Πολλά χιλιόμετρα μακριά, καταγράφεται στα πρακτικά μία απάτη που θα μπορούσε άνετα να συμβαίνει και στην εγχώρια πραγματικότητα. Σύμφωνα με έγγραφα του American Civil Liberties Union, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας αγοράζει δεδομένα τοποθεσίας από κυβερνητικούς φορείς και εταιρείες για να παρακάμψει την παραδοσιακή διαδικασία έκδοσης ενταλμάτων, σύμφωνα με νέα έγγραφα που δημοσίευσε η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.
Όπως αναφέρει το Verge, oργανισμοί όπως ο Customs and Border Protection (CBP) και ο Immigration and Customs Enforcements (ICE) συγκέντρωσαν τεράστιες ποσότητες αυτών των δεδομένων χωρίς καμία δικαστική εποπτεία για να παρακολουθούν τις κινήσεις εκατομμυρίων κινητών τηλεφώνων εντός των ΗΠΑ. Αν όλοι αυτοί ακολουθούσαν κάποια υποτυπώδη νομική διαδικασία, θα χρειάζονταν ένταλμα από δικαστή για να τα αποκτήσουν ώστε να παρακολουθούν εσωτερικές επικοινωνίες κατευθείαν από τους παρόχους. Όμως, προσπέρασαν αυτή την τόσο κουραστική γραφειοκρατική διαδικασία και έκαναν ντρίπλα για να σκοράρουν αλλιώς και κατάφεραν να συγκεντρώσουν έναν τεράστιο αριθμό στοιχείων.
Το σουρεαλιστικό της υπόθεσης είναι πως τα έγγραφα αποκτήθηκαν από την ACLU βάσει των νόμων περί ελευθερίας της πληροφόρησης μετά από αγωγή που κατατέθηκε το 2020 και ακολούθησε το δημοσίευμα της Wall Street Journal, που αποκάλυψε την αγορά εμπορικών δεδομένων θέσης από κυβερνητικές υπηρεσίες. Κάποια από αυτά τα αρχεία προήλθαν από την εταιρία Venntel και περιέχουν περίπου 113.654 τοποθεσίες – που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 26 σημεία εντοπισμού που καταγράφονται ανά λεπτό.
Όπως έγραψε η Politico, στα e-mails μεταξύ της Venntel και του Immigration and Customs Enforcements, αναφέρουν πως απέκτησαν δεδομένα από 250 εκατομμύρια συσκευές τηλεφώνων και επεξεργάζονταν πάνω από 25 δισεκατομμύρια σημεία τη μέρα. Πολλά. Πάρα πολλά μηδενικά σ’ αυτά τα Matrix κουτιά. Και δεν σταματούν εδώ αφού η πρώτη, είχε επικοινωνήσει με το Florida Department of Corrections για να υποκλέπτουν πληροφορίες από κινητά ανθρώπων που ζουν ή κινούνται κοντά σε κρατικές φυλακές.
Στη συνέχεια, μία άλλη εταιρία που ανακάλυψαν στα έγγραφα είναι η Babel Street, η οποία χρηματοδοτούσε προγραμματιστές για να συμπεριλάβουν αποσπάσματα του κώδικά της σε διάφορες mobile εφαρμογές, οι οποίες -οι περισσότερες άγνωστες στους χρήστες- μεταδίδουν δεδομένα πίσω στους διακομιστές της εταιρείας.
Θα μπορούσε να είναι σενάριο κάποιας σειράς και όλοι αυτοί να είναι στο Black Mirrorικό γραφείο του John Hamn του αλλά δυστυχώς συμβαίνουν εκτός πλατώ. Ύστερα από όλες αυτές τις αποκαλύψεις ο Nathans Freed Wessler, αναπληρωτής διευθυντής του Προγράμματος για την ιδιωτικότητα και του προγράμματος για την Τεχνολογία της ACLU, δήλωσε ότι οι μεσίτες δεδομένων αποτελούν νέα απειλή για την ιδιωτική ζωή και θα πρέπει ελέγχονται από την κυβέρνηση.
«Το Ανώτατο Δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι επειδή το ιστορικό στα κινητά αποκαλύπτει τα σημεία απ’ τα οποία περνάμε στην καθημερινότητα μας και τα έχουμε δημόσια, χρειάζεται να γίνουν σημαντικές ενέργειες για πλήρη προστασία των δεδομένων. Ωστόσο, οι μεσίτες δεδομένων και οι κυβερνητικές υπηρεσίες προσπαθούν να εξηγήσουν πώς οι άνθρωποι νιώθουν ότι η ιδιωτική τους ζωή είναι εκτεθειμένη σε τόσο προφανώς προσωπικές και ευαίσθητες πληροφορίες τοποθεσίας. Με τις δυνατότητες κατάχρησης να είναι τόσο μεγάλες, το Κογκρέσο πρέπει να παρέμβει για να τερματίσει οριστικά αυτή την πρακτική», πρόσθεσε ο Wessler.
Σήμερα λοιπόν, θα γίνει μία ακρόαση από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πρόσβαση της κυβέρνησης σε προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα και ήδη η γερουσιαστής Elizabeth Warren πρότεινε να ψηφιστεί νομοσχέδιο για την απαγόρευση χρήσης οποιασδήποτε μορφής δεδομένων.