Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής και για όσους δεν ζουν μέσα σε σπηλιές, αναρτήθηκε και «έπαιξε» αμέσως στα social media, από Twitter μέχρι Facebook.
Στις 3:00 το πρωί της Κυριακής έπεσε, υπό ακόμη άγνωστες συνθήκες, από τον δεύτερο όροφο του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας ένας 55χρονος κρατούμενος τα στοιχεία του οποίου εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα σχεδόν 48 ώρες μετά.
Το μόνο που γνωρίζουμε γι’ αυτόν είναι ότι επρόκειτο για έναν Γερμανό πολίτη που γεννήθηκε το 1968. Ούτε το όνομά του, ούτε τίποτα. Το μόνο που διέρρευσε είναι ότι συνελήφθη επειδή κυκλοφορούσε σε κατάσταση μέθης (που και αυτό από μόνο του δεν αποτελεί δικαιολογία και αφορμή σύλληψης, εκτός αν λόγω της μέθης αυτής, προξενούσε επεισόδια ή παρενοχλούσε κόσμο, που και αυτό δεν είναι ξεκάθαρο).
Η συνέχεια της υπόθεσης τυλίγεται μέσα σε ένα πέπλο μυστηρίου για πολλούς και διάφορους λόγους.
Ο κρατούμενος έπεσε από τον δεύτερο όροφο με το κεφαλι και τραυματίστηκε πολύ σοβαρά -βασικά, θανάσιμα.
Αμέσως ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ που μετέφερε τον κρατούμενο από το Αστυνομικό Τμήμα στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» που εφημέρευε. Η κατάσταση αρχίζει να περιπλέκεται από το γεγονός ότι οι αστυνομικοί, στην ευθύνη των οποίων ήταν ο κρατούμενος, δεν συνόδευσαν – ως όφειλαν βάσει νόμου – τον σοβαρά τραυματία και κρατούμενό τους στο νοσοκομείο.
Ο κρατούμενος πέθανε με την άφιξή του στον «Ερυθρό Σταυρό», έχοντας υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από την πτώση του.
Λίγο μετά, όπως προκύπτει από τις διαρροές, ένας αστυνομικός από το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας τηλεφώνησε στον «Ερυθρό Σταυρό» για να πληροφορηθεί για την κατάσταση του κρατουμένου. Όταν όμως ο άνθρωπος αυτός ενημερώθηκε – λέει το ρεπορτάζ – ότι ο κρατούμενος πέθανε, διέκοψε κάθε περαιτέρω συζήτηση. Και όταν η εφημερία του «Ερυθρού Σταυρού» ζήτησε να μάθει τα στοιχεία του άντρα, τότε – φημολογείται, χωρίς να είναι ξεκάθαρο – ότι εισέπραξε την εξής αποστομωτική απάντηση: «Να μη σας ενδιαφέρει ποιος είναι».
Να ξεκινήσουμε από τα απολύτως και τα δημοκρατικώς βασικά: δεν γίνεται, έτσι απλά, να «πηδάει» ενας κρατούμενος από τον δεύτερο όροφο ενός οποιουδήποτε Αστυνομικού Τμήματος. Πρέπει να υπάρχει ένας λόγος. Που πρέπει με την σειρά του να δημοσιοποιηθεί.
Έπεσε κατά λάθος μόνος του; Γλίστρησε λόγω (υποτιθέμενης) μέθης; Τον έριξαν άλλοι; Αυτό είναι κάτι που πρέπει επειγόντως να ξεκαθαρίσει. Αλλιώς μιλάμε για πρακτικές επιπέδου Γκοτζαμάνηδων και λοιπών παρακρατικών δυνάμεων.
Επιπροσθέτως, δεν γίνεται ένας κρατούμενος και ύποπτος για αξιόποινες, κατά την ΕΛ.ΑΣ. πράξεις, να μεταφέρεται σε κρατικό νοσοκομείο χωρίς συνοδεία αστυνομικών. Ούτε φυσικά το αρμόδιο Α.Τ. να αρνείται (που ακούστηκε αυτό) να δώσει τα αναλυτικά στοιχεία αυτού που κατέληξε στην εφημερία του νοσοκομείου.
Ο κανονισμός προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά πως αν υπάρξει τέτοιο συμβάν μέσα σε Αστυνομικό Τμήμα, ο κρατούμενος – τραυματίας πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως από έναν αστυνομικό και κατόπιν το δημόσιο νοσοκομείο που εφημερεύει να ενημερώνεται γραπτώς από το αρμόδιο Α.Τ. για όλο το ιστορικό του συμβάντος.
Σε περίπτωση θανάτου δε, οφείλει η ΕΛ.ΑΣ. να προσκομίσει γραπτώς όλα τα στοιχεία που εχει στη διάθεσή της. Το σίγoυρο είναι ότι η οποιαδήποτε εφημερία οιουδήποτε νοσοκομείου δεν μπορεί και δεν γίνεται να αναφέρει το συμβάν θανάτου με την ένδειξη «αγνώστων στοιχείων», το γνωστό «John Doe» των Αγγλοσαξόνων.
Ο αποθανών πρέπει απαραιτήτως να αναφέρεται με το όνομα και τα υπόλοιπα στοιχεία του.
Δεν το λέμε εμείς αυτό. Το λέει ο νόμος.
Και ο νόμος ισχύει για όλους, ένστολους και μη.
Αλλιώς, αν δεν υπάρχει διαφάνεια, γινόμαστε σιγά σιγά μια χώρα επιπέδου Βόρειας Κορέας, όπου κρατούμενοι εξαφανίζονται μυστηριωδώς με την ανοχή των Αρχών.
Εντέλει, η πιο εξοργιστική εξέλιξη στην όλη υπόθεση είναι η ανακοίνωση, το μεσημέρι της Δευτέρας, ότι για την υπόθεση του 55χρονου Γερμανού, την προανάκριση για το περιστατικό την αναλαμβάνει… το ίδιο το Α.Τ. Ομονοίας (μιλάμε για παγκόσμια πρωτοτυπία)!
Που – είναι σχεδόν μαθηματικά σίγουρο ότι – θα αποφανθεί βάσει των στοιχείων που θα συλλέξει από το Α.Τ. Ομονοίας, ότι τελικα… δεν εμπλέκεται το Α.Τ. Ομονοίας στο θάνατο του ανώνυμου Γερμανού.
Βιασμοί και ξύλο εντός του τμήματος Ομονοίας
Εντωμεταξύ, το Α.Τ. Ομονοίας δεν είναι η πρώτη φορά που δίνει αφορμές για αλγεινές συζητήσεις, καθώς νωπή είναι ακόμη η υπόθεση της 19χρονης κοπέλας η οποία ισχυρίζεται ότι το περασμένο φθινόπωρο βιάστηκε από δύο αστυνομικούς μέσα στο συγκεκριμένο Τμήμα.
Μέρος από τις δύο καταθέσεις που έδωσε η 19χρονη καταγγέλλουσα, αποκαλύπτει τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας στις 11 Οκτωβρίου του 2022.
Όπως υποστηρίζει η ίδια στην κατάθεσή της, βρισκόταν στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο όπου πλησίασε τέσσερις αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ για να κάνει μία ερώτηση για κάποια εργασιακά θέματα. Συζήτησαν, αντάλλαξαν και τα προφίλ τους στο Instagram.
«Μου είπαν ότι περίπου στη μία θα τελείωνε η βάρδια τους και να πάμε όλοι μαζί στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας προκειμένου να γνωριστούμε καλύτερα. Πράγματι συμφώνησα και τους είπα ότι θα πάω και εγώ σε μισή ώρα. Όταν έφθασα εκεί οι 4 αστυνομικοί ήταν ήδη στο Τμήμα. Μου είπαν να καθίσουμε σε καφετέρια δίπλα στο Τμήμα η οποία ήταν κλειστή λόγω ώρας πλην όμως υπήρχαν έξω τραπέζια και καρέκλες. Μετά από ολίγον μου πρότειναν να με ξεναγήσουν στο Τμήμα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή της.
