Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει αναστήσει αρχαίες γλώσσες που κάποτε ομιλούνταν αλλά έχουν επιβιώσει μόνο σε γραπτή μορφή. Μέσω βίντεο, η τεχνητή νοημοσύνη έκανε ξανά ακουστές γλώσσες που είχαν χαθεί προ πολλού, όπως τα αρχαία ελληνικά, τα λατινικά, τα αρχαία αγγλικά, τα πρωτοκέλτικα, τα χετταϊκά και τα ακκαδιανά, παρουσιάζοντας τους μοναδικούς ήχους των πολιτισμών του παρελθόντος.
Επιπλέον, το AI δημιούργησε εικόνες ατόμων που μιλούσαν, παρέχοντας μια γεύση από το πώς μπορεί να έμοιαζαν οι άνθρωποι στην αρχαιότητα. Έτσι, μέσω μιας τεχνολογικής μηχανής του χρόνου, αυτό το βίντεο μοιάζει με το να ακούτε συνομιλίες σε ξεχασμένες αγορές ή να ακούτε αρχαίες ομιλίες που εκφωνήθηκαν από εξέχοντα πρόσωπα μακρινών εποχών.
Παλαιότερες γλώσσες του κόσμου
Στη Μεσοποταμία, τη γενέτειρα της γραφής σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η πρώτη μορφή γραπτής επικοινωνίας εμφανίστηκε πριν από περίπου 5.500 χρόνια. Αρχικά, περιελάμβανε απλά εικονιστικά σύμβολα που εξελίχθηκαν σε ένα πιο σύνθετο σύστημα γνωστό ως σφηνοειδής γραφή, που αποτυπώθηκε σε υγρό πηλό με τη χρήση γραφίδας από καλάμι.
Αυτή η καινοτόμος μέθοδος γραφής έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καταγραφή και τη διατήρηση πληροφοριών, βοηθώντας την ανάπτυξη των αρχαίων πολιτισμών και τη διάδοση της γνώσης.
Μια άλλη αρχαία γλώσσα προέρχεται από την Αίγυπτο. Διαθέτει μια πλούσια ιστορία γραπτής γλώσσας που χρονολογείται από το 3250 π.Χ. περίπου, με ιερογλυφικά που βρέθηκαν σε ελεφαντοστέινες πινακίδες και τελετουργικές επιφάνειες. Η εφεύρεση της γραφής με μελάνι με τη χρήση πινέλων και στυλό από καλάμι στην Αίγυπτο αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο. Η ιερατική και η ιερογλυφική γραφή συνυπήρχαν, εξελισσόμενες σε ένα εξελιγμένο σύστημα γραφής που επηρέασε την ανάπτυξη των αλφαβήτων.
Στην Κίνα, τα πρώτα ίχνη γραφής χρονολογούνται από τα τέλη της δυναστείας των Σανγκ (1300-1050 π.Χ.) και ανακαλύφθηκαν σε οστά μαντείου. Αυτά τα “οστά δράκου” περιέχουν πάνω από 4.500 σύμβολα, τα οποία είναι πρόγονοι των σύγχρονων κινεζικών χαρακτήρων. Η κινεζική γραφή έχει τη μοναδική ικανότητα να αναπαριστά τόσο έννοιες όσο και ήχους και είχε βαθύ και διαρκή αντίκτυπο στην ανθρώπινη επικοινωνία.
Η Μεσοαμερική αποκαλύπτει μια παράδοση γραφής που χρονολογείται γύρω στο 900 π.Χ., η οποία χρησιμοποιήθηκε από διάφορους πολιτισμούς όπως οι Μάγια, οι Μιξτέκοι και οι Αζτέκοι. Τα συστήματα γραφής τους εξυπηρετούσαν διαφορετικούς σκοπούς, από την καταγραφή κειμένων έως την αντανάκλαση γλωσσικών δομών.
Αρχαία ελληνική γλώσσα που διαμορφώνει τον παγκόσμιο πολιτισμό
Η ιστορία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας ξεκινάει πριν από χιλιάδες χρόνια και είναι μία από τις παλαιότερες γλώσσες στον κόσμο που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα. Πιθανότατα αρχίζει με τη Γραμμική Α, η οποία εμφανίστηκε γύρω στο 1900 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Μινωικού πολιτισμού, αν και η ακριβής σύνδεσή της με την ελληνική γλώσσα παραμένει μυστήριο.
Η Γραμμική Β, η οποία εμφανίστηκε στον μυκηναϊκό πολιτισμό γύρω στο 1450 π.Χ., αποκρυπτογραφήθηκε επιτυχώς στα μέσα του 20ου αιώνα, αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται για μια πρώιμη μορφή της ελληνικής γλώσσας που χρησιμοποιήθηκε κυρίως για διοικητικούς και οικονομικούς σκοπούς.
Μετά την παρακμή του μυκηναϊκού πολιτισμού γύρω στο 1100 π.Χ. και τον επακόλουθο ελληνικό Μεσαίωνα, η ελληνική γλώσσα επανεμφανίστηκε τον 9ο αιώνα π.Χ. με την υιοθέτηση του ελληνικού αλφαβήτου. Αυτό σηματοδότησε την έναρξη της ελληνικής κλασικής περιόδου, η οποία έφερε επανάσταση στη γραπτή επικοινωνία και παρήγαγε διάσημα λογοτεχνικά και φιλοσοφικά έργα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, η ελληνική γλώσσα συνέχισε να εξελίσσεται, επηρεάζοντας κατά καιρούς διαφορετικούς πολιτισμούς και γλώσσες. Η διαρκής κληρονομιά της συνεχίζεται και σήμερα, επηρεάζοντας τον δυτικό πολιτισμό σε τομείς όπως η λογοτεχνία, η φιλοσοφία, η επιστήμη και τα μαθηματικά.
Πηγή: Greek Reporter