Καθώς οι σχολικές περιφέρειες αγωνίζονται να υποστηρίξουν την ψυχική υγεία των μαθητών τους, μια startup με το όνομα Sonar Mental Health έχει δημιουργήσει έναν «σύντροφο ευεξίας» που ονομάζεται Sonny για να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ειδικότερα στη σημερινή εποχή οι νέοι αντιμετωπίζουν μία σειρά προβλημάτων από τη διάσπαση προσοχής μέχρι τα θέματα που βιώνουν στο σπίτι σε αρκετές περιοχές του κόσμου λόγω της ηθικο-οικονομικής κρίσης που εξαντλεί τους ενήλικες και δεν τους αφήνει να αφοσιωθούν όπως θα ήθελαν στην πολύπλευρη ανατροφή των τέκνων τους.
Όπως περιγράφεται στη Wall Street Journal το Sonny είναι ένα chatbot που βασίζεται σε έναν συνδυασμό ανθρώπινου προσωπικού και τεχνητής νοημοσύνης. Όταν οι μαθητές στέλνουν μηνύματα στο Sonny, η τεχνητή νοημοσύνη προτείνει μια απάντηση, αλλά η τελική απόφαση για το μήνυμα ανήκει στους ανθρώπους. Επομένως ο ελεγκτικός ρόλος του “χειριστή” είναι κομβικής σημασίας. Αυτός είναι που έχει τον τελευταίο λόγο, προκειμένου να φτάνει στον έφηβο, στον νέο η καλύτερη δυνατή απάντηση που μπορεί να φωτίσει τα “αδιέξοδά” του και να λύσει τις απορίες του.
Η Sonar υπέγραψε την πρώτη της συνεργασία με σχολείο τον Ιανουάριο του 2024 και δηλώνει ότι τώρα το Sonny είναι διαθέσιμο σε περισσότερους από 4.500 μαθητές γυμνασίου και λυκείου σε εννέα σχολικές περιφέρειες. Η εταιρεία αναφέρει ότι οι συνομιλίες παρακολουθούνται από μια ομάδα έξι ατόμων με ειδίκευση στην ψυχολογία, την κοινωνική εργασία και την υποστήριξη κρίσεων. Τα αποτελέσματα κρίνονται ήδη ενθαρρυντικά και ο θετικός αντίκτυπος πολλαπλασιάζει τη ζήτηση. Πιθανώς σύντομα να έχουμε και νέα εργαλεία με παρόμοιο περιεχόμενο, καθώς ανάλογο κενό παρατηρείται και στην Ευρώπη.
Ο CEO της εταιρείας, Drew Bavir δήλωσε ότι καθιστά σαφές στους μαθητές και τα σχολεία ότι το Sonny δεν είναι θεραπευτής και ότι το προσωπικό της Sonar θα συνεργαστεί με σχολεία και γονείς για να βρει θεραπευτές για τους μαθητές, εφόσον χρειάζεται. Αυτή είναι πολύ σημαντική διευκρίνηση και επισημαίνεται εμμέσως πλην σαφώς ο βοηθητικός ρόλος του Sonny. Ένα ακόμα εργαλείο που οι απαντήσεις που δίνει πρέπει να συνεκτιμηθούν με υπόλοιπα ευρήματα και φυσικά την απευθείας επικοινωνία κοινωνικού λειτουργού, ψυχολόγου η υπεύθυνου σχετικά με τη συμβουλευτική απευθείας με το νεαρό άτομο που “βασανίζεται”.
Ένας από τους βασικούς λόγους που αυτή η προσέγγιση μπορεί να ενδιαφέρει τα σχολεία είναι η έλλειψη σχολικών συμβούλων – το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ αναφέρει ότι το 17% των λυκείων δεν έχει καν σύμβουλο. Ας σκεφτούμε τι συμβαίνει και στο δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα κι ας δούμε αν υπάρχει το περιθώριο να δομήσουμε κάτι ανάλογο, ώστε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να δουν τον ορίζοντα, να δουν το φως και την ελπίδα και να αποφασίσουν με καθαρό μυαλό σχετικά με το μέλλον τους.
*Με στοιχεία από το TechCrunch.
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Inst agram.