Όπως υποστηρίζει η κοπέλα, μπήκε μέσα σε ένα δωμάτιο όπου είχε μια μεταλλική πόρτα η οποία δεν έκλεινε και στο εσωτερικό υπήρχε μόνο ένα τραπέζι. Στο δωμάτιο μπήκε με τους τρεις αστυνομικούς.
«Μετά από λίγη ώρα, περίπου στις έντεκα, κάποιος- δεν θυμάμαι ποιος- μου είπε να καθίσω πάνω στο μεταλλικό γραφείο. Κάθισα ενώ εκείνοι ήταν όρθιοι και συνομιλούσαμε. Στη συνέχεια έφυγαν οι δυο από τους τρεις. Μόλις έμεινα μόνη μου με τον [δεν αναφέρεται για ευνόητους λόγους το όνομά του], χωρίς να μου πει κάτι, ξεκίνησε να με φιλάει στο στόμα».
Το κορίτσι στη συνέχεια περιγράφει πως φοβόταν και αυτός στη συνέχεια τη βίασε. «Πονούσα πολύ και έβγαλα ένα αναφώνημα πόνου και μου είπε «μην φωνάζεις!».
Στη συνέχεια, όπως ισχυρίζεται η ίδια, μπήκε ο δεύτερος αστυνομικός και άρχισε να την αγγίζει. «Είδα πάνω στη στολή του ότι φορούσε κάμερα στην οποία αναβόσβηνε το φως. Φοβήθηκα μην με βιντεοσκοπεί».
Οι δύο αστυνομικοί που συνελήφθησαν αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι υπήρξε βιασμός. Οι ένστολοι ισχυρίστηκαν ότι η νεαρή γυναίκα πήγε μόνη της στο αστυνομικό τμήμα και υποστηρίζουν ότι έκλεισε ραντεβού με έναν από αυτούς, μετά τη βάρδιά του.
Υπενθυμίζεται πως σε βάρος των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που καταγγέλθηκαν από την 19χρονη ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ομαδικό βιασμό και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
Αναφερόμενους στους δύο αστυνομικούς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος διεμήνυσε πως «ο νόμος είναι νόμος, ισχύει απαρέγκλιτα για όλους. Εάν οι δυο αστυνομικοί, έχουν διαπράξει αυτή την αποτρόπαια πράξη, δεν έχουν, καμία δουλειά, φυσικά, με την ελληνική αστυνομία, θα φύγουν την ίδια στιγμή. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ο σεβασμός του νόμου οφείλει να είναι απόλυτος και πρέπει να είναι απόλυτη και η εφαρμογή του».
Η περίπτωση του Εμπουκά Μαμασουμπέκ
Η επόμενη περίπτωση είναι εξίσου ενδεικτική και αφορά στον μυστηριώδη θάνατο του 34χρονου Νιγηριανού μετανάστη Εμπουκά Μαμασουμπέκ εντός του Α.Τ. Ομονοίας στις 8 Φεβρουαρίου του 2019.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, ο θάνατος συνέβη στις 12.30 το μεσημέρι, στον θάλαμο αναμονής του αστυνομικού τμήματος, όπου είχε προσαχθεί ο Εμπουκά, και οφείλεται σε πνευμονικό οίδημα.
Η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι ο θάνατος του Νιγηριανού αποδίδεται σε «πρόσφατες ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου και χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών».
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ιατροδικαστή, κατή την τοξικολογική έρευνα στα εργαστήρια βρέθηκαν τόσο στο αίμα όσο και στα ούρα ναρκωτικές ουσίες διαφόρων τύπων, καθώς και αλκοόλ.
