Με τα χρόνια, υπήρξαν φορές που ένιωθα ότι ήθελα να τα παρατήσω, επειδή ήμουν πεπεισμένη ότι τα γραπτά μου δεν ήταν αρκετά καλά. Και ευθύς ως Deus Ex Machina, μπορεί να έρθει  μια ευγενική κουβέντα από έναν συνάδελφο ή ένα εύστοχο σχόλιο από έναν αναγνώστη μου έφτιαχνε τη διάθεση και «ξυπνούσε» και πάλι το κίνητρό μου. Το θετικό feedback μου υπενθύμιζε γιατί αγαπώ το γράψιμο και με ενθάρρυνε να συνεχίσω, ακόμη και όταν τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η δημοσιογραφία είναι ένα σκληρό τερέν και από τη στιγμή που εκτιθέμεθα στη δημόσια σφαίρα, όπως είναι επόμενο γινόμαστε αποδέκτες κριτικής, για τον λόγο μας, τα ενδεχόμενα λάθη, τις απόψεις αλλά και το στυλ γραφής μας. Ως εκ τούτου, συχνά είτε αμφισβητούμε τον ίδιο μας τον εαυτό και την αξία των γραπτών μας, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει τη διατήρηση του κινήτρου μας. Και κάπου εδώ έρχεται η σημασία ενός καλού λόγου, έστω μια εποικοδομητικής κριτικής και της θετικής ανατροφοδότησης γενικότερα.

Ιδού μερικά παραδείγματα από σχόλια αναγνωστών που ήρθαν ακριβώς τη στιγμή που αισθανόμουν ανασφάλεια και αμφισβητούσα τα γραπτά και τις ικανότητές μου. Με άλλα λόγια αυτά τα σχόλια ήρθαν την ώρα που τα είχα περισσότερο ανάγκη για να μπορέσω να συνεχίσω.

«Μου αρεσουν πολυ τα αρθρα σου στο olafaq!»

«Κυρία Στυλιανού καλησπέρα σας και Καλή Χρονιά. Δεν έχω δυστυχώς την τύχη να σας γνωρίζω προσωπικά. Διαβάζω τώρα με μεγάλο θαυμασμό τις αναρτήσεις και τα υπέροχα κείμενά σας. Με εκτίμηση και θαυμασμό, [όνομα]».

«Ευτυχώς που υπάρχει η μουσική. Λειτουργεί θεραπευτικά . Τις προάλλες μου θύμησες το “Love like blood” και χρειαζόμουν την ανάδρομη. Οπότε θέλεις να πας εκ μέρους μου στο [όνομα μαγαζιού] για ποτό. Είναι της αδελφής μου».

«Το άρθρο σας με τα καρφιά στο φέρετρο του καπιταλισμού, είναι το resume του βιοπολιτικού μας κάδρου, έχετε τον σεβασμό μου, το εννοώ…»

«Καλέ εσύ ήσουν χτες Τέντυ; Και έλεγα να σε συγχαρώ για το κείμενό σου για τη «Κυριακή – Γάτα». Αλλά λέω πάλι λάθος θα κάνω , δεν πάω καλά με αυτά»

feedback

«Αγαπητή Χριστιάνα Στυλιανού καλημέρα! Είναι μια από τις πολύ σπάνιες στιγμές που βρίσκω έναν άνθρωπο να θαυμάσω, εσένα διαβάζοντας το άρθρο σου για τον Ντοστογιέφσκι. Εξαιρετικό. Από τις άλλες σου αναρτήσεις δεν καταλαβαίνω και πολλά πράγματα, γιατί στις 28.2 κλείνω τα 72 μου χρόνια και έχω μείνει πίσω από τις…τρέχουσες εξελίξεις. Άλλωστε ζω απομονωμένη με τον άνδρα μου σε μια γωνίτσα της Μεσσηνίας. Δεν έχουμε επαφή με κόσμο. Να είσαι καλά και ευτυχισμένη».

