Κάποτε το μπάνιο στο γραφείο ήταν απλώς ένα δωμάτιο για τα στοιχειώδη. Τώρα έχει αναβαθμιστεί σε άτυπο προθάλαμο ψυχοθεραπείας, εκεί όπου η Gen Z κλείνεται για να πάρει μια ανάσα πριν επιστρέψει στην πραγματικότητα. Και όχι, δεν μιλάω για κλάματα, κρίσεις πανικού ή νοερά emails παραίτησης που τινάζουν τα πάντα στον αέρα. Μιλάω για μερικά λεπτά ησυχίας, χωρίς φωνές, βλέμματα και συναδέλφους -ακόμη κι αυτούς που συμπαθείς. Μόνο εσύ, οι σκέψεις σου και δυο τρεις ανάσες που κρατάς σαν σωσίβιο από τη στιγμή που άνοιξες την πόρτα του γραφείου.
Αυτή η “νέα” τακτική που ονομάζεται “bathroom camping” και φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην πλατφόρμα του TiKTok ως ένα νέο είδος δωρεάν ψυχοθεραπείας. Μάλιστα πολλοί είναι οι χρήστες που έχουν δηλώσει πως αυτή η μέθοδος τους έχει βοηθήσει να επαναφέρουν το νευρικό τους σύστημα, να ξεφεύγουν από την υπερδιέγερση και διεκδικούν μερικά λεπτά λυτρωτικής μοναξιάς.
Δεν ξέρω αν αυτό που θα πω είναι και τόσο άξιο επίδειξης, αλλά εγώ είχα κάνει αυτή την τακτική μόδα πολύ πριν γίνει viral. Σε μια από τις πρώτες μου δουλειές, το μπάνιο δεν ήταν απλώς ένα δωμάτιο, ήταν το καταφύγιό μου. Μετά από καθημερινά σουξέ όπως «Είσαι χαζή», «Αργείς πολύ», «Εδώ δεν είναι σχολείο» και το διαχρονικό «Πώς τόλμησες να συρράψεις στραβά τις σελίδες», έτρεχα εκεί μέσα για να βρω λίγη ηρεμία και λίγο θάρρος να μην κάνω πράξη όλες αυτές τις σκέψεις που έμοιαζαν σαν να έχουν βγει από βιβλίο του Jo Nesbo.
Αλλά δεν είναι μόνο το μπάνιο στο χώρο εργασίας που έχει αυτή τη διττή ιδιότητα. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Post, αυτό το συναισθηματικό καταφύγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα πάντα, από doom-scrolling μέχρι βαθύ στοχασμό για τα υπαρξιακά ζητήματα. Μάλιστα, ο χρήστης του TikTok @Hendo, του οποίου το βίντεο έχει συγκεντρώσει πάνω από 135.000 προβολές, το αποκαλεί σημείο ψυχικής επαναφοράς. «Κάθε φορά που κάτι πολύ έντονο γίνεται στη ζωή μου… άφησέ με να πάω στην τουαλέτα και να ανανεωθώ λίγο», λέει. Μερικές φορές, βρίσκεται εκεί για ώρες – απλά σκεπτόμενος, μόνος του, στη σιωπή.
Σίγουρα, αυτή η συμπεριφορά δεν είναι τυχαία. Για την ακρίβεια, τις περισσότερες φορές είναι αντίδραση σε ένα ήδη υπάρχον τραύμα. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα αμφιλεγόμενο trend στο διαδίκτυο έμελλε να αποκαλύψει ένα βαθύτερο συναισθηματικό υπόβαθρο. Πολλοί σχολιαστές εξομολογήθηκαν ότι χρησιμοποιούν τον χρόνο τους στην τουαλέτα ως τρόπο διαφυγής από το άγχος, την υπερένταση ή ακόμη και το τραύμα. Ένας χρήστης παραδέχτηκε: «Ήταν το μόνο δωμάτιο στο οποίο ένιωσα ποτέ ασφαλής… τόσες πολλές κρίσεις πανικού που ξεφορτώθηκα μέσα στη νύχτα». Ένας άλλος θυμήθηκε ότι κρυβόταν στο μπάνιο ως παιδί κατά τη διάρκεια των βίαιων καυγάδων των γονιών του -ένα αυτοσχέδιο δωμάτιο πανικού μέσα στο χάος του σπιτιού.
Θεωρείται τακτική του self-care ή είναι ένα ακόμα λιθαράκι στην αποξένωση;
Ενώ πολλοί ορκίζονται ότι αυτή η τακτική τους χαρίζει λίγη ηρεμία, δεν λείπουν κι αυτοί που τη θεωρούν απλώς εγωιστική την κατάληψη ενός κοινόχρηστου χώρου. Ορισμένοι βλέπουν στους toilet campers ανθρώπους που αντί να λύσουν τα θέματα τους, κλειδώνονται πίσω από μια πόρτα για να τα ξεχάσουν προσωρινά. «Είμαι άτομο με μικρή κύστη και IBS», γράφει ένας απελπισμένος σχολιαστής. «Αν δεν την χρειάζεστε, αφήστε μας τουλάχιστον την πόρτα ανοιχτή».
Η αλήθεια είναι ότι στην ψηφιακή εποχή η μοναξιά είναι πιο δυσεύρετη κι από αύξηση μισθού. Δεδομένης της έλλειψης ιδιωτικών γωνιών στο γραφείο ή στα φιλικά τραπέζια, το μπάνιο παραμένει το τελευταίο οχυρό. Εκεί κανείς δεν σε ρωτάει γιατί δεν χαμογελάς. Είναι το pause σε μια ζωή που τρέχει, και εσύ δεν μπορείς να φτάσεις όση ταχύτητα και αν αναπτύξεις.
Σε μια εποχή που όλοι μιλούν για burnout, κοινωνικό άγχος και «self care», το να κατασκηνώνεις στην τουαλέτα ίσως φαίνεται γελοίο με την πρώτη ματιά. Αλλά για κάποιους είναι το μοναδικό μέρος όπου μπορούν να θυμηθούν ότι αναπνέουν. Ίσως τελικά δεν είναι απλώς άλλη μια τάση του TikTok αλλά μια βουβή υπενθύμιση ότι θα δίναμε τα πάντα για έναν χώρο που δεν χρειάζεται passwords για να μείνουμε μόνοι μας πέντε λεπτά.
Έτσι, λοιπόν, μπορεί να μοιάζει κωμικό το να βρίσκεις παρηγοριά σε μια τουαλέτα, αλλά είναι τραγικά αποκαλυπτικό για την ψυχογεωγραφία της εποχής μας. Αν χρειάζεσαι μια κλειδωμένη πόρτα για να νιώσεις ελεύθερος, ίσως ήρθε η ώρα να ξεκλειδώσεις άλλα, πιο βαθιά, εσωτερικά δωμάτια.
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.