Το Xanthi TechLab διοργανώνει για τρίτη χρονιά έναν διαγωνισμό για την τέχνη της διαπραγμάτευσης.
Η τέχνη της διαπραγμάτευσης είναι ίσως ένα από τα πιο χρήσιμα προσόντα και μια σημαντική ευκαιρία που μπορεί να έχει κάποιος στην προσωπική του ζωή και στη δουλειά του, προκειμένου να διαχειριστεί μια σειρά θεμάτων που τον απασχολούν και που πιθανόν ορισμένες φορές να οδηγήσουν σε προσωπικό αδιέξοδο ή σε ρήξη με το επαγγελματικό του περιβάλλον.
Για παράδειγμα, η διαπραγμάτευση για τη διαχείριση μιας κρίσης με έναν πελάτη, για την υπογραφή μιας συμφωνίας ή για τη διαμεσολάβηση ανάμεσα σε διαφορετικές επιχειρήσεις εξελίσσονται τις περισσότερες φορές σε μια άκρως ενδιαφέρουσα και συνάμα προκλητική διαδικασία που απαιτεί υπομονή, επιμονή, μεθοδολογία και το σημαντικότερο απ’ όλα, σωστή επικοινωνία μεταξύ των μερών.
Το Xanthi TechLab του Κέντρου Πολιτισμού δήμου Ξάνθης, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα και το ρόλο μιας καλής διαπραγμάτευσης μέσα από μια σωστή επικοινωνία, διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τον «3ο Διαγωνισμό Διαπραγμάτευσης». Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά σαράντα άτομα που συμμετείχαν σε ομάδες των τριών ατόμων προερχόμενων από περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και από την Αθήνα, την Πάτρα και την Κρήτη. Οι συμμετέχοντες ήταν φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, άνθρωποι από διάφορους επαγγελματικούς χώρους που ήθελαν να ζήσουν την μοναδική πρόκληση του να πετυχαίνεις το στόχο σου μέσα από μια σωστή διαπραγμάτευση αποφεύγοντας εντάσεις, κρίσεις και ρήξεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι συμμετέχοντες έρχονταν ήδη σε οργανωμένες ομάδες, υπήρχε όμως η δυνατότητα να σχηματιστούν ομάδες από τα μεμονωμένα άτομα που δήλωσαν συμμετοχή. Στην ημιτελική φάση διαγωνίστηκαν οκτώ ομάδες από τις οποίες προέκυψαν οι δυο ομάδες του τελικού. Τα τρία μέλη της ομάδας «The gentlemen» από την Καβάλα ξεχώρισαν και κατέλαβαν την πρώτη θέση του φετινού διαγωνισμού.
Όλα στο Xanthi TechLab ξεκινούν από μια σωστή επικοινωνία
«Το κλειδί της επιτυχίας σε αυτόν τον διαγωνισμό είναι η λέξη επικοινωνία», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πάντα δραστήριος Δημήτρης Γιαννακούδης, υπεύθυνος του Xanthi TechLab και συνεχίζει υπογραμμίζοντας: «στόχος μας είναι όλοι οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν τη δυνατότητα και τα πολλαπλά οφέλη μιας διαπραγμάτευσης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα σεμινάριο μέσα από ένα διαγωνισμό, μια πρόκληση -θα έλεγα -, όπου όλοι οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία πρώτα να ενημερωθούν και να καταρτιστούν και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην εφαρμογή».
Ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο στα τέλη Απριλίου και ολοκληρώνεται σε τρεις φάσεις. Στο κυρίως διαγωνιστικό μέρος, μετά την ενημέρωση – κατάρτιση που γίνεται από τα στελέχη και τους εκπαιδευτές του Xanthi TechLab, διανέμονται στους συμμετέχοντες υποθέσεις εργασίας πάνω στις οποίες πρέπει να εργαστούν και μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο να καταλήξουν σε μια ικανοποιητική μορφή διαπραγμάτευσης.
Οι συμμετέχοντες φέτος είχαν να διαπραγματευτούν πάνω σε μια μεγάλη γκάμα υποθέσεων εργασίας όπως η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, οι συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων σε εμπόλεμες περιοχές, η διευθέτηση υποθέσεων και η χάραξη συνόρων μετά από πολεμικές κρίσεις. Ουσιαστικά, πρόκειται για τον μοναδικό καινοτόμο διαγωνισμό αυτού του επιπέδου που πραγματοποιείται στη βόρεια Ελλάδα, με κορυφαίους μέντορες του είδους και ειδικούς στη διαπραγμάτευση και τη διαχείριση συγκρούσεων.
Ποιοι κέρδισαν το πρώτο βραβείο του Xanthi TechLab
Ο Γιώργος Θημίου, που εργάζεται στο τμήμα πωλήσεων και εξαγωγών μιας από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες με έδρα την Καβάλα και ταυτόχρονα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά στο διαγωνισμό μαζί με το συνάδελφό του Γιάννη Στυλιανού και τον συμφοιτητή του Αντέλ Αντάρ. Όλοι μαζί απαρτίζαν την ομάδα «The gentlemen» που κέρδισε το πρώτο βραβείο.
Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του από τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό και τη μοναδική εμπειρία που έζησε, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει εντυπωσιασμένος από το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης και τον επαγγελματισμό των στελεχών του Xanthi TechLab καθώς πρόκειται για έναν φορέα που εδρεύει στην περιφέρεια και έχει να επιδείξει αξιόλογες δράσεις και πρωτοβουλίες.
Ο κ. Θημίου επισημαίνει ακόμα το γεγονός ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν αρκετοί προπτυχιακοί αλλά και πολλοί μεταπτυχιακοί φοιτητές, όλοι τους εργαζόμενοι, όπως ο ίδιος και οι συνεργάτες του, που ήθελαν όχι μόνο να καταρτιστούν αποκτώντας ενδιαφέρουσες γνώσεις και ιδέες πάνω σε θέματα επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης αλλά και να βιώσουν την εμπειρία του διαγωνισμού.
Συνδιοργανωτής του φετινού διαγωνισμού ήταν η φοιτητική οργάνωση του ΔΠΘ, υπεύθυνη για την υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs DUTH Hub, UN Sustainable Development Solutions Network – Youth Initiative), ενώ ο διαγωνισμός είχε την υποστήριξη του Εργαστηρίου Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Ανταγωνιστικότητας (BICC) του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΔΙΠΑΕ.