Ο Έλον Μασκ, ο Νοτιοαφρικανός σερίφης του καπιταλισμού και μοντέρνα πατέντα του «εγώ μόνος μου θα σώσω τον κόσμο», φαίνεται πως έχει βάλει πλώρη για νέα ρεκόρ — μόνο που αυτή τη φορά, τα βέλη δείχνουν προς τα κάτω.

Η Tesla, κάποτε σύμβολο του μέλλοντος και του coolness για tech bros με ακριβά hoodies, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η μετοχή της γλίστρησε κάτω από τα $225, χάνοντας πάνω από το μισό της αξίας μέσα σε τρεις μήνες. Όπως είπε κάποιος κάπου: δεν είναι crash, είναι μεταμοντέρνα βαρύτητα.

Ο Μασκ, που ακόμα κάθεται πάνω σε ένα καθαρό βουνό από $300+ δισεκατομμύρια, βλέπει τη SpaceX να προσπερνά την Tesla σαν να ’ναι Model S με ξεφούσκωτα λάστιχα. Η αυτοκρατορία της ηλεκτροκίνητης μεραρχίας του παραπαίει, κι αν κάποτε η Tesla ήταν το παιδί του, τώρα δείχνει περισσότερο σαν να είναι ένας ακριβός του συγκάτοικος που δεν πληρώνει ποτέ το ρεύμα.

Κι ενώ ο ίδιος διαδίδει ότι όλα πάνε “according to plan” (όποιο κι αν είναι αυτό το σχέδιο…), υπάρχουν κάποιοι που πραγματικά πανηγυρίζουν: οι short sellers — αυτοί οι ευγενείς αριστοκράτες της καταστροφής — έχουν κάνει 16.2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 90 μέρες.

Πόνταραν στην πτώση του Μασκ — και δικαιώθηκαν. Τελικά, ο Έλον τους έδωσε ό,τι καλύτερο είχε: τα λάθη του.

Γιατί, βλέπετε, αν η αγορά είναι καζίνο, ο Μασκ δεν είναι πια ο ντίλερ. Είναι ο πελάτης που νόμιζε ότι θα κερδίσει το τραπέζι — και τώρα πουλάει τις μάρκες με έκπτωση στο Twitter.

Ανάμεσα σε εκείνους που πλέον δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τις επιλογές του Μασκ είναι και ο Περ Λεκάντερ, βετεράνος του ενεργειακού χώρου και ιδρυτής της Clean Energy Transition LLP και διαχειριστής hedge fund με εξειδίκευση στην καθαρή ενέργεια, που ελέγχει κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. δολαρίων. «Η Tesla είχε ένα πανίσχυρο brand. Και ο Έλον κατάφερε να το διαλύσει εντελώς», σχολίασε με κοφτή σαφήνεια.

Ο Λεκάντερ δεν μιλάει απλώς για κακές αποφάσεις. Μιλάει για στρατηγική αυτοχειρία: «Ο Μασκ βρίσκεται στην λάθος πλευρά του ίδιου του πελατολογίου του. Δεν είναι τύποι με cowboy boots αυτοί που αγοράζουν Tesla». Μια φράση που συνοψίζει την ευρύτερη αντίληψη ότι οι προσωπικές του πολιτικές επιλογές, οι ιδεολογικές του μετατοπίσεις και οι δημόσιες συμπεριφορές του, έχουν αποξενώσει το κοινό που έφερε την Tesla στην κορυφή.

Η ελεύθερη πτώση δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Αντίθετα, κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, όπως η JPMorgan, προβλέπουν ότι η μετοχή της Tesla μπορεί να φτάσει τα 120 δολάρια μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι λόγοι; Πολλοί — αλλά όχι τυχαίοι. Οι πωλήσεις στην Ευρώπη έχουν καθηλωθεί, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της δημόσιας στήριξης του Μασκ σε ακροδεξιό κόμμα στη Γερμανία, μια κίνηση που απομάκρυνε μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού κοινού της Tesla, ιδιαίτερα σε χώρες όπου η μνήμη του φασισμού δεν είναι θεωρητική.

Στην Αμερική, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Πολλαπλές διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει σε εκθέσεις και καταστήματα της Tesla, με πολίτες να διαμαρτύρονται για τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων στον δημόσιο τομέα που ο Μασκ φαίνεται να υποστήριξε. Και όλα αυτά, αντί να σπάσουν τον μύθο του, τον επιβεβαιώνουν: ο Έλον Μασκ δεν είναι απλώς ένας CEO. Είναι ένα σύμπτωμα της εποχής του — και η πτώση του, εάν έρθει, δεν θα είναι απλώς οικονομική. Θα είναι συμβολική.

Οι πολιτικές δραστηριότητες του Έλον Μασκ έχουν μετατραπεί σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης, με τη δημόσια αγανάκτηση για τις συμμαχίες και τις θέσεις του να εντείνεται. Η επίδραση στην τιμή της μετοχής της Tesla είναι πλέον αδιαμφισβήτητη, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές στοιχηματίζουν κατά της εταιρείας. Μόνο τον τελευταίο μήνα, ο αριθμός των μετοχών της Tesla που έχουν γίνει αντικείμενο short-selling έχει αυξηθεί κατά 16% — μια ξεκάθαρη ένδειξη της έλλειψης εμπιστοσύνης στο μέλλον της εταιρείας. Η κοινή γνώμη, που σταδιακά στραβώνει όλο και περισσότερο απέναντι στον Μασκ, δείχνει πια πως το “προσωπικό brand” του Έλον έχει συγχωνευθεί επικίνδυνα με την καθοδική πορεία της Tesla.

Για πολλούς, η μετοχή της Tesla ήταν κάποτε αυτό που λέμε momentum stock — ένα περιουσιακό στοιχείο υψηλής ταχύτητας που θα συνέχιζε να ανεβαίνει όσο ο Μασκ κρατούσε το φως της δημοσιότητας στραμμένο πάνω του. Αλλά καθώς η απόδοση της εταιρείας αποδυναμώνεται, οι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν την Tesla όχι ως καινοτόμο δύναμη, αλλά ως “memecoin με ρόδες” — ένα hype asset χωρίς στιβαρά θεμέλια.

Η θεαματική άνοδος και πτώση της μετοχής της Tesla έχει τραβήξει την προσοχή επενδυτών σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλούς να αναρωτιούνται πότε – και αν – θα σταματήσει αυτός ο ελεύθερος πτωτικός στροβιλισμός. Κάποτε η Tesla ήταν το σύμβολο του μέλλοντος: της ηλεκτροκίνησης, της βιωσιμότητας, του bold thinking. Σήμερα, για πολλούς, είναι το σύμβολο της ματαιοδοξίας όταν ξεφεύγει από το τιμόνι. 

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.