Από σήμερα το Bluesky ξεκινά την εφαρμογή ενός νέου συστήματος επαλήθευσης, το οποίο περιλαμβάνει τα γνώριμα μπλε σημαδάκια που έγιναν δημοφιλή μέσω του Twitter.
Η κοινωνική πλατφόρμα, η οποία έχει γνωρίσει ταχεία ανάπτυξη από τότε που άνοιξε στο ευρύ κοινό στις αρχές του 2024 βασιζόταν προηγουμένως σε ένα ασυνήθιστο σύστημα αυτο-επαλήθευσης, όπου οι χρήστες μπορούσαν να “πιστοποιηθούν” προσθέτοντας προσαρμοσμένα domains στα διαδικτυακά τους ονόματα. Τώρα υιοθετεί μια πιο ενεργή και παραδοσιακή στρατηγική επαλήθευσης, με την ομάδα του Bluesky να εντοπίζει σημαντικούς λογαριασμούς και να τους απονέμει το μπλε σημαδάκι.
«Θα είναι μια σταδιακή διαδικασία καθώς η λειτουργία σταθεροποιείται και στη συνέχεια θα κυκλοφορήσουμε μια δημόσια φόρμα που οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν για να ζητήσουν επαλήθευση» υποστηρίζει η CEO Τζέι Γκρέιμπερ. Οι λογαριασμοί με τη μεγαλύτερη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ειδησεογραφικοί οργανισμοί και δημοσιογράφοι, καθώς και διασημότητες.
Το Bluesky καθώς αναπτύσσεται, έχει παρατηρηθεί αύξηση σε περιπτώσεις πλαστοπροσωπίας από χρήστες που προσποιούνται δημόσια πρόσωπα, όπως τεκμηρίωσε το MIT Technology Review πέρυσι. Για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για τρόπους επιβεβαίωσης της γνησιότητας των λογαριασμών, ορισμένοι έμπειροι χρήστες του Bluesky ανέλαβαν οι ίδιοι να δημιουργήσουν ανεπίσημα συστήματα επαλήθευσης. Καθώς η εφαρμογή συνεχίζει να προσελκύει διασημότητες —ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έγινε μέλος νωρίτερα την άνοιξη— μια πιο επίσημη διαδικασία επαλήθευσης θα βοηθήσει στο να διασφαλιστεί ότι το Bluesky αποτελεί έναν ασφαλή ψηφιακό χώρο για δημόσια πρόσωπα. «Θέλουμε να μειώσουμε την απάτη και την πλαστοπροσωπία και να ενισχύσουμε ένα πιο αξιόπιστο περιβάλλον στο Bluesky», τονίζει η Γκρέιμπερ.
Η υιοθέτηση ενός συστήματος που μοιάζει αρκετά με το αρχικό σύστημα επαλήθευσης του Twitter μπορεί να μην είναι καινοτόμα, είναι όμως έξυπνη κίνηση. Ο λόγος που κοινωνικά δίκτυα όπως το Instagram και το TikTok μιμήθηκαν το μπλε τσεκ δεν ήταν απαραιτήτως επειδή ήθελαν να αντιγράψουν τις λειτουργίες ενός ανταγωνιστή, αλλά επειδή αυτό το σύμβολο είχε ήδη καθιερωθεί ως ένα οπτικό σημάδι ότι ένας λογαριασμός είχε ελεγχθεί.
Όταν ο Έλον Μασκ κατήργησε τα παλιά μπλε τσεκ στο Twitter υπέρ ενός συστήματος επαλήθευσης με πληρωμή, αφαιρέθηκε η πρακτική αξία του συμβόλου στην πλατφόρμα Χ και αποτέλεσε δώρο για απατεώνες και φαρσέρ.
Εκτός από την παραδοσιακή, κεντρική προσέγγιση επαλήθευσης, το Bluesky προσφέρει επίσης καθεστώς «αξιόπιστου επαληθευτή» σε έναν επιλεγμένο αριθμό επαληθευμένων οργανισμών. Αυτοί οι οργανισμοί θα λαμβάνουν ένα μπλε τσεκ με κυματοειδή περίγραμμα στους λογαριασμούς τους.
Είτε ένας λογαριασμός επαληθεύεται από το ίδιο το Bluesky, είτε από τρίτους «αξιόπιστους επαληθευτές» το μπλε τσεκ που θα εμφανίζεται θα φαίνεται το ίδιο. Όταν οι χρήστες πατούν πάνω στο τσεκ, θα βλέπουν μια λίστα με τους οργανισμούς που έχουν επαληθεύσει τον λογαριασμό.
Η εισαγωγή του συστήματος αξιόπιστων επαληθευτών, παράλληλα με την κεντρική επαλήθευση, αντικατοπτρίζει τη γενικότερη φιλοσοφία αποκέντρωσης του Bluesky. Είναι επίσης μια πολύ πρακτική κίνηση, δεδομένου ότι η ομάδα της εταιρείας αριθμεί λιγότερα από 25 άτομα. Οι χρήστες του Bluesky θα αρχίσουν να βλέπουν τα πρώτα επίσημα μπλε τσεκ από σήμερα.
*Με στοιχεία από το Wired.
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.