Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα (Satya Nadella), του οποίου η εταιρεία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στον κατασκευαστή του ChatGPT, την OpenAI, έχει κουραστεί με την συνεχόμενη υπερβολή γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.
Σε μια συνέντευξή του στο podcast του Dwarkesh Patel αυτή την εβδομάδα, ο Σάτια Ναντέλα έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.
«Το να ισχυριζόμαστε ότι πετύχαμε κάποιο ορόσημο στην τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) είναι απλά ανοησίες και τεχνητή χειραγώγηση δεικτών», δήλωσε ο CEO της Microsoft.
Αντί να κυνηγάμε ουτοπικές ιδέες όπως η AGI, τόνισε, το πραγματικό ερώτημα είναι αν η AI δημιουργεί πραγματική αξία στον κόσμο.
Για τον Ναντέλα, το πραγματικό τεστ είναι απλό: Αν η τεχνητή νοημοσύνη έχει οικονομικό αντίκτυπο, θα φανεί μέσα από την απτή, μετρήσιμη αξία που παράγει.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να σταματήσουμε να λέμε ότι ζούμε μια νέα Βιομηχανική Επανάσταση και να αρχίσουμε να βλέπουμε πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης αντίστοιχους με αυτήν», δήλωσε ο Σάτια Ναντέλα.
«Ο πραγματικός δείκτης είναι η παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται με 10% ετησίως», πρόσθεσε. «Όταν η παραγωγικότητα αυξηθεί απότομα και η οικονομία αρχίσει να τρέχει πιο γρήγορα, τότε μπορούμε να πούμε ότι η βιομηχανία μας τα πάει καλά».
Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη. Οι πιο προηγμένοι AI agents — η τεχνολογία που ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, προωθεί ως τον καταλύτη της οικονομικής ανατροπής — εξακολουθούν να λειτουργούν με αργούς ρυθμούς και απαιτούν συνεχή επίβλεψη.
Η στάση του Ναντέλα είναι εντυπωσιακά προσγειωμένη. Εκτός από το ότι απορρίπτει την υπερβολική φρενίτιδα γύρω από την τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) — το ιερό δισκοπότηρο της OpenAI — παραδέχεται ευθέως ότι μέχρι στιγμής η γενετική AI δεν έχει αποδείξει την οικονομική της αξία.
Η οικονομία δεν δείχνει σημάδια επιτάχυνσης — και σίγουρα όχι χάρη σε έναν στρατό AI μοντέλων. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν θα συμβεί, αλλά πότε (και αν) θα συμβεί, κάτι που παραμένει αντικείμενο έντονης διαμάχης.
Την ίδια στιγμή, διακυβεύονται τεράστια χρηματικά ποσά, με εταιρείες όπως η Microsoft και η OpenAI να επενδύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια στην AI.
Επιπλέον, η κινεζική AI startup DeepSeek έφερε ταραχή στις αγορές όταν παρουσίασε το μοντέλο R1, το οποίο ανταγωνίζεται τους κορυφαίους παίκτες της αγοράς σε κλάσμα της τιμής τους. Το αποτέλεσμα; Μια μαζική πτώση στις μετοχές της AI βιομηχανίας, που εξανέμισε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Και όλα αυτά ενώ η τρέχουσα γενιά AI εργαλείων παραμένει γεμάτη τεχνικές αδυναμίες — από “παραισθήσεις” που τα καθιστούν αναξιόπιστα για κρίσιμες εφαρμογές, έως σοβαρούς κινδύνους κυβερνοασφάλειας.
*Με στοιχεία από το Futurism.