Μόλις ανακοινώθηκε η πρόταση-υπερπαραγωγή για την αγορά του Twitter από τον Elon Musk (44 δις. δολάρια), κάποιοι δεν χάρηκαν και τόσο στο τεράστιο γλέντι που ακολούθησε. Στα εγχώρια timelines, έπεσαν και διάφορες ευφάνταστες ιδέες, όπως το να δώσει 5 ευρώ παραπάνω, και να πάρει την ομάδα του Παναθηναϊκού αλλά κυρίως ξεκίνησε ένας τεράστιος προβληματισμός για το πού θα οδηγήσει όλη αυτή η δύναμη σε έναν μόνο άνθρωπο.
Από τις πρώτες κιόλας ώρες, άρχισαν να διαγράφουν τα προφίλ τους ως διαμαρτυρία, όπως η πρωταγωνίστρια του Good Place, Jameela Jamil, η οποία μετράει 1 εκατομμύριο followers. Στο πρώτο tweet της ανέφερε πως ένα καλό αυτή της ιστορίας είναι πως επιτέλους θα φύγει και θα σταματήσει να είναι απειλή της κοινωνίας του Twitter οπότε είναι μια νίκη για όλους. Μετά από λίγη ώρα, ανέβασε άλλο ένα γράφοντας πως «Θα ήθελα να είναι αυτό το τελευταίο tweet μου. Φοβάμαι πως αυτή η ελευθερία του λόγου θα βοηθήσει αυτή την πλατφόρμα να φτάσει στο τελικό στάδιο της ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας, και μισογυνισμού.»
Ah he got twitter. I would like this to be my what lies here as my last tweet. Just really *any* excuse to show pics of Barold. I fear this free speech bid is going to help this hell platform reach its final form of totally lawless hate, bigotry, and misogyny. Best of luck. ❤️ pic.twitter.com/fBDOuEYI3e
— Jameela Jamil 🌈 (@jameelajamil) April 25, 2022
Και δεν ήταν η μόνη που είχε αυτή την αντίδραση. Αρκετοί ακτιβιστές, εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η CEO του Glaad, Sarah Ellis, ανέβασαν posts που εκφράζουν την απογοήτευση τους λέγοντας πως αυτή η υποτιθέμενη ελευθερία του λόγου σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη επίθεση σε άτομα συγκεκριμένων ομάδων και θα ενισχύσει την παραπληροφόρηση. Και δεν έχει άδικο αφού ο αυτοκράτορας κάθε είδους νομίσματος, που φωνάζει παντού πως δεν έχει δικό του σπίτι, έχει μιλήσει ανοιχτά πολλές φορές κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Το αποδεικνύει και η μαύρη λεσβία Kaylen Barker, η οποία δούλευε στην Tesla και έχει κινηθεί νομικά εναντίον του λόγω της ρατσιστικής του συμπεριφοράς και της παρενόχλησης που αντιμετώπισε όσο καιρό δούλευε εκεί.
Twitter should hold to its principles and the industry standard of prohibiting speech that endangers people, spreads misinformation, and incites harassment and abuse. LGBTQ people are at disproportionate risk for harassment online and violence in real life.
— Sarah Kate Ellis (@sarahkateellis) April 25, 2022
«Τα LGBTQ άτομα διατρέχουν δυσανάλογο κίνδυνο παρενόχλησης στο ίντερνετ και βίας στην πραγματική ζωή. Το κόστος της ρητορικής μίσους διαβρώνει περαιτέρω τη βασική ασφάλεια και ευγένεια σε όλη την κοινωνία. Ο Elon Musk και οι επενδυτές του θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη μετριοπάθεια του περιεχομένου για να δημιουργήσουν χώρους όπου η αλήθεια κυριαρχεί των επιβλαβών και ανακριβών απόψεων και όπου τα δημόσια πρόσωπα λογοδοτούν, όταν πράττουν το αντίθετο.Το Twitter θα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες περί αφαίρεσης του λόγου από άτομα που με τις αναρτήσεις τους θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους από μειονότητες, διαδίδουν fake news και υποκινούν την παρενόχληση και την κακοποίηση», ανέφερε η Ellis στο thread της. Να σημειωθεί στα πρακτικά πως το Twitter απαγορεύει την στοχοποίησηση και την παρενόχληση οποιουδήποτε χρήστη λόγω τους σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους.
Επιπλέον, η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Elisabeth Warren tweetαρε πως αυτή η συμφωνία είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Πρόσθεσε πολύ σωστά πως οι δισεκατομμυριούχοι όπως ο Elon Musk παίζουν μπάλα με διαφορετικούς κανόνες από όλους τους άλλους, συσσωρεύοντας δύναμη για δικό τους κέρδος. Οπότε για εκείνη, πρέπει να μην υπάρχει φορολογική ασυδωσία και χρειαζόμαστε αυστηρούς κανόνες για να κρατήσουμε τη Big Tech, αξιόπιστη.
🚀💫♥️ Yesss!!! ♥️💫🚀 pic.twitter.com/0T9HzUHuh6
— Elon Musk (@elonmusk) April 25, 2022
Από την πλευρά του βέβαια ο τρισεκατομμυριούχος αρχηγός των Tesla και SpaceX, δεν πτοείται από καμία αντίδραση γράφοντας στο προφίλ του πως ελπίζει ότι ακόμα και οι χειρότεροι επικριτές του, θα παραμείνουν στο Twitter, γιατί αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου.