Αγαπητό 112,
Ελπίζω αυτό το μήνυμα να σε βρίσκει καλά, όπως με βρήκε και εμένα η χθεσινή σου ειδοποίηση που ήρθε στο κινητό μου. Εκείνη τη στιγμή έπαιζα Scrabble με την κόρη μου, είχα φτιάξει και μια κούπα γαλλικό καφέ, έκοψα στη μέση ένα ντόνατ σοκολάτα να μοιραστούμε και είχαμε βάλει να παίζει το άλμπουμ “evermore” της Taylor Swift.
Θα σκεφτείς «Τι με ενδιαφέρουν όλα αυτά;», και λογικό είναι, αφού αγαπητό 112 ανήκεις στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτική Προστασία ως «ολοκληρωμένη υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης», όπως γράφει και επίσημο site του υπουργείου. Σίγουρα, λοιπόν, έχεις να ασχοληθείς με πολύ πιο σημαντικά πράγματα. Το ξέρω. Είσαι η επίσημη γραμμή επικοινωνίας ενός καίριου κρατικού μηχανισμού -με πανευρωπαϊκές προεκτάσεις-, άρα δεν ανήκεις στην πλέμπα των 4ψηφιων/5ψηφιων κωδικών που έχουν υπέρογκες χρεώσεις. Παρ’ όλα αυτά, η ύπαρξή σου με “χρεώνει” με άγχος και στρες. Αλλά θα σου εξήγησω τι εννοώ.
Στη χθεσινή σου ειδοποίηση για την Αττική, με αφορμή τις εξελίξεις στην πορεία της κακοκαιρίας Elias, έγραψες:
«Προειδοποιητικό μήνυμα για πιθανότητα ισχυρής έντασης βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων για αύριο Τετάρτη. Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις»
Έτσι, θέλω να σε ρωτήσω αγαπητό 112, τι εννοείς να αποφύγω τις «άσκοπες μετακινήσεις» μου; Κατ’ αρχάς, ποιος κρίνει ποια μετακίνηση είναι άσκοπη; Ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας; Μια επιτροπή που απαρτίζεται από επιστήμονες, ερευνητές και ειδικούς; Ο πρωθυπουργός; Κάποια Τεχνητή Νοημοσύνη; Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία; Ο “σταθμάρχης” της Πολιτικής Προστασίας;
Βασικά, αγαπητό 112, ποιος είσαι; Μήπως είσαι ο ίδιος man ή ίδια τύπισσα που πληκτρολογούσε τα μηνύματα της γραμμής 13033 κατά τη διάρκεια των lockdown;
Επιπλέον, τι θεωρείται «άσκοπη μετακίνηση»; Να πάω στο περίπτερο για τσιγάρα; Στο σούπερ μάρκετ για ψωμί του τοστ, κέτσαπ και σαμπουάν; Μήπως αν πάω για χαρτί υγείας δεν θεωρείται άσκοπη μετακίνηση; Αν βγω για να συναντήσω έναν φίλο; Μετακινείται κάποιος άσκοπα αν πάει φάρμακα σε συγγενικό του πρόσωπο που τα χρειάζεται; Μπορώ να βγάλω τον σκύλο μου βόλτα; Τέλος, και πολύ σημαντικό, μπορώ να πω στον εργοδότη μου ότι δεν μπορώ να πάω στο γραφείο γιατί έλαβα μήνυμα από εσένα; Με καλύπτεις νομικά με κάποιον τρόπο αν κάτσω στο σπίτι να εργαστώ με τηλεργασία ή θα πρέπει να τα βγάλω μόνος μου πέρα με τον διευθυντή μου;
Θέλω επίσης να μου ξεκαθαρίσεις και το εξής: από πότε μια βροχόπτωση «ισχυρής έντασης» και οι «τοπικές καταιγίδες» αποτελούν σημάδι συναγερμού για το κράτος; Πώς επηρεάζουν οι βροντές και οι κεραυνοί -εντάξει, ομολογώ πως η Elias έκανε πάρτυ τα ξημερώματα- την ομαλή λειτουργία μιας κοινωνίας; Εν τω μεταξύ, από τις 9:45 π.μ., χαρά Θεού έξω. Βγήκα με ζακέτα και κατέληξα να οδηγώ με ανοιχτά παράθυρα και γυαλιά ηλίου.
Αγαπητό 112, ξέρω ότι παλεύεις μόνο σου να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα ενός κράτους που αγκομαχάει στις καιρικές συνθήκες, που βαφτίζονται πλέον όλες «ακραίες». Προφανώς σε έχουν παραμυθιάσει και το job description έχει αλλάξει απ’ αυτό που σου είπαν αρχικά. Φόρεσες τα καλά σου για να πας στο κτίριο του υπουργείου στη λεωφόρο Κηφισίας, σου είπαν ότι η θέση σου θα εμπλουτίσει το βιογραφικό σου με σημαντική προϋπηρεσία -αφού θα διαχειρίζεσαι καταστάσεις σε νευραλγική θέση- αλλά κατέληξες κάτι σαν περίγελος. Σίγουρα θα γελάνε πίσω από την πλάτη σου στους διαδρόμους της Πολιτικής Προστασίας και θα έχουν να λένε για σένα διάφορες ιστορίες που θα συνοδεύονται με εταιρικά γελάκια στον ψύκτη του νερού. Όσο για τους παραλήπτες των μηνυμάτων σου, τους πολίτες αυτής της χώρας δηλαδή, μπορεί να μη θες να μάθεις. Τις προάλλες, τους έστειλες ένα αντίστοιχο μήνυμα με το χθεσινό και αυτοί, σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από σένα, σε αγνόησαν παντελώς και πήγαν στο ΟΑΚΑ να δουν από κοντά τους Imagine Dragons. Αν αυτό δεν είναι απόδειξη ότι κανείς δε σε παίρνει στα σοβαρά, δεν ξέρω τι είναι. Όσο εσύ τους προειδοποιούσες, αυτοί πρακτικά σε γιούχαραν εκστασιασμένοι στη βροχή τραγουδώντας «Thunder, th-th-thunder» -σίγουρα οι φωνές τους θα έφταναν στα αυτιά σου.
Φταίμε εμείς; Δε νομίζω. Υποθέτω θα ξέρεις τον μύθο του Αισώπου για τον ψεύτη βοσκό και τους λύκους. Ο πονηρός, πήγαινε κάθε λίγο και λιγάκι στο χωριό και καλούσε για βοήθεια γιατί οι λύκοι (υποτίθεται) είχαν επιτεθεί στο κοπάδι του. Όπως καταλαβαίνεις, έλεγε ψέματα. Όμως, μια μέρα, όταν οι λύκοι όντως επιτέθηκαν και αυτούς κάλεσε σε βοήθεια τους συγχωριανούς του, κανείς δεν κινητοποιήθηκε. Ποιος να πιστέψει έναν αποδεδειγμένο ψεύτη; Κανείς. Και πρόσεξε, δεν υπονοώ ότι λες ψέματα. Όντως έβρεξε, και πράγματι οι κεραυνοί έδωσαν ρεσιτάλ, αλλά ρε συ 112, τι φάση; Μήπως πρέπει να εξετάζεις διεξοδικά και να φιλτράρεις καλύτερα τις καταστάσεις; Δεν μπορεί κάθε βροχή, κάθε άνεμος, να είναι έκτακτη ανάγκη.
Πώς ποτίζεις με άγχος και στρες τη ζωή μας ενώ ήδη βρισκόμαστε στα όριά μας; Γιατί δηλαδή να χτυπάνε συναγερμοί στα κινητά μας; Επειδή θα βρέξει; Τι θες να κάνουμε ακριβώς; Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς εμάς ήταν οι εξής:
- Να αποφύγουμε να δαισχίσουμε χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα
- Να αποφύγουμε τις εργασίες στην ύπαιθρο και τις δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές
- Να προφυλαχθούμε αμέσως κατά τη διάρκεια της χαλαζόπτωσης
- Να αποφύγουμε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, πινακίδες κ.λπ.
- Να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων
Τα αυτονόητα δηλαδή. Τουλάχιστον, εφόσον θες τόσο πολύ να μας στείλεις μήνυμα, γράψε τα παραπάνω και άσε τις γενικότητες περί άσκοπων μετακινήσεων. Ή, ακόμα καλύτερα, πες στους ανωτέρους σου ότι η ειδοποίηση στο κινητό δε μπορεί να αντικαταστατήσει μια ουσιαστική εκστρατεία ενημέρωσης, σε σχολεία και επιχειρήσεις, με σκοπό να ενημερωθούν οι πολίτες για το πώς οφείλουν να ενεργούν σε τέτοιες περιπτώσεις.
Αγαπητό 112, πρέπει να γίνεις πιο συγκεκριμένο και, κυρίως, να μην επαναπαύεται το κράτος στις πλάτες σου λέγοντας «Εγώ, πάντως, τους έστειλα. Κακό του κεφαλιού τους από εδώ και πέρα». Γιατί έτσι όπως πηγαίνει, θα σε αφήνουμε πάντα στο «Διαβάστηκε».
*Αν θες πραγματικά να γίνεις χρήσιμο, του χρόνου το καλοκαίρι προτείνω να μας στέλνεις ειδοποιήσεις «Οι καιρικές συνθήκες σήμερα είναι ιδανικές για θάλασσα. Ωραία μέρα για μπάνιο».