Kάθε εβδομάδα οι συντάκτες του αγαπημένου σας FAQ Team γράφουν ποια πράγματα τους ανεβάζουν (ή τους κατεβάζουν) συναισθηματικά, ψυχολογικά και εγκεφαλικά!

Εύα Αναστασιάδου

👍 Η συναυλία που έδωσε η Εβρίτικη Ζυγιά στα σκαλιά του επιβλητικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών στα πλαίσια του “This is Athens – City Festival” . Η θρακική μουσική παράδοση από 5 παιδιά που με το ταλέντο τους μας παρέσυραν σε ένα μεταφυσικό, παγανιστικό τριπάρισμα υπό το μαγευτικό φως της πανσελήνου.

👎Η ζέστη είναι ανυπόφορη, η υπομονή του κόσμου έχει εξαντληθεί και το καλοκαίρι όσο όμορφο και αν είναι δεν μπορεί να ξεπλύνει την ακρίβεια, την αβίωτη πόλη και μια κοινωνία που απομακρύνεται διαρκώς από τον άνθρωπο.

Δήμητρα Βασιλειάδη

👍 Η παράσταση “Κάτι διαφορετικό 2” των C for Circus ήταν αποκάλυψη. Ένα σατυρικό βαριετέ που σε κάνει να προβληματίζεσαι ενώ γελάς από τα βάθη της ψυχής σου. Μαγεία! Καταπιάνεται με ό,τι μπορεί να σκέφτεται ο καθένας από εμάς σήμερα. Απαντάει στο πιο αγχωτικό ερώτημα της εποχής μας: πώς θα είναι η ζωή μας σε λίγα χρόνια από σήμερα; Επειδή αυτή η ώρα αργεί λιγάκι, να πάτε να τους δείτε.

👎 Η σκόνη από τα έργα στους δρόμους σε συνδυασμό με το καυσαέριο και τη ζέστη των ημερών, δημιουργεί μία απίστευτα αποπνικτική ατμόσφαιρα που κάνει τη καθημερινότητα περισσότερο αβίωτη απ’ όσο είναι ήδη.

Γεωργία Δρακάκη

👍 Κάπου ανάμεσα στους πιο ήρεμους από ποτέ βηματισμούς μου στην ελληνική επαρχία, καιρό τώρα μακριά από την πόλη, καταφθάνει σπουδαία τέχνη από τα παλιά που μοιάζει σημερινή: η Σαπφώ του Κακίτση, του Βλασσόπουλου και της Κανελλίδου. Τα τραγούδια του Κώστα Χατζή (”έχουν δίκιο για τα χέρια μου”), η ταινιάρα του Νίκου Παναγιωτόπουλου ”τα Οπωροφόρα της Αθήνας”, τα πεζά-θησαυροί του Οδυσσέα Ελύτη.

👎 Οι ανούσιοι πόλεμοι που ξεσπούν επί σοβαρότατων πολέμων σε οθόνες. Αίμα ψηφιακό πάνω στο πραγματικό που κυλά αδυσώπητα.

Σοφία Μανδηλαρά

👍 Οι σκύλοι είναι οι άνθρωποι της ζωής μας που μας ξέρουν καλύτερα.

👎 Βράδυ Παρασκευής 24 Μαϊου, λίγα λεπτά πριν κλείσει η Βουλή λόγω ευρωεκλογών και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, ο προεδρεύων ανακοίνωσε ότι διαβιβάστηκε επισήμως στο Σώμα η δικογραφία για το μπάζωμα του σημείου του δυστυχήματος των Τεμπών. Η δικογραφία είχε τεθεί στο αρχείο από τον εισαγγελέα της Λάρισας, από όπου ανασύρθηκε μετά από μήνυση των συγγενών των θυμάτων. Λίγα λεπτά πριν κλείσει η Βουλή, για τρεις ολόκληρες εβδομάδες, χωρίς πρακτικά να υπάρχει λόγος για τόσο μεγάλη αποχή από τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα, τότε έφτασε μια δικογραφία που απασχολεί ολόκληρη την Ελλάδα. Όλα στο βωμό της επικοινωνίας.

Νίκος Παγουλάτος

👍 Δε χρειάζεται να έχετε αυλή για ποτίζετε με τις ώρες, ούτε κανένα τεράστιο μπαλκόνι με 25 γλάστρες. Και τρεις γλαστρούλες να έχετε, το πρωινό πότισμα, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, έχει σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες στην ψυχική υγεία. Το έχω καθιερώσει πλέον και απορώ πώς ζούσα χωρίς αυτό προηγουμένως.

👎 Υπενθύμιση: στα μαγαζιά με θέα -που συνήθως είναι πανάκριβα- δεν πληρώνεις τη θέα, όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλά το μαγαζί. Η φύση ποτέ δε σου ζήτησε να κόψεις εισιτήριο για να γίνεις μέρος της, είναι εκεί, γύρω μας, γενναιόδωρα δοσμένη σε εμάς και καταδικασμένη στις ορέξεις μας. Καμία θέα δεν έχει αντίτιμο, δε ζητάει ανταλλάγματα το Σύμπαν. Αυτός που παίρνει από το πορτοφόλι σου 5 ευρώ για έναν καφέ, 12 ευρώ για μία σαλάτα και 8 ευρώ για έναν φυσικό χυμό είναι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, καμία θέα, κανένα ηλιοβασίλεμα, κανένα κύμα.

Γιάννης Παπαϊωάννου

👍 Το πολυδιάστατο ταλέντο των εικονογράφων, των σκιτσογράφων, των κομιξάδων και των καλλιτεχνών που παρέλασαν από το φετινό Comicdom CON Athens 2024.

👎 Η Meta απομακρύνθηκε από τις ειδήσεις. Τώρα η εταιρεία το χρησιμοποιεί για περιεχόμενο τους για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Έτσι, το νέο chatbot της Meta, το Meta AI, είναι στην ευχάριστη θέση να σαρώνει τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και να συνοψίζει τις τελευταίες ιστορίες και τους τίτλους τους για όποιον το ζητήσει. Το κάνει ακόμη και στον Καναδά, όπου η εταιρεία απαγόρευσε τον προηγούμενο Αύγουστο τους συνδέσμους προς ειδησεογραφικές πηγές στο Facebook (και το Instagram) για να παρακάμψει έτσι έναν νόμο σύμφωνα με τον οποίο την υποχρέωνε να πληρώνει τους εκδότες. Πριν δύο μέρες τα πρώτα μηνύματα προς τους χρήστες του Facebook άρχισαν να έρχονται και στους Έλληνες χρήστες, όπου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πλέον θα σαρώνει και τους λογαριασμούς των χρηστών για να τα ταΐζει τις ορέξεις του αχόρταγου chatbot της. Βοήθειά μας!

Μίλτος Τόσκας

👍 Η διεθνής έκθεση βιβλίου με τόσα γεγονότα και παρουσιάσεις αποζημίωσε όσους την επισκέφτηκαν έστω για μία από τις τέσσερις ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε ένα πανάξιο πρωτάθλημα, ίσως το πιο ανταγωνιστικό όλων των εποχών.

👎 Το ενδιαφέρον για τις Ευρωεκλογές πολύ μικρό από την κοινωνία. Η αποχή πιθανώς να αγγίξει το 55%. Η ατζέντα δυστυχώς θυμίζει περισσότερο εθνικές εκλογές και βρίσκεται μακριά από μείζονα ζητήματα της παγκόσμιας κοινότητας.