Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) ανακοίνωσε ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων θα αυξηθεί σημαντικά έως το 2030, κυρίως λόγω της εντατικής χρήσης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Ο ΔΟΕ δήλωσε επίσης ότι αυτό θα δημιουργήσει νέες προκλήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια και τους στόχους για τις εκπομπές άνθρακα. Ταυτόχρονα, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να “ξεκλειδώσει” ευκαιρίες για αυξημένη αποδοτικότητα στην παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως περιγράφεται στην εναρκτήρια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας σχετικά με τις ενεργειακές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Ενώ τα κέντρα δεδομένων αποτελούσαν περίπου το 1,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2024, το ποσοστό αυτό σημείωσε ετήσια αύξηση κατά 12% τα τελευταία πέντε χρόνια. Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί σημαντική υπολογιστική ισχύ για την επεξεργασία των πληροφοριών που συσσωρεύονται σε εκτεταμένες βάσεις δεδομένων. Συλλογικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Κίνα αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 85% της κατανάλωσης των κέντρων δεδομένων.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο την αυξανόμενη ανάγκη τους για ενέργεια. Η Google υπέγραψε πέρυσι μια συμφωνία για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, προκειμένου να βοηθήσει στην τροφοδοσία του μέρους της στον αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης. Η Microsoft πρόκειται να χρησιμοποιήσει ενέργεια από νέους αντιδραστήρες στο Three Mile Island, τον τόπο του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος στην Αμερική, όταν υπέστη τήξη το 1979. Η Amazon υπέγραψε επίσης πέρυσι συμφωνία για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων της. Με τον τρέχοντα ρυθμό, τα κέντρα δεδομένων θα καταναλώνουν περίπου το 3% της παγκόσμιας ενέργειας μέχρι το 2030, αναφέρει η έκθεση του ΔΟΕ. Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό ΙΕΑ, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων θα φθάσει περίπου τις 945 τεραβατώρες (TWH) μέχρι το 2030.

“Αυτό είναι λίγο περισσότερο από τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας σήμερα. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο σημαντικότερος μοχλός αυτής της ανάπτυξης, μαζί με την αυξανόμενη ζήτηση για άλλες ψηφιακές υπηρεσίες”, αναφέρει η έκθεση. Η έκθεση αναφέρει ότι ένα κέντρο δεδομένων 100 μεγαβάτ μπορεί να καταναλώνει την ίδια ποσότητα ενέργειας με 100.000 νοικοκυριά. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα νέα κέντρα δεδομένων, τα οποία βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν ενέργεια που αντιστοιχεί σε εκείνη δύο εκατομμυρίων νοικοκυριών. Η συμβουλευτική ομάδα ενεργειακής πολιτικής με έδρα το Παρίσι, δήλωσε ότι “η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον ενεργειακό τομέα την επόμενη δεκαετία, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων παγκοσμίως, ενώ παράλληλα θα ξεκλειδώσει σημαντικές ευκαιρίες για τη μείωση του κόστους, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα”. Ελπίζοντας να προηγηθεί της Κίνας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δρομολόγησε τη δημιουργία ενός “Εθνικού Συμβουλίου για την Ενεργειακή Κυριαρχία” με αποστολή την ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή τη στιγμή, ο άνθρακας παρέχει περίπου το 30% της ενέργειας που απαιτείται για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων, αλλά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο θα αυξήσουν τα μερίδιά τους λόγω του χαμηλότερου κόστους και της ευρύτερης διαθεσιμότητάς τους σε βασικές αγορές. Η ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων θα αυξήσει αναπόφευκτα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, από 180 εκατομμύρια τόνους CO2 σήμερα σε 300 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2035, δήλωσε ο ΙΕΑ. Αυτό παραμένει ένα ελάχιστο μερίδιο των 41,6 δισεκατομμυρίων τόνων παγκόσμιων εκπομπών που εκτιμάται ότι θα προκύψουν το 2024.

*Πηγή: ertnews.gr

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.