον απαραίτητα στην ήδη πανάκριβη καθημερινότητά μας. Η πορεία προς την ιδιωτικοποίηση γίνεται σιγά σιγά και σταθερά.
Λίγο οι ασφάλειες για τα σπίτια, η υποβάθμιση του ΕΣΥ που συχνά σε ωθεί σε ιδιωτικές λύσεις, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, συνηθιζουμε σιγα σιγα στην αντικατάσταση της κρατικής μέριμνας, του κράτους δικαίου από τον ιδιώτη. Και ποιο είναι το πρόβλημα θα πει κάποιος αν είναι να έχω φοβερές παροχές; Το πρόβλημα με τις ιδιωτικές ασφάλειες είναι οι ρήτρες και ο έλεγχος που γίνεται για να σε ασφαλίσουν. Αν υπάρχει κληρονομικότητα σε ένα πρόβλημα υγείας ας πούμε, το πιο πιθανό στο συμβόλαιο ιδιωτικής ασφάλειας να έχουν ρήτρα εξαίρεσης από αυτήν την πάθηση και έτσι να μείνετε ανασφάλιστοι. Οι μεγάλες εταιρείες δεν θέλουν να χάνουν λεφτά, έτσι αν έχετε ας πούμε σπίτι σε δάσος κοντά μπορεί να αυξήσουν υπέρμετρα τα ασφάλιστρα. Και τότε γίνεσαι έρμαιο του κεφαλαίου.
Μία τέτοια απόφαση δείχνει επίσης την μετατόπιση ευθυνών που πραγματοποιείται. Για να μειωθούν οι ζημιές και απώλειες από φυσικές καταστροφές, πρέπει να γίνουν έργα. Να πραγματοποιηθούν έρευνες για αντιπλημμυρικές υποδομές, να ενισχυθούν οι δασικές υπηρεσίες και οι πυροσβεστικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και βέβαια να υπάρχει πρόληψη. Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν εφιαλτικό. Χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη ή λάσπη και εκατοντάδες συμπολίτες μας καταστράφηκαν οικονομικά ή έμειναν χωρίς σπίτι. Το ποσό των αποζημιώσεων είναι αστρονομικό, και ακόμα δεν έχει δοθεί τίποτα. Ωθώντας τους πολίτες να κάνουν ιδιωτικές ασφαλίσεις σε κατοικίες έχουν μία σανίδα σωτηρίας και έναν τρόπο να “νίπτουν τας χείρας τους” σε παρόμοιες περιπτώσεις. Από τη στιγμή που οι πληγέντες θα αποζημιωθούν από τις ιδιωτικές εταιρείες, η κοινωνική πίεση για δημιουργία ουσιαστικών υποδομών θα περιοριστεί όπως επίσης και η απόδοση ευθυνών για το γεγονός ότι έχουμε μία χώρα αθωράκιστη απέναντι στις φυσικές καταστροφές.
Στο τέλος της ημέρας όμως, για μία ακόμα φορά η απόφαση αυτή είναι άδικη για πολλούς συμπολίτες που μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να ασφαλίσουν τις οικείες τους.
Η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων σχολίασε σχετικά: «Άδικη αλλά και αντισυνταγματική είναι η διπλή διαφορετική μεταχείριση που επιφυλάσσει ο νέος νόμος για τον ΕΝΦΙΑ (2022) για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, επιβαρύνοντας ακόμη και με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ το καθένα, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ίσης αξίας περιουσία αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας το καθένα, αλλά και όσους έχουν περιουσία που υπερβαίνει τις 500.000€, σε συνδυασμό και με τεράστιες κατά περιοχές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους, και ιδιαίτερα των (απρόσοδων) αστικών οικοπέδων, που οδηγούν σε «τρελές» κυριολεκτικά φορολογικές χρεώσεις!
Οι ρυθμίσεις αυτές παραβιάζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι όλοι οι Έλληνες συμμετέχουν στα δημόσια βάρη χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με τις δυνάμεις τους, όπως έχει επισημάνει στην έκθεσή της και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, αλλά και το άρθρο 21 για την προστασία της οικογένειας δεδομένου ότι εισάγει ρυθμίσεις βαρύτατης υπερφορολόγησης της οικογενειακής περιουσίας.»
Το χαράτσι και ο ΕΝΦΙΑ υποτίθεται ότι ξεκίνησαν ως έκτακτα μέτρα για την ατνιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. 13 χρόνια μετά, ακόμα πληρώνουμε υπέρμετρα για την ιδιοκτησία μας και μας πετάνε ξεδιάντροπα ξεροκόμματα που ουσιαστικά εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη αβίωτη και πανάκριβη καθημερινότητά μας.