Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία για τους πρώτους ολοκληρωμένους νόμους στον κόσμο που ρυθμίζουν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Μετά από 36 ώρες συνομιλιών, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν κανόνες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη σε συστήματα όπως το ChatGPT και η αναγνώριση προσώπου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει τις προτάσεις του νόμου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά οποιαδήποτε νομοθεσία δεν θα τεθεί σε ισχύ τουλάχιστον έως το 2025.
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα σπεύδουν να δημοσιεύσουν τις δικές τους οδηγίες.
Τι είναι το AI, πώς λειτουργεί και σε τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί;
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν διασφαλίσεις σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης εντός της ΕΕ καθώς και περιορισμούς στην υιοθέτησή της από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Οι καταναλωτές θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν καταγγελίες και θα μπορούσαν να επιβληθούν πρόστιμα για παραβάσεις. Ο Επίτροπος της ΕΕ Τιερί Μπρετόν χαρακτήρισε τα σχέδια ως «ιστορικά», λέγοντας ότι θέτουν «σαφείς κανόνες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης».
Πρόσθεσε ότι ήταν «πολύ περισσότερο από ένα εγχειρίδιο κανόνων – είναι μια βάση εκκίνησης για νεοφυείς επιχειρήσεις και ερευνητές της ΕΕ να ηγηθούν στον παγκόσμιο αγώνα τεχνητής νοημοσύνης».
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ο νόμος για την AI θα βοηθήσει στην ανάπτυξη τεχνολογίας που δεν απειλεί την ασφάλεια και τα δικαιώματα των ανθρώπων.
Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι ήταν ένα «μοναδικό νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης που μπορείτε να εμπιστευτείτε».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ορίζει την τεχνητή νοημοσύνη ως λογισμικό που μπορεί «για ένα δεδομένο σύνολο στόχων που καθορίζονται από τον άνθρωπο, να παράγει αποτελέσματα όπως περιεχόμενο, προβλέψεις, συστάσεις ή αποφάσεις που επηρεάζουν τα περιβάλλοντα με τα οποία αλληλεπιδρούν».
Το ChatGPT και το DALL-E είναι παραδείγματα αυτού που ονομάζεται «γεννητικό» AI. Αυτά τα προγράμματα μαθαίνουν από τεράστιες ποσότητες δεδομένων, όπως διαδικτυακό κείμενο και εικόνες, για να παράγουν νέο περιεχόμενο που μοιάζει σαν να έχει δημιουργηθεί από άνθρωπο.
Τα λεγόμενα “chatbots” – όπως το ChatGPT – μπορούν να έχουν συνομιλίες κειμένου. Άλλα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το DALL-E μπορούν να δημιουργήσουν εικόνες από απλές οδηγίες κειμένου.
Πηγή: BBC