Προπάντων το τελευταίο μήνυμα, το έλαβα μια στιγμή υπαρξιακής κρίσης, πάνω στον πανικό του ερωτήματος «τι νόημα έχουν όλα αυτά;», δίνοντας την απάντηση στον εαυτό μου «χιλιάδες λέξεις, κείμενα, απόψεις-αποψάρες-αποψουλές, όλα μια ματαιότητα στο αβάστακτο πέρασμα του χρόνου, χωρίς καμία μα καμία πρακτική χρηστικότητα, κούφιες λέξεις στην αχανή έρημο του διαδικτύου». Κι όμως, με ένα καλό λόγο, γεμάτο ειλικρίνεια και μέσα σε τρεις γραμμές μιλώντας μου για τη δική της ιστορία, το μήνυμα της κυρίας αυτής, μέσα στην απλότητά του μου έδωσε τις απαντήσεις στα πιο σκληρά υπαρξιακά αδιέξοδά μου, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνει και πολλά από τις άλλες αναρτήσεις μου –όπως ειλικρινά είπε (που και για αυτό είναι ένα εποικοδομητική σχόλιο από μόνο του). Ως εκ τούτου…. οι απαντήσεις είναι στο μοίρασμα και στην επικοινωνία. Κι όπως έγραψα και σε ένα άλλο πρόσφατο άρθρο.

«Ενώ η κοινωνικός ορισμός της επιτυχίας βασίζεται στο θεμέλιο του ανταγωνισμού, η πραγματική επιτυχία βασίζεται στο να καταφέρουμε να ζούμε σε κοινωνίες ανθρώπων, μοιράσματος, επικοινωνίας και αλληλεγγύης, σπάζοντας τον κλοιό της αλλοτρίωσης και της απομόνωσης του σύγχρονου κόσμου.

 …

Εκείνο που πραγματικά έχει αξία σε αυτή τη ζωή, δεν είναι οι επιτυχίες και οι αποτυχίες μας. Είναι οι άνθρωποι με τους οποίους τις μοιραζόμαστε».

Πέντε οφέλη της θετικής ανατροφοδότησης

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Psychology διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν θετική ανατροφοδότηση παρουσίασαν μεγαλύτερη κινητοποίηση και απόδοση σε δημιουργικές εργασίες σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν αρνητική ανατροφοδότηση ή καθόλου ανατροφοδότηση.

Παρακάτω παρουσιάζονται πέντε από τα κυριότερα οφέλη της θετικής ανατροφοδότησης:

1. Ανάπτυξη αυτοπεποίθησης

Όταν κάποιος βλέπει ή αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά σας και εκτιμά τα γραπτά σας, τη δημιουργικότητα, τις ικανότητές σας ή το οτιδήποτε πάνω σας, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Το γεγονός ότι γνωρίζετε ότι οι άλλοι εκτιμούν την προσπάθειά σας, σας βοηθά να πιστεύετε στις ικανότητές σας και σας ενθαρρύνει να συνεχίσετε, ακόμη και όταν το γράψιμο, ή η δική σας εργασία βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση.

2. Βελτίωση της παραγωγικότητας

Ως δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, γονείς ή παιδιά, όταν λαμβάνουμε θετική ανατροφοδότηση, αυτό μας παρακινεί να γράφουμε περισσότερο, να παράγουμε περισσότερο, να «δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό» που λέμε, επειδή η θετική ενδυνάμωση δημιουργεί έναν κύκλο κινήτρων.

Όσο περισσότερα θετικά σχόλια λαμβάνετε, τόσο περισσότερο παρακινείστε να γράψετε και όσο περισσότερα γράφετε, τόσο περισσότερα θετικά σχόλια είναι πιθανό να λάβετε. Αυτός ο κύκλος αυξάνει την παραγωγικότητα και μας βοηθά να διατηρήσουμε μια συνεπή ρουτίνα γραφής.

3. Μείωση του άγχους

Το γράψιμο μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει άγχος και στρες, ειδικά όταν δεν είστε σίγουροι αν η δουλειά σας είναι αρκετά καλή. Η θετική ανατροφοδότηση συμβάλλει στη μείωση αυτού του άγχους, καθησυχάζοντάς σας ότι το γραπτό σας βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Σας βοηθά να εστιάσετε στα δυνατά σας σημεία και σας ενθαρρύνει να συνεχίσετε να βελτιώνεστε.

4. Δημιουργία κοινότητας

Ως συγγραφείς, όταν ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον, δημιουργείται μια αίσθηση αλληλεγγύης και ανήκειν. Αυτό το θετικό περιβάλλον μπορεί να μας ενθαρρύνει να παίρνουμε ρίσκα, να δοκιμάζουμε νέα πράγματα και να διευρύνουμε τα δημιουργικά μας όρια.

5. Βελτίωση της ποιότητας του γραπτού λόγου

Το να λαμβάνετε θετική ανατροφοδότηση δεν σημαίνει ότι αγνοείτε τους τομείς που χρειάζονται βελτίωση. Αντιθέτως, μας βοηθά να δούμε τα δυνατά μας σημεία και μας ενθαρρύνει να χτίσουμε πάνω σε αυτά. Όταν συνδυάζεται με εποικοδομητική κριτική, η θετική ανατροφοδότηση μπορεί να βελτιώσει μαζικά τη συνολική ποιότητα του γραπτού λόγου.

