Καθώς το κόστος διαβίωσης αυξάνεται και οι λογαριασμοί φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύονται, πολλοί άνθρωποι αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων. Εκτός από τις συσκευές που γνωρίζουμε ότι καταναλώνουν πολύ ενέργεια, υπάρχουν και άλλες, οι οποίες ακόμη και αν τις απενεργοποιήσουμε, εξακολουθούν να απορροφούν ενέργεια και να μας κοστίζουν χρήματα. Συνήθως πρόκειται για μικρές ηλεκτρονικές συσκευές που τείνουμε να αφήνουμε στην πρίζα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι πιο συνηθισμένες συσκευές είναι οι επιτραπέζιοι υπολογιστές, οι οθόνες, τα φαξ, οι εκτυπωτές, τα δορυφορικά και καλωδιακά κουτιά, τα στερεοφωνικά, οι τηλεοράσεις, οι φούρνοι μικροκυμάτων, οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και οι φορτιστές τηλεφώνων και ταμπλετών. Οι λυχνίες LED τείνουν να είναι πιο ενεργειακά αποδοτικές από τις τηλεοράσεις LCD ή Plasma.
Οποιαδήποτε συσκευή με εξωτερική τροφοδοσία ρεύματος είναι πιθανό να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από όσο νομίζετε, ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένη. Το ίδιο και οι συσκευές που χρησιμοποιούν τηλεχειριστήριο επειδή είναι πάντα ενεργοποιημένες. Οτιδήποτε έχει οθόνη, όπως το ρολόι στο φούρνο μικροκυμάτων, επίσης καταναλώνει ενέργεια.
Γιατί οι συσκευές αυτές καταναλώνουν ενέργεια όταν είναι απενεργοποιημένες;
Οι φορτιστές τηλεφώνων καταναλώνουν ενέργεια όταν είναι συνδεδεμένοι στην πρίζα, ακόμη και αν δεν φορτίζουν το κινητό σας τηλέφωνο. Οι συσκευές αυτές έχουν μικρούς μετασχηματιστές στο εσωτερικό τους που χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες ενέργειας όσο είναι συνδεδεμένοι στην πρίζα.
Όπως αναφέρει το BBC, η έρευνα της British Gas έδειξε ότι τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο δαπανούν 2,2 δισ. λίρες ετησίως όταν αφήνουν αυτές τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής. Αυτό ισοδυναμεί με 147 λίρες ετησίως για το μέσο νοικοκυριό – το ισοδύναμο των χρεώσεων ηλεκτρικού ρεύματος δύο μηνών.
Μερικές συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας
Ο ειδικός σε θέματα ενέργειας της British Gas, Μαρκ Ρόμπσον, συνιστά την χρήση ενός καλώδιου προέκτασης το οποίο μπορεί να απενεργοποιηθεί την νύχτα.
«Υπάρχουν έξυπνες πρίζες που μπορείτε να αγοράσετε και οι οποίες θα σας επιτρέπουν να ελέγχετε ότι όλα είναι απενεργοποιημένα», σύστησε.
«Δοκιμάστε να απενεργοποιείτε τις συσκευές από το δίκτυο και όχι να τις θέτετε σε κατάσταση αναμονής, καθώς ακόμη και το φως αναμονής σε μια τηλεόραση αντλεί ηλεκτρισμό. Προσπαθήστε να μην υπερφορτίζετε άσκοπα το κινητό σας τηλέφωνο και τον φορητό σας υπολογιστή. Μόλις η συσκευή σας φορτιστεί, θα πρέπει να την βγάζετε από την πρίζα. Αυτό όχι μόνο θα εξοικονομήσει ενέργεια, αλλά θα παρατείνει και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ένας έξυπνος μετρητής μπορεί να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε πόση ενέργεια χρησιμοποιείται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας».
Πηγή: BBC, CNET/Απόδοση: ΕΡΤ, Εύη Τσιριγωτάκη