Μετά από πολλά χρόνια κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχαν αποκλείσει την Huawei από την χρήση της τεχνολογίας 5G στα κινητά τηλέφωνά της, ο πρώην ανταγωνιστής που κάποτε ήταν στην κορυφή δίπλα σε Samsung και Apple, σχεδιάζει την δυναμική του επιστροφή μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.
Η Huawei φαίνεται να έχει βρει έναν τρόπο να παράγει 5G chips στην Κίνα, χρησιμοποιώντας τις δικές της τεχνολογίες σχεδιασμού σε συνεργασία με την κινεζική εταιρεία SMIC. Πηγές της βιομηχανίας, που περιλαμβάνουν και προμηθευτές της Huawei, μιλούν για μία μεγαλειώδη επιστροφή της εταιρείας, αν και η Huawei και η SMIC αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.
Η επιστροφή της Huawei στην αγορά της 5G αποτελεί μια σημαντική νίκη για την εταιρία, η οποία εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται σε έναν αγώνα επιβίωσης. Κάποτε, μέχρι το 2019, η Huawei ήταν σε διαδικασία να γίνει ο κορυφαίος κατασκευαστής smartphones παγκοσμίως. Ωστόσο, οι κυρώσεις των ΗΠΑ έκοψαν την πρόσβασή της σε εργαλεία κατασκευής high-end chips, καταγγελλοντάς την εταιρεία για παραβιάσεις και φορέα κινδύνων ασφαλείας, κάτι που η εταιρία αρνείται επίμονα. Η Huawei περιορίστηκε στην πώληση μόνο 4G συσκευών, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει από την κορυφή και να μην περιλαμβάνεται πλέον στους πρώτους πέντε κατασκευαστές.
Οι αναφορές κάνουν λόγο για χρήση της N+1 τεχνικής κατασκευής της SMIC για παρασκευή 5G τηλεφώνων, αν και αρχικά η παραγωγή θα περιοριστεί στις 4-10 εκατομμύρια μονάδες. Να αναφέρουμε πως η Huawei πούλησε 240.6 εκατομμύρια smartphones παγκοσμίως το 2019, πριν πουλήσει την Honor η οποία αντιστοιχούσε στο 1/5 των πωλήσεών της εκείνη τη χρονιά. Για το 2023, η Huawei είχε στόχο να πουλήσει 30 εκατομμύρια τηλέφωνα, ενώ πρόσφατα αύξησε αυτόν το στόχο στα 40 εκατομμύρια, χωρίς να γίνεται κάποια αναφορά σε 5G τηλέφωνα.
Το Μάρτιο, η Huawei είχε ανακοινώσει μια καινοτομία στα εργαλεία αυτοματισμού σχεδιασμού ηλεκτρονικών (EDA) για chips μεγέθους 14nm. Οι εταιρίες που σχεδιάζουν chips χρησιμοποιούν EDA software για να δημιουργήσουν τα πρότυπα των chips πριν αυτά μπουν σε μαζική παραγωγή στα εργοστάσια. Μέσω συνεργασίας με την SMIC, το EDA της Huawei μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή chips μεγέθους 7nm, μια αρχιτεκτονική που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα στα 5G smartphones.