Τώρα πάμε να δούμε πώς να δώσετε με τη σειρά σας εποικοδομητικό feedback:

1. Να είστε συγκεκριμένοι

Όταν δίνετε θετική ανατροφοδότηση, να είστε συγκεκριμένοι για το τι σας άρεσε. Αντί να πείτε: «Πολύ καλή δουλειά», μπορείτε να πείτε: «Μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο οργανώσατε το άρθρο σας, ήταν περιεκτικό και εύστοχο. Οι συμβουλές σας ήταν σαφείς και πρακτικά χρήσιμες»

2. Ισορροπία επαίνων και εισηγήσεων

Ενώ είναι σημαντικό να τονίζετε τα στοιχεία τα οποία λειτουργούν καλά, είναι επίσης χρήσιμο να προσφέρετε και εισηγήσεις για βελτίωση. Για παράδειγμα, «Η εισαγωγή σας είναι φανταστική. Μου τράβηξε πραγματικά την προσοχή. Ίσως θα μπορούσατε να προσθέσετε περισσότερους υπότιτλους για να σπάσετε το κείμενο και να το κάνετε πιο ευανάγνωστο».

3. Να ενθαρρύνετε και να υποστηρίζετε

Να στοχεύετε πάντα στην ενθάρρυνση και την υποστήριξη του συντάκτη. Ακόμη και όταν ασκείτε εποικοδομητική κριτική, να την λέτε με τρόπο που να παρακινεί τον συντάκτη να βελτιωθεί. Για παράδειγμα, «Το άρθρο σας για τον “ταξικό καύσωνα” είναι τρομερά επίκαιρο και εύστοχο. Με μερικά ακόμη παραδείγματα από την πραγματική ζωή, θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρον».

Πώς να δέχεστε εποικοδομητική ανατροφοδότηση:

1. Να είστε ανοιχτόμυαλοι:

Όταν λαμβάνετε ανατροφοδότηση, να έχετε ανοιχτό μυαλό. Πρέπει να καταλάβετε ότι η ανατροφοδότηση έχει σκοπό να σας βοηθήσει να βελτιωθείτε, όχι να σας ασκήσει προσωπική κριτική. Αποδεχτείτε τις υποδείξεις ως ευκαιρίες για να εξελιχθείτε και να βελτιώσετε τα γραπτά σας.

2. Ζητήστε λεπτομέρειες

Αν η ανατροφοδότηση δεν είναι σαφής, μη διστάσετε να ζητήσετε περισσότερες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, αν κάποιος σας πει: «Δεν κατάλαβα ακριβώς αυτό το σημείο», ζητήστε του να διευκρινίσει τι τον μπέρδεψε και πώς θα μπορούσατε να το διευκρινίσετε. Αυτό θα σας δώσει σαφέστερη καθοδήγηση για το πώς να βελτιωθείτε.

3. Ευχαριστήστε αυτόν που κάνει την κριτική

Πάντα να ευχαριστείτε το άτομο που σας δίνει ανατροφοδότηση, ανεξάρτητα από το αν είναι θετική ή επικριτική. Η εκτίμηση του χρόνου και της προσπάθειάς τους δείχνει ότι εκτιμάτε τη γνώμη τους και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να παρέχουν χρήσιμη ανατροφοδότηση στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση και σας ζητώ να σταματήσετε για λίγο ό,τι κάνετε και να αναλογιστείτε αν έχετε λάβει ποτέ θετικό feedback που να έχει επηρεάσει τη δουλειά σας, την ψυχολογία, τα κίνητρά, την οπτική και τη ζωή σας γενικότερα; Που να σας έχει ενδυναμώσει και να σας έχει βοηθήσει να εξελιχθείτε στο αντικείμενό σας και σαν άνθρωποι γενικότερα. Πώς προσφέρετε εσείς εποικοδομητική ανατροφοδότηση σε άλλους; Στα παιδιά, ή στους γονείς σας, στους συναδέλφους, στους υπαλλήλους, στους φοιτητές, στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του Δήμου, στο σουπερμάρκετ, ή ακόμα σε έναν άγνωστο στον δρόμο;

Δείτε επίσης: Πρώτες εντυπώσεις: Ξεπερνώντας τις ασυνείδητες προκαταλήψεις μας