Τα podcast μοιάζουν με ηχητικά ντοκιμαντέρ ή, καλύτερα, με προ-ηχογραφημένες ραδιοφωνικές εκπομπές, που μπορούμε να ακούσουμε εμείς όποια ώρα επιλέξουμε, να τις διακόψουμε, να τις ξανακούσουμε, να επιλέξουμε μόνο το κομμάτι που μας ενδιαφέρει από το σύνολό τους.
Είναι συνήθως σύντομα και περιεκτικά. Δεν έχουν πολλή μουσική, τις περισσότερες φορές. Η θεματολογία τους απεριόριστη: από πολιτική και τέχνη, μέχρι συνεντεύξεις, γαστρονομία, κουτσομπολιό, αστροφυσική. Πολλές διεθνείς εφημερίδες, όπως ο Guardian και η Washington Post, ανεβάζουν πια τα άρθρα τους και σε podcast, για να τα ακούμε, αντί να τα διαβάζουμε. Βεβαίως, και εγχώριες.
Μέσα σε αυτές και εμείς, εδώ, στο olafaq, αποφασίσαμε να μπούμε στην μαγεία των podcasts και να επιχειρήσουμε να σας πάρουμε μαζί μας.
Τα περισσότερα podcasts είναι δωρεάν: Αν το κινητό σοας είναι Android, κατά πάσα πιθανότητα έχει ήδη ενσωματωμένο το εξαιρετικά εύχρηστο Google Podcasts, επίσης εντελώς δωρεάν, ενώ αν είστε συνδρομητές στο Spotify εκτός από τη μουσική σου έχεις επίσης και όλα τα podcast του πλανήτη διαθέσιμα.
Ένα μέσο podcast μισής ώρας, ας πούμε, θα σας «φάει» γύρω στα 20 ΜΒ, αλλά υπάρχει πάντοτε και η επιλογή να τα κατεβάσετε στο κινητό και να τα ακούσετε όσο βρίσκεστε στην βόλτα, στο γυμναστήριο, στο λεωφορείο.
Είναι ωραίο να ακούμε podcast στα ακουστικά μας-νιώθουμε σα να μας μιλάει, εμάς προσωπικά, αυτή η φωνή που επιλέξαμε να μας αφηγηθεί το θέμα με το οποίο καταπιάνεται κάθε φορά. Πορωνόμαστε τόσο πολύ, ενίοτε. Περιμένουμε το επόμενο επεισόδιο των αγαπημένων μας podcasts, σα να ήταν επεισόδιο σειράς.
Αλλά, αν δεν έχουμε ακουστικά, μπορούμε να ακούσουμε το podcast δυνατά, στο σπίτι, αντί ραδιοφώνου ή μουσικής, συνήθως κάνοντας κάποια δουλειά (το πλύσιμο πιάτων φεύγει νεράκι ακούγοντας podcast!) ή απλώς χαλαρώνοντας στο κρεβάτι πριν κοιμηθούμε.
Η δημοτικότητα των podcast αυξήθηκε λόγω της πανδημίας, ενώ υπήρξαν και αναφορές ότι ορισμένοι ακροατές ανέπτυξαν ένα είδος «παρακοινωνικής οικειότητας» με τους οικοδεσπότες των podcast – νιώθοντας τους, σε ορισμένες περιπτώσεις, σαν φίλους τους.
Αυτή η σύνδεση είναι αναπόφευκτη, είναι κάτι σχετικά φρέσκο, που ίσως μοιάζει λιγάκι με την οικειότητα που, ιδίως παλαιότερα, αισθάνονταν οι ακροατές μιας ραδιοφωνικής εκπομπής με τους εκφωνητές. Έστελναν παραγγελιές για τραγούδια, μηνύματα… Και ακόμα, δηλαδή.
Αλλά, τώρα, στην εποχή του multitasking, των ανοιχτών οριζόντων, της επιθυμίας για πρόσληψη γνώσης και εγκυρότερης πληροφόρησης, τα podcasts πρυτανεύουν.
Είναι και ωραίο θέμα συζήτησης, ξέρετε. «Εσύ τι podcast ακούς αυτή την εποχή;», «Α, να ακούσεις και τον τάδε, τα λέει καταπληκτικά» και ούτω καθεξής.
Όταν είχαν πρωτοξεκινήσει να διαδίδονται, ήμουν κάπως επιφυλακτική, ομολογώ. Μέχρι που άκουσα αρκετά, εγχώρια και ξένα. Και κατάλαβα ότι έχουν μέλλον. Γιατί χωράνε παντού μέσα σε μια ζόρικη καθημερινότητα με φρενήρεις ρυθμούς, ακόμα και εν ώρα εργασίας στο γραφείο.
Υπάρχουν, φυσικά, και κακά podcasts, μην σας ξεγελάει το hype τους. Για μένα, τα συστατικά ενός καλού podcast είναι καλό περιεχόμενο (που αυτό σημαίνει κάτι τελείως διαφορετικό από ό, τι στην γλώσσα των σόσιαλ μήντια), καλά ελληνικά (ή όποια γλώσσα τέλος πάντων επιλεγεί για την παρουσίαση του όποιου θέματος), συντομία, ευκρίνεια, πρωτοτυπία.
Πού ξέρετε; Ακόμα και αν δεν έχετε ακούσει ποτέ, μπορεί ξεκινώντας να γίνουν η νέα σας, αγαπημένη συνήθεια. Μην σας πω ότι μπορεί να θελήσετε να κάνετε το δικό σας podcast!