Η Κίνα, μία από τις μεγαλύτερες αγορές στο διαδίκτυο παγκοσμίως έζησε μια πρωτοφανή άνθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, με πολλές καινοτόμες υπηρεσίες να αναπτύσσονται και να κερδίζουν τη συμπάθεια των χρηστών. Μία από τις πιο εντυπωσιακές τάσεις που εμφανίστηκαν, η «ομαδική αγορά» τροφίμων αντιμετωπίζει σήμερα μια κατακόρυφη πτώση, καθώς οι πλατφόρμες αυτής της αγοράς εξαφανίζονται η μία μετά την άλλη.
Η «ομαδική αγορά» επιτρέπει στους καταναλωτές να συνδυάζουν παραγγελίες για να αγοράσουν προϊόντα χονδρικής τιμής και να εξοικονομήσουν χρήματα. Παρά το γεγονός ότι ήταν εξαιρετικά δημοφιλής και ανέφερε εκπληκτική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των περιορισμών λόγω πανδημίας, αυτή η αγορά φαίνεται να είναι πλέον σε υποχώρηση.
Η πλατφόρμα Meituan, η οποία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον τομέα των διαδικτυακών παραδόσεων τροφίμων στην Κίνα ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα την παύση των ομαδικών αγορών τροφίμων σε όλες τις επαρχίες, εκτός από τέσσερις. Η απόφαση αυτή ήρθε ως έκπληξη για πολλούς πελάτες και προμηθευτές, οι οποίοι είχαν συνδέσει τη Meituan με την ευκολία των γρήγορων και φθηνών αγορών μέσω ομαδικών παραγγελιών.
Το 2023 η πλατφόρμα του Alibaba, Taocaicai για ομαδικές αγορές τροφίμων, επίσης έκλεισε. Η Pinduoduo, η κινεζική αδελφή εταιρεία της Temu είναι πλέον η μόνη μεγάλη πλατφόρμα διαδικτυακών αγορών που προσφέρει ομαδικές αγορές τροφίμων σε εθνικό επίπεδο στην Κίνα.
Η ομαδική αγορά τροφίμων δεν είναι μια επιχείρηση με υψηλά περιθώρια κέρδους και η αποστολή ακόμη και μικρών προϊόντων, όπως μερικές πατάτες μπορεί να είναι οικονομικά ασύμφορη για μια τεχνολογική εταιρεία. Η υποσχόμενη λύση της ομαδικής αγοράς ήταν ότι η συγκέντρωση παραγγελιών σε μεγάλες ποσότητες και η παράδοση τους σε ένα σημείο θα μπορούσε να είναι αρκετά επικερδής για να καλύψει τα έξοδα. Οι τεχνολογικές εξελίξεις όμως και η βελτίωση των υπηρεσιών παράδοσης έχουν οδηγήσει σε μια πιο αποτελεσματική και πιο βολική λύση για τους καταναλωτές με την παραλαβή προϊόντων σε λιγότερο από μία ώρα.
Η ανάγκη για ομαδικές αγορές μειώθηκε καθώς οι κινεζικές εταιρείες, όπως η Meituan προχώρησαν στην επέκταση των δικτύων τους με ταχύτατους διανομείς, οι οποίοι παραδίδουν τρόφιμα σε μικρότερο χρόνο κάνοντάς τις ομαδικές αγορές περιττές. Η ανάπτυξη της άμεσης παράδοσης έχει επιτρέψει στους καταναλωτές να παραλαμβάνουν τρόφιμα γρήγορα και άμεσα, ακόμη και σε πόλεις με χαμηλότερη αναπτυξιακή κλίμακα και δεν χρειάζεται πια να περιμένουν μια μέρα για να συλλέξουν τις αγορές τους από κάποιον επικεφαλής ομάδας στην κοινότητά τους.
Σύμφωνα με τον αναλυτή τεχνολογίας Ed Sander, «τώρα η άμεση λιανική έρχεται και σε πόλεις χαμηλότερου επιπέδου, έτσι οι άνθρωποι μπορούν να αποκτούν τρόφιμα για την ίδια τιμή με τις ομαδικές αγορές αλλά σε λιγότερο από μία ώρα αντί να περιμένουν μια ολόκληρη ημέρα και να τα παραλαμβάνουν από έναν επικεφαλής ομάδας στην κοινότητα».
Το μοντέλο των ομαδικών αγορών ήταν μία από τις πιο καινοτόμες λύσεις που εμφανίστηκαν την δεκαετία του 2020, βοηθώντας τους καταναλωτές σε περιοχές με χαμηλότερο εισόδημα να αποκτούν τρόφιμα σε χαμηλές τιμές. Παρά το γεγονός ότι η ομαδική αγορά συνέβαλε στην ψηφιοποίηση και στη διεύρυνση της αγοράς τροφίμων για μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν κατάφερε να επιβιώσει. Η επιτυχία της φαίνεται να εξαντλήθηκε, καθώς οι παραδόσεις έγιναν πιο γρήγορες και πιο βολικές και οι καταναλωτές προτίμησαν την ταχύτητα από την εξοικονόμηση χρημάτων.
Η ραγδαία εξάπλωση της τεχνολογίας παράδοσης και η δυνατότητα για γρήγορη παραλαβή έχουν εκτοπίσει την ανάγκη για ομαδικές παραγγελίες. Η αλλαγή αυτή είναι η πιο εμφανής ένδειξη της μεταστροφής των προτιμήσεων των καταναλωτών. Η ανάπτυξη των πλατφορμών instant delivery προσφέρει γρήγορη εξυπηρέτηση και προκαλεί σημαντική μείωση της ζήτησης για τις ομαδικές αγορές, που για πολλούς δεν θεωρούν πλέον συμφέρουσα επιλογή.
Η κατάρρευση της αγοράς ομαδικών αγορών τροφίμων στην Κίνα αποδεικνύει τις γρήγορες και απρόβλεπτες μεταβολές στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπου οι νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες συνήθως καλύπτουν κενά που δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου. Παρά τις αρχικές υποσχέσεις της ομαδικής αγοράς, η ανάπτυξη της άμεσης παράδοσης και των νέων τεχνολογιών delivery άλλαξε το τοπίο του διαδικτυακού εμπορίου στην Κίνα και διέλυσε τη δημοφιλή τάση των ομαδικών αγορών, σηματοδοτώντας την εποχή του “άμεσου” λιανικού εμπορίου.
*Με στοιχεία από το Wired.
➪ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο Facebook, Bluesky και Instagram.