Μπορεί να χωρέσει η ποίηση και η τέχνη μες στην επιστήμη; Φυσικά. Η λέξη «αστρόσκονη» πετυχαίνει ακριβώς αυτό το πολύτιμο πάντρεμα. Το Πλανητάριο συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ψηφιακής λειτουργίας και σχεδόν 60 χρόνια εκπαιδευτικής προσφοράς με περισσότερους από 7 εκατομμύρια επισκέπτες συνολικά. Αν έχετε χρόνια να πάτε ή αν θέλετε να δείξετε την μαγεία του Πλανηταρίου στους μικρούς σας φίλους, παιδιά, ανίψια, έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Βρεθήκαμε στην πρώτη προβολή της νέας παράστασης του Πλανηταρίου με τίτλο «Είμαστε Αστρόσκονη» και καταγράφουμε τις εντυπώσεις μας, για να σας προετοιμάσουμε (όσο γίνεται να σας προετοιμάσουμε, δηλαδή…) για ένα οπτικοακουστικό θαύμα που θα έχετε πολλές ευκαιρίες, για πολλούς μήνες και σε ποικίλες ώρες προβολών να απολαύσετε με την σειρά σας.
Όσοι και όσες έχουν μια μικρή εμπειρία από το Πλανητάριο, θα θυμούνται σίγουρα κάποιες από τις παραστάσεις του: την Κοσμική Οδύσσεια και τα άπαντα των Δεινοσαύρων επί παραδείγματι. Μαγεμένοι και εντυπωσιασμένοι μέναμε πάντοτε, ειδικά ως μαθητές και νεαροί φοιτητές. Την στιγμή που μιλάμε, το Πλανητάριο έχει ανεβάσει level, μιας που λειτουργεί με εξοπλισμό τελευταίας γενιάς και διαθέτει έναν από τους πιο φωτεινούς θόλους του κόσμου. Η εμπειρία, λοιπόν, αναβαθμίζεται και εμείς το βιώσαμε αυτό, από πρώτο χέρι.
Τι είναι λοιπόν το «Είμαστε Αστρόσκονη»;
Ο Διονύσης Σιμόπουλος και Βαγγέλης Παπαθανασίου (Vangelis), δύο από τους διαπρεπέστερους Έλληνες που το έργο τους και η δουλειά τους πέρασαν τα σύνορα της χώρας μας, γεννήθηκαν με λίγες μέρες διαφορά, τον Μάρτιο του 1943 και πέθαναν με λίγους μήνες διαφορά επίσης μες το 2022. Υπήρξαν φίλοι και τους ένωνε η αγάπη για την μουσική, το διάστημα, την τεχνολογία. Ο Διονύσης Σιμόπουλος υπήρξε η ψυχή του Πλανηταρίου για 40 χρόνια και το κύκνειο άσμα του με τίτλο «Είμαστε Αστρόσκονη» από βιβλίο έγινε παράσταση και ντύθηκε ιδανικά και συγκινητικά με πρωτότυπη αδημοσίευτη μουσική του Vangelis.
O διευθυντής του Πλανηταρίου, Μάνος Κιτσώνας μας εξήγησε ότι η κουβέντα για τη δημιουργία της ξεκίνησε από το 2006 όταν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε τιμηθεί από το Ι.Ευγενίδου για το έργο του και είχε χρησιμοποιηθεί μουσική του σε βίντεο για τα πενήντα χρόνια του ιδρύματος. Οι δυο τους είχαν ενθουσιαστεί με την ιδέα να φτιάξουν μια παράσταση, ο χρόμνος περνούσε χωρίς να υλοποιηθεί το όραμά τους. Δεν έκαναν και λίγα όλα αυτά τα χρόνια! Από το 2020 η συζήτησή τους εντατικοποιήθηκε. Όταν έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε προβλέψει να μην αφήσει το πρότζεκτ ξεκρέμαστο, μιας που είχε ενημερώσει τους συνεργάτες του ότι έχει φτιάξει μουσική για την παράσταση αυτή και ότι θα ήθελε να την προχωρήσουν.
Μετά τον θάνατο του συνθέτη, ο Σιμόπουλος δούλεψε με αξιοθαύμαστο ζήλο παρόλο που περνούσε πολύ δύσκολα με την υγεία του. Αυτή η τελευταία παράσταση του έδωσε δύναμη ζωής και έλεγε ακόμα και σε γιατρούς και νοσηλευτές. Το ότι η μουσική του Vangelis πρωταγωνιστεί στην ταινία του έδινε σθένος και θάρρος. Ο σπουδαίος επιστήμονας ολοκλήρωσε το μοντάζ δύο μέρες πριν φύγει από τη ζωή, τον Αύγουστο του 2022. Μετά τον θάνατό του, ο γιος του, σκηνοθέτης, παραγωγός και συνεργάτης του Ιδρύματος Ευγενίδου, Παναγιώτης Σιμόπουλος και ο στενός συνεργάτης του, αστρονόμος Αλέξης Δεληβοριάς, δούλεψαν το υλικό για ένα χρόνο ώστε να ολοκληρωθεί το “Είμαστε αστρόσκονη”. Επιπλέον, οι συνεργάτες του Βαγγέλη Παπαθανασίου, Φιλίπ Κολονά και Φρεντερίκ Ρουσό, προσάρμοσαν τις συνθέσεις στην παράσταση, και ο νομικός του σύμβουλος, Ευάγγελος Καλαφάτης, συνέβαλε στην παραχώρηση της μουσικής στο Ίδρυμα. Η αρχική ιδέα ήταν η αφήγηση να είναι του Σιμόπουλου, όμως η υγεία που ήταν επιβαρυμένη και δεν μπορούσε να κάνει ηχογραφήσεις. Ευτυχώς, οι διαθέσιμες ηχογραφήσεις της χαρακτηριστικής φωνής του επέτρεψε να επιλεγούν τα ιδανικά κομμάτια σχετικά με το θέμα της κάθε ενότητας. Για την αγγλική version, επελέγη ως αφηγητής ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, για να μην χαθεί το χαρακτηριστικό ελληνοπρεπές ιδίωμα του Σιμόπουλου, που δεν θα μπορούσε να αποδώσει κανένας native speaker.
H παράσταση αυτή (ή η ταινία, όπως θέλετε πείτε το) διάρκειας 40 λεπτών περιλαμβάνει 10 κεφάλαια με 10 διαφορετικά μουσικά θέματα και μας μιλά για τη θέση του ανθρώπου στο τεράστιο σύμπαν. Συμπαντικά φαινόμενα, η γέννηση του ηλιακού συστήματος, η Γη μας και η ζωή εκεί, εμείς μες στο αχανές σύμπαν. σε αναλύσεις εικόνων κλπ.
Δείτε το τρέιλερ:
Αξίζει να διαβάσετε και το βιβλίο του Διονύση Π. Σιμόπουλου “Είμαστε αστρόσκονη. Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση με την μουσική του Vangelis:
Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου 2023 (Λεωφόρος Συγγρού 387, είσοδος από οδό Πεντέλης 11)
Διάρκεια: 40 λεπτά, Ηλικίες: 10+
Ημέρες και ώρες προβολών: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 20:30, Σάββατο & Κυριακή: 14:50, 18:10, 20:30
Περισσότερα στο eef.edu.gr.