Το σήμερα, λοιπόν, αποδεικνύει πως οι συνομιλητές μας δεν χρειάζεται πια να είναι άνθρωποι. Τα chatbots, από απλοί αλγοριθμικοί συνοδοιπόροι που απαντούν ερωτήσεις ή σκαρώνουν ποιήματα, εξελίσσονται σε πραγματικούς «εργάτες» της καθημερινότητας. