«Αναρωτιέμαι πόσα χρήματα έχει χάσει η OpenAI σε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από ανθρώπους που γράφουν “παρακαλώ” και “ευχαριστώ” στα μοντέλα τους».
Ήταν μια φαινομενικά τυχαία ερώτηση που έκανε κάποιος χρήστης στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), αλλά ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν μπήκε στη συζήτηση και απάντησε ότι η πληκτρολόγηση αυτών των λέξεων έχει κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι τελικά μάλλον τόσο ευχάριστο να είμαστε ευγενικοί για τους “μεγιστάνες” του πλούτου ή τεστάρουν την ιδιοσυγκρασία μας σε μίας μορφής νέου “κοινωνικού πειράματος”, όπως όλα αυτά που συντελούνται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στην αρένα της τεχνολογίας.
Κρίνοντας από τον ελαφρώς ειρωνικό του τόνο μάλλον μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν έκανε κάποιον ακριβή υπολογισμό, ωστόσο η απάντησή του προκάλεσε την περιέργεια του ιστότοπου Futurism που αναρωτήθηκε αν είναι όντως χάσιμο χρόνου και ενέργειας να είμαστε ευγενικοί με το ChatGPT και άλλα generative AI chatbots.
Φαίνεται όμως, ότι η ευγένεια προς την τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια περιττή συνήθεια, ούτε λανθασμένη προσωποποίηση ή φόβος για τους μελλοντικούς υπολογιστικούς κυρίαρχούς μας. Αντίθετα ο Κερτ Μπίβερς, διευθυντής στην ομάδα σχεδιασμού του Microsoft Copilot, ανέφερε πως «η χρήση ευγενικής γλώσσας καθορίζει τον τόνο της απάντησης» και ότι όταν ένα μοντέλο AI «αντιλαμβάνεται την ευγένεια, είναι πιο πιθανό να απαντήσει και αυτό ευγενικά». Καλλιεργείται επομένως μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον χειριστή και τη μηχανή.
Συμπέρασμα: Το να λέμε “παρακαλώ” και “ευχαριστώ” στο ChatGPT κοστίζει στην OpenAI δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
*Με στοιχεία από το Τech Crunch.
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.