Ο Έλον Μασκ, με το γνώριμο του τακτ, αποφάσισε να κάνει επίσημο αυτό που ήδη συμβαίνει στο παρασκήνιο: να ενώσει την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης X (γνωστή και ως το πτώμα του Twitter) με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης xAI, σε έναν γάμο συμφέροντος όπου όλοι οι καλεσμένοι είναι… data sets.

Η συμφωνία γίνεται αποκλειστικά με μετοχές, αποτιμώντας την πρώην πλατεία του παγκόσμιου δημόσιου λόγου στα 45 δισ. δολάρια και το Grok —το chatbot που λέει ανέκδοτα πιο αμήχανα κι από τον ίδιο τον Μασκ— στα 80 δισ. Όσοι επένδυσαν στην εξαγορά του Twitter μετατρέπονται αυτομάτως σε μετόχους της xAI. Κοινώς, αν κάποτε αγόρασες μετοχές για να στηρίξεις την «ελευθερία του λόγου», τώρα έχεις μετοχές σε μια μηχανή που θα εκπαιδεύεται με memes και hate speech.

«Το μέλλον του X και του xAI είναι αλληλένδετα», έγραψε ο Μασκ, με την αυτοπεποίθηση μελλοντικού αυτοκράτορα. «Σήμερα ενοποιούμε δεδομένα, μοντέλα, υπολογιστική ισχύ, διανομή και ταλέντο». Με άλλα λόγια, ενώνουμε τα απομεινάρια ενός καμένου social network με την AI που θέλει να το καταλάβει. Ένας τέλειος αλγόριθμος δυστοπίας σε beta version.

Το X, δηλαδή το άλλοτε Twitter, έχει πλέον αναβαθμιστεί από κοινωνικό δίκτυο σε φάρμα δεδομένων για την xAI — γιατί τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς με τις φωνές τόσων εκατομμυρίων χρηστών, τα threads και τα emojis αν όχι από το να ταΐσεις σε έναν πολύ δυνατό αλγόριθμο; Παράλληλα, λειτουργεί και ως κανάλι διανομής για τα προϊόντα της εταιρείας, πράγμα που κάνει την xAI μία από τις ελάχιστες AI εταιρείες με άμεση πρόσβαση σε ευρύ κοινό. Ή, αλλιώς: ποιος χρειάζεται ethics board όταν έχεις memes και retweets;

Το Grok τα πάει μια χαρά σε κάποιες δοκιμές — δηλαδή δεν ξεχνάει το όνομά του και κάνει λίγα ορθογραφικά — αλλά ακόμα βλέπει την πλάτη της OpenAI, της Anthropic και της Google. Ο Μασκ όμως επιμένει: η xAI θα γίνει η νούμερο ένα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης. Γιατί; Επειδή το είπε.

Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου, τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο. Και ο Έλον έχει τώρα απευθείας pipeline από το X. Το πρόβλημα; Χρειάζεται περισσότερα βίντεο. Γιατί το μέλλον της AI είναι πολυμορφικό: ήχος, εικόνα, κείμενο, όλα μαζί — ένας αχταρμάς πληροφοριών για να βγάλεις πιο “έξυπνα” bots και πιο στοχευμένες διαφημίσεις. Η Google έχει σαφές προβάδισμα εκεί, αλλά δεν πειράζει· ο Μασκ έχει… αυτοπεποίθηση και followers.

Υπάρχει όμως και μια άλλη εταιρεία στο σύμπαν του Μασκ, με πηγή δεδομένων ακόμη πιο πολύτιμη από το X: η Tesla. Μέχρι πέρυσι, κυκλοφορούσαν περίπου 5 εκατομμύρια Tesla στους δρόμους — ουσιαστικά, πεντάκις εκατομμύρια ρομπότ συλλογής πολυτροπικών δεδομένων με ρόδες.

Αυτά τα δεδομένα μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικά χρήσιμο υλικό για την εκπαίδευση μελλοντικών foundation models. Και αυτά τα μοντέλα, με τη σειρά τους, μπορούν να ενισχύσουν τις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης της Tesla, οι οποίες πλέον βασίζονται σε αρχιτεκτονική τύπου transformer — δηλαδή, στην ίδια λογική με εκείνη του ChatGPT — για το περίφημο Full Self Driving.

Η Tesla, παράλληλα, προσπαθεί να κατασκευάσει και ανθρωπόμορφα ρομπότ. Μια φιλόδοξη προσπάθεια που όχι μόνο θα χρειαστεί τεράστιους όγκους οπτικών δεδομένων για εκπαίδευση, αλλά ενδεχομένως θα παράγει και νέα δεδομένα με κάθε τους κίνηση.

Όπως και σε προηγούμενες κινήσεις του Μασκ — π.χ. την εξαγορά της SolarCity από την Tesla — αυτή η συγχώνευση πιθανότατα θα προκαλέσει αντιδράσεις από όσους θεωρούν ότι λειτουργεί ανήθικα ή με σύγκρουση συμφερόντων. Όμως οι μέτοχοι του δεν φαίνεται να συμμερίζονται τέτοιες ανησυχίες. Οι άνθρωποι που επενδύουν στις εταιρείες του Μασκ, το κάνουν επειδή πιστεύουν στο όραμά του — κι αυτή η κίνηση απλώς αφαιρεί ένα ακόμη εμπόδιο στον δρόμο προς την υλοποίησή του.

Αναπόφευκτα, η πιθανότητα εξαγοράς της xAI από την Tesla προβάλλει ως στρατηγικά συνεκτική κίνηση, ιδίως εφόσον οι τεχνολογίες τους συγκλίνουν σε ένα ενιαίο οικοσύστημα αυτόνομης νοημοσύνης και ρομποτικής εφαρμογής. Ωστόσο, το μέγεθος και η δημόσια διαπραγμάτευση της Tesla καθιστούν μια τέτοια συγχώνευση θεσμικά και οικονομικά πολύπλοκη. Η μελλοντική συνένωση των δύο εταιρειών δεν θα κριθεί μόνο από τεχνολογικές συνέργειες, αλλά και από το αν η αγορά, οι ρυθμιστικές αρχές και οι μέτοχοι είναι έτοιμοι να αποδεχτούν ένα ακόμη βήμα προς την ενοποίηση τεχνητής νοημοσύνης, βιομηχανικής παραγωγής και καθημερινής ζωής, υπό την ομπρέλα ενός και μόνο οράματος.

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.