Σημειώνεται ότι ο θάνατος του Εμπουκά στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από διάφορες οργανώσεις για το ενδεχόμενο αστυνομικής βίας, αλλά και για το γεγονός ότι δεν ειδοποιήθηκαν έγκαιρα οι οικείοι του.
Η σύζυγος του Εμπουκά, Τζιτζί, και μητέρα των δυο παιδιών τους, έξι μηνών και πέντε χρόνων, ισχυρίστηκε τότε ότι «η Αστυνομία τής έκρυψε τον θάνατο του συζύγου της για περισσότερο από ένα εικοσιτετράωρο».
Το «ένοχο» και «αμαρτωλό» Α.Τ. Ομονοίας
Εδώ και χρόνια, τόσο η «Εφ.Συν», όσο και ο «Ιός» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, είχε κάνει μια καταγραφή των περιστατικών που αφορούν στο ΑΤ Ομόνοιας. Το αρχείο αναρτήθηκε εκ νέου στο Διαδίκτυο από τον JO DI.
Ακολουθούν ορισμένες από τις αποκαλύψεις του παρελθόντος, σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα:
- Toν Οκτώβριο του 2019 αστυνομικοί σέρνουν γυναίκα ΑμεΑ με ψυχολογικά προβλήματα στον δρόμο και στη συνέχεια την καταβρέχουν με μανία με τη μάνικα που βρίσκεται στην είσοδο του Α.Τ. Ομόνοιας. Ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης, που τολμά να καταγγείλει το περιστατικό, κρατείται με χειροπέδες.
- Το 2016 αστυνομικοί της ΔΙΑΣ σταμάτησαν παιδική θεατρική ομάδα της κατάληψης στέγης “2ο Φιλοξενείο” (Αχαρνών) στην περιοχή του Πολυτεχνείου και προσήγαγαν τα μέλη της στο τμήμα με την αιτιολογία ότι βρέθηκαν στην κατοχή τους 5 πλαστικά όπλα – μινιατούρες, τα οποία αγοράστηκαν για τις ανάγκες της παράστασης. Σύμφωνα με την καταγγελία, απαγορεύτηκε στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, ενώ εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο υπό τα βλέμματα των αστυνομικών. Όσα, μάλιστα, αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου.
- Το 2012 μία 42χρονη γυναίκα από το Καζακστάν συνελήφθη και κρατήθηκε στο Α.Τ. Ομονοίας, στο πλαίσιο της επιχείρησης – πογκρόμ κατά των οροθετικών γυναικών και υποβλήθηκε σε καταναγκαστικές ιατρικές εξετάσεις κατά παράβαση κάθε ιατρικής δεοντολογίας.
- Το 2009 η δικηγόρος Γιάννα Κουρτόβικ κατήγγειλε ότι ο Μπιν Ταχέρ Μοχάμεντ ξυλοκοπήθηκε άγρια μέσα στο τμήμα για να ακολουθήσει μπαράζ αποκαλύψεων με το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων να καταγγέλλει τότε πως «περίπου 70 άτομα κρατούνται στοιβαγμένα σε κρατητήρια που στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν για το 1/3 από αυτούς, κανένα δικαίωμα προαυλισμού, μετανάστες που κρατούνται σε αυτές τις συνθήκες ακόμα και για τέσσερις μήνες».
- Τον Ιούνιο του 2007 ήρθε στη δημοσιότητα βίντεο που απεικόνιζε εξευτελισμό αλλοδαπών από αστυνομικούς του Α.Τ. Ο αρχιφύλακας διώχτηκε και αποτάθηκε. Οκτώ χρόνια αργότερα το Ελληνικό Δημόσιο θα υποχρεωθεί να καταβάλει πάνω από 150.000 ευρώ στους δύο αλλοδαπούς.
- Τον Νοέμβριο του 2006 μετανάστης προσήχθη στο τμήμα και αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της επόμενης ενώ κατά τη διάρκεια της κράτησής του δεν του επιτράπηκε να δει συγγενικά του πρόσωπα. Η σύζυγός του υποστήριξε ότι έφερε τραύματα. Στις 22 Νοεμβρίου απεβίωσε.
- Τον Δεκέμβριο άνδρας από το Πακιστάν «έχασε» τα λεφτά του δώρου του, ύψους 420 ευρώ, τα οποία κατά την σωματική έρευνα του, αφού τα κράτησε ο ένας εκ των δύο αστυνομικών και δεν του τα επέστρεψε. Οι αστυνομικοί έκαναν εναντίον του μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, ενώ μήνυση έκαναν και στον Πέτρο Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνου αθωώθηκε το 2012 για την υπόθεση.
- Τον Ιανουάριο του 2000 διαπιστώθηκε πως αστυνομικοί των τμημάτων Ομονοίας και Κυψέλης ενεπλάκησαν σε ένα ακόμη κύκλωμα σωματεμπορίας, ενώ τον Μάρτιο του ίδιοι έτους η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» είχε αποκαλύψει πως τον Μάρτιο του 2000 αστυνομικός απελευθέρωσε κρατούμενο Κούρδο από το ΑΤ Ομόνοιας, έναντι ενός εκατομμυρίου δραχμών.
- Τον Αύγουστο του 1999 ο Συνήγορος του Πολίτη είχε διαπιστώσει πως στο ΑΤ Ομόνοιας παραβιάστηκαν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, κυρίως των αλλοδαπών. Ακόμη ένα περιστατικό βίας εναντίον ανήλικου μάλιστα ατόμου, ενός 16χρονου αλβανικής καταγωγής, συνέβη λίγους μήνες πριν, μετά από μαθητική κινητοποίηση.
- Τον Νοέμβριο του 1998, μετά από έρευνα της ΕΛΑΣ στο σπίτι του αρχιφύλακα Ν. Παπαδόπουλου που υπηρετούσε τμήμα Ομονοίας, βρέθηκαν κροτίδες, στιλέτα και τα διαβατήρια δύο γυναικών από την Ουκρανία που υποτίθεται ότι είχαν απελαθεί. Ο εν ενεργεία αρχιφύλακας, μαζί με τον συνταξιούχο ανθυπαστυνόμο Θ. Αθανασόπουλο, συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω με τις δύο Ουκρανές. Εναντίον τους ασκήθηκε δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και αρπαγή από κοινού, σωματεμπορία, μαστροπεία, παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών κ.ο.κ. (21/11/1998). Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, ο οδηγός Γ. Τσιάκος είχε καταθέσει ότι στο ροζ κύκλωμα εμπλέκονταν ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας Γεωργιλές, ο αστυνομικός Μητσώνης κ.ά. (24/11/1998).
- Το 1996, όταν ο ανταποκριτής της «Ελευθεροτυπίας», Γ. Λυβιάκης, έγινε μάρτυρας κακοποίησης μετανάστη από αστυνομικούς, οι οποίοι τον οδήγησαν στο 4ο Αστυνομικό Τμήμα. Δύο χρόνια μετά, κατεγράφη πάλι από την «Ε» ξυλοδαρμός ενός μικρού αγοριού αλβανικής καταγωγής που προσήχθη από καφενείο της Ομόνοιας (30/3/1998).
*To Οlafaq προσπάθησε να επικοινωνήσει με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., κα. Κωνσταντία Δημογλίδου στο κινητό της τηλέφωνο προκειμένου να της απευθύνει κάποια ερωτήματα και να λάβει την επίσημη εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ., αλλά μετά απο συνεχείς κρούσεις μας, αυτό δεν κατέστη δυνατό.
*Μέχρι στιγμής, η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει αναρτήσει στον επίσημο ιστότοπό της κάποιο δελτίο Τύπου ή ενημέρωση αναφορικά με την ταυτότητα του 55χρονου Γερμανού.