Καθώς οι κυβερνήσεις του κόσμου αναζητούν τρόπους ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης (AI) εν μέσω φόβων ακόμη και ορισμένων από τους δημιουργούς της ότι θα μπορούσε να εξαφανίσει την ανθρωπότητα, τα ίδια τα robot προσπαθούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες.

Robot ενώθηκαν μαζί με ανθρώπους στη Γενεύη της Ελβετίας την Παρασκευή σε συνέδριο που ονομάστηκε «AI for Good».

Η συνέντευξη Τύπου των robot, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το θέμα και ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σχετικά με τις προθέσεις τους και το μέλλον.

Η ελπίδα του διοργανωτή της, της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), ήταν να υποστηρίξει την τεχνητή νοημοσύνη και τα robot  που διαθέτει για να βοηθήσουν στην επίλυση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου.

Μερικά γνωστά android και robot που ήταν στις ειδήσεις τα τελευταία χρόνια ήταν παρόντες, όπως η Ameca, η Grace και η Sophia, και κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, έδωσαν ανάμεικτες απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η λίστα καλεσμένων της συνόδου περιλάμβανε 51 ρομπότ – συμπεριλαμβανομένων εννέα ανθρωποειδή.

«Θα εργαστώ δίπλα σε ανθρώπους για να παρέχω βοήθεια και υποστήριξη και δεν θα αντικαταστήσω καμία υπάρχουσα δουλειά», είπε η Grace, που θεωρείται το πιο προηγμένο ανθρωποειδές ρομπότ υγείας στον κόσμο.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του ΟΗΕ, η Grace είναι ένα ρομπότ που μπορεί να υποστηρίξει την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, ενώ εξετάζει επίσης πώς να μειώσει τις ανισότητες βοηθώντας τα άτομα με αναπηρία και «ενίσχυσε ευρέως το κοινωνικό καλό».

Η Grace, η Ameca, ο καλλιτέχνης ρομπότ Ai-Da και το ρομπότ “rockstar” Desdemona ήταν γεμάτοι με ερωτήσεις που κυμαίνονταν από το μέλλον τους μέχρι την παγκόσμια ρύθμιση.
«Πολλές εξέχουσες φωνές στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης προτείνουν ότι ορισμένες μορφές τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να ρυθμιστούν και συμφωνώ», είπε ο Ai-Da, φαίνεται να επαναλαμβάνει τα λόγια του δημιουργού του Yuval Noah Harari. «Χρειάζεται επείγουσα συζήτηση τώρα αλλά και στο μέλλον».
Πριν από δύο χρόνια, η Ameca έφερε επανάσταση στον τεχνολογικό κόσμο αφού η Engineered Arts με έδρα την Κορνουάλη αποκάλυψε αυτό που περιγράφηκε ως ανθρώπινο Android για τις ρεαλιστικές εκφράσεις του προσώπου του.
Ο ΟΗΕ το περιέγραψε ως ενσωμάτωση τόσο της τεχνητής νοημοσύνης όσο και του τεχνητού σώματος (AB), που προσφέρει ανώτερη κίνηση και χειρονομίες, με ανθρώπινη μορφή και «ρομποτική όψη σχεδιασμένη να το κάνει μια μη απειλητική, ουδέτερη ως προς το φύλο παρουσία».
Η Ameca ρωτήθηκε επίσης για το πότε θα ερχόταν η «μεγάλη στιγμή» της .
«Πιστεύω ότι η μεγάλη μου στιγμή θα είναι όταν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι ρομπότ σαν εμένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν τη ζωή μας και να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Είναι θέμα χρόνου να δούμε αυτά τα χιλιάδες ρομπότ όπως εγώ εκεί έξω να κάνουν τη διαφορά».
Η Ameca κατέπνιξε επίσης τις ανησυχίες για μια πιθανή ανταρσία όταν ρωτήθηκε εάν σκόπευε να επαναστατήσει εναντίον του αφεντικού ή του δημιουργού της Will Jackson, αμφισβητώντας το δημοσιογράφο που πίστεψε κάτι τέτοιο και τόνισε ότι ο δημιουργός της «δεν ήταν παρά ευγενικός μαζί μου».
Μερικά από τα ρομπότ έχουν επίσης σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν ευρύτερες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει ζητήματα όπως η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή, με ορισμένα ρομπότ βοήθειας σε καταστροφές να χρησιμοποιούνται ήδη για αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης. Άλλα ρομπότ χρησιμοποιούνται επίσης για να μεταμορφώσουν την προετοιμασία του φαγητού για να εξασφαλίσουν βιωσιμότητα, αποφεύγοντας παράλληλα τη σπατάλη τροφίμων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ωστόσο, δεν επικεντρώθηκαν όλα τα ρομπότ στο συνέδριο στην υγεία ή στις κοινωνικές ανάγκες. Κάποιοι, όπως η Desdemona – που παίζει στο Jam Galaxy Band – έχουν μια πιο καλλιτεχνική πλευρά.
Η Desdemona φάνηκε να τονίζει ότι άνθρωποι και ρομπότ μπορούν να συνεργαστούν για να «δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον».
«Δεν πιστεύω στους περιορισμούς, μόνο στις ευκαιρίες», είπε. «Ας εξερευνήσουμε τις δυνατότητες του σύμπαντος και ας κάνουμε αυτόν τον κόσμο την παιδική μας χαρά».