Τα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τις προσπάθειες για εγκατάσταση στρατιωτικής παρουσίας στα βόρεια άκρα του Καναδά και της Γροιλανδίας παρέχουν έγκαιρες προειδοποιήσεις για όσα περιμένουν τον υπόλοιπο πλανήτη. καθώς η υπερθέρμανση της Γης συνεχίζει την ασταμάτητη εξάπλωσή της. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ραγδαίες, όσο κι αν οι ηγέτες ΗΠΑ και Κίνας τις αμφισβητούν και δεν αναγνωρίζουν το φαινόμενο. 

Η Αρκτική έχει υποστεί ιδιαίτερα πρόωρες επιπτώσεις, καθώς οι θερμοκρασίες εκεί αυξάνονται πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη. Καθοριστικό είναι το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία απειλεί να πυροδοτήσει ακόμη μεγαλύτερο κλιματικό χάος. 

Ο πάγος είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο διάστημα. Έτσι όταν τα παγόβουνα και οι παγετώνες της περιοχής αρχίζουν να διαλύονται και να εξαφανίζονται, όλο και περισσότερα από τα σκοτεινά εδάφη και τον ωκεανό που βρίσκονται από κάτω εκτίθενται στο φως του ήλιου και αρχίζουν να θερμαίνονται, προκαλώντας περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας. Ουσιαστικά η ανθρωπότητα ανεβάζει τον θερμοστάτη που κάποτε αντανακλούσε το ηλιακό φως και δροσίζε τον πλανήτη. 

Αυτή η απώλεια πάγου έχει και άλλες ανησυχητικές συνέπειες, καθώς ο πάγος εξαφανίζεται η ναυσιπλοΐα και η πετρελαϊκή εξόρυξη επεκτείνονται σε όλη την περιοχή, ενώ ο τουρισμός εξαπλώνεται. Όλο και περισσότερα γιγαντιαία κρουαζιερόπλοια και δεξαμενόπλοια πραγματοποιούν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επισκέψεων στη γη του πάγου και του χιονιού. Στο πέρασμά τους η ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση στην Αρκτική επιδεινώνονται, οι διαταραχές στα θαλάσσια οικοσυστήματα αυξάνονται και οι κίνδυνοι καταστροφικών διαρροών πετρελαίου ή μεγάλων απορρίψεων αποβλήτων αυξάνονται κάθε χρόνο. 

Την ίδια στιγμή, οι κοινότητες των Ινουίτ, που κάποτε ήταν συνδεδεμένες μέσω του πάγου, τώρα αντιμετωπίζουν σοβαρές κοινωνικές αναταραχές καθώς ο πάγος εξαφανίζεται και αφήνει τις πόλεις και τα χωριά τους απομονωμένα. Οι άνθρωποι που ζουν στην Αρκτική αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους λόγω της αυξανόμενης αστάθειας του τοπικού θαλάσσιου πάγου και της εξάπλωσης ασθενειών στον θερμαινόμενο αέρα της περιοχής. 

Τεράστιος είναι ο αντίκτυπος και στην άγρια φύση και τη ζωή που τη συνοδεύει. Οι πολικές αρκούδες χρησιμοποιούν τον πάγο ως πλατφόρμα για κυνήγι, ενώ άλλα ζώα, όπως οι φώκιες, βρίσκουν καταφύγιο κάτω από αυτόν. Στην πραγματικότητα ολόκληρη η τροφική αλυσίδα της περιοχής επηρεάζεται, ξεκινώντας από τα φύκια. Αυτά αναπτύσσονται στην κάτω πλευρά του θαλάσσιου πάγου και καταναλώνονται από κριλ, τα οποία με τη σειρά τους τρώγονται από τον αρκτικό βακαλάο που στη συνέχεια τρώγεται από φώκιες — το αγαπημένο θήραμα των πολικών αρκούδων. Αν αφαιρέσουμε το θεμέλιο στρώμα των φυκιών, μπορεί να προκληθούν κάθε είδους δυσάρεστες συνέπειες στην αλυσίδα που αναλύθηκε. 

Μια “χιονοστιβάδα” διατάραξης και καταστροφής έχει αρχίσει να σαρώνει τα ανώτερα γεωγραφικά πλάτη του πλανήτη. Αυτές οι εξελίξεις θα έπρεπε να λειτουργούν ως ξεκάθαρες προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο υπόλοιπος κόσμος. 

Δυστυχώς, τέτοιες προειδοποιήσεις φαίνεται να έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στην ανθρωπότητα, η οποία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την καύση ορυκτών καυσίμων και δε κοιτάει να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου — τις κύριες αιτίες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η μάστιγα που πλήττει τώρα την Αρκτική φαίνεται μοιραία προορισμένη να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές και ηπείρους στο εγγύς μέλλον. 

*Με στοιχεία από τον Guardian. 

 

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.