Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο διαδίκτυο, φέρνοντας επαναστατικές εξελίξεις στον τρόπο που αναζητούμε και καταναλώνουμε πληροφορίες. Αντί οι χρήστες να περιηγούνται στις σελίδες του διαδικτύου για να βρουν τις απαντήσεις στις ερωτήσεις τους, οι μηχανές αναζήτησης που βασίζονται στην ΤΝ πλέον επιτελούν αυτό το έργο για εκείνους. Η Google, για παράδειγμα, προσφέρει συνοπτικές πληροφορίες που δημιουργούνται από ΤΝ στα αποτελέσματα αναζήτησης, υποσχόμενη ότι οι χρήστες μπορούν να αφήσουν την Google να κάνει όλη τη δουλειά για αυτούς. Οι καινοτομίες αυτές φέρνουν μαζί τους την υπόσχεση της ταχύτερης διάδοσης της γνώσης και της εύκολης πρόσβασης σε πληροφορίες, κάτι που ορθώς υποδέχονται οι χρήστες.
Παρά τις πολλές υποσχέσεις που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στο οποίο η ΤΝ απειλεί να οδηγήσει το διαδίκτυο, καθώς οι μηχανές αναζήτησης που βασίζονται στην ΤΝ απομακρύνουν την ανάγκη για τους χρήστες να περιηγούνται στο διαδίκτυο, η επισκεψιμότητα στους ιστότοπους μειώνεται δραματικά. Οι επισκέπτες που χάνονται σημαίνουν χαμένα έσοδα. Η πτώση της επισκεψιμότητας επιφέρει ένα ακόμα πιο ανησυχητικό πρόβλημα: την εξάλειψη του κινήτρου για τη δημιουργία περιεχομένου. Η τεχνολογία που άνοιξε τις πόρτες του διαδικτύου απειλεί τώρα να το κλείσει, καθώς τα έσοδα που δημιουργούνταν από τις διαφημίσεις που εμφανίζονταν στα sites διαταράσσονται, αφού οι χρήστες δεν επισκέπτονται πια τις σελίδες εκείνες.
Αν και η χρήση του διαδικτύου και η επισκεψιμότητα είναι δύσκολο να μετρηθούν με ακρίβεια, υπάρχει μια εκτίμηση που δείχνει ότι η μηνιαία επισκεψιμότητα από τις μηχανές αναζήτησης έχει μειωθεί κατά 15% το τελευταίο έτος. Όχι μόνο οι εκδότες παραπονιούνται για αυτή την τάση, αλλά και το σύνολο των σελίδων, ακόμα και αυτές που δεν ανήκουν στην κατηγορία των ειδησεογραφικών υποφέρουν από αυτή την πτώση της επισκεψιμότητας. Ιστότοποι επιστήμης και εκπαίδευσης έχουν χάσει το 10% των επισκεπτών τους, ενώ ιστοσελίδες υγείας έχουν δει πτώση της επισκεψιμότητάς τους κατά 31% και 15% αντίστοιχα. Μερικές μεγάλες πλατφόρμες, όπως το Tripadvisor.com και το WebMD, οι οποίες προσφέρουν συμβουλές για ταξίδια ή υγειονομική καθοδήγηση είδαν τη δημοτικότητά τους να μειώνεται δραματικά.
Αυτό το πρόβλημα επηρεάζει άμεσα και τα έσοδα των ιστοσελίδων. Οι διαφημίσεις, οι οποίες αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος για το μεγαλύτερο μέρος του διαδικτύου εξαρτώνται από τη συνεχιζόμενη επισκεψιμότητα. Χωρίς σταθερή ροή επισκεπτών πολλές ιστοσελίδες κινδυνεύουν να κλείσουν. Η πλατφόρμα Stack Overflow, η οποία έχει δει τη συμμετοχή να μειώνεται δραματικά παρατηρεί ότι τίθενται λιγότερες ερωτήσεις στην κοινότητά της. Ακόμη και το Reddit, το οποίο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές κοινότητες είδε την τιμή της μετοχής του να μειώνεται κατά 50% λόγω ανησυχιών για την πτώση της ποιότητας της αναφοράς στις μηχανές αναζήτησης.
Όταν το παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο του διαδικτύου αρχίζει να καταρρέει, η κατάσταση απαιτεί μια ριζική αλλαγή. Ο τρόπος που το διαδίκτυο χρηματοδοτείται και συντηρείται πρέπει να αναμορφωθεί. Η νέα πρόκληση είναι να βρεθεί μια εναλλακτική λύση που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του περιεχομένου και να προστατεύει τους “ανοιχτούς ορίζοντες” του διαδικτύου. Οι εταιρείες περιεχομένου στρέφονται σε άλλες μεθόδους για να φτάσουν στο κοινό τους, χρησιμοποιώντας μέσα όπως τα κοινωνικά δίκτυα, τα email newsletters, τις ζωντανές εκδηλώσεις και τα audio-video formats. Αυτές οι μορφές επικοινωνίας είναι πιο δύσκολες για την ΤΝ να αναλύσει σε σχέση με το κείμενο, γεγονός που προσφέρει ένα μικρό “ασφαλές καταφύγιο”.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι το διαδίκτυο του μέλλοντος δεν θα μοιάζει με το σημερινό. Η ΤΝ θα ανατρέψει κάποιες από τις παραδοσιακές υπηρεσίες αναζήτησης. Κάποιες επιχειρήσεις, όπως οι καταλόγοι επιχειρήσεων βρίσκονται ήδη σε αποδιάρθρωση, καθώς τα bots αναλαμβάνουν τις ερωτήσεις των χρηστών όπως «υδραυλικός έκτακτης ανάγκης» ή «σπίτια προς πώληση». Όμως η εξάλειψη των κινήτρων για τη δημιουργία περιεχομένου είναι το πιο κρίσιμο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αν η επισκεψιμότητα μειώνεται, το διαδίκτυο θα χρειαστεί ένα νέο “νόμισμα” και σχέδιο για να επιβιώσει.
Οι καινοτόμοι του διαδικτύου προσπαθούν να βρουν εναλλακτικά μοντέλα. Κάποιοι προτείνουν ένα σύστημα “πληρώνεις όσο περιηγείσαι”, όπου τα bots της ΤΝ χρεώνονται για την ανάγνωση περιεχομένου των ιστοσελίδων. Άλλοι προσπαθούν να δημιουργήσουν συστήματα που αναλύουν τις απαντήσεις των chatbots για να εντοπίσουν από που προήλθε η πληροφορία, ώστε να αποζημιώνονται οι πηγές. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες αντιστέκονται σε τέτοιες ιδέες, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο διαδίκτυο έχουν συμφέρον να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για τη δημιουργία περιεχομένου.
Η πραγματικότητα είναι απλή: αν το διαδίκτυο συνεχίσει να υπονομεύεται από τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, η επόμενη γενιά διαδικτυακών επιχειρήσεων και χρηστών θα βρεθεί σε ένα κενό. Το διαδίκτυο της επόμενης δεκαετίας θα απαιτήσει ανανέωση και προσαρμογή στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από την ΤΝ. Εάν η κοινωνία και οι τεχνολογικές επιχειρήσεις δεν αναλάβουν δράση τώρα, το διαδίκτυο όπως το γνωρίζουμε θα μπορούσε να γίνει ανενεργό και τελικά μη βιώσιμο.
*Mε στοιχεία από τον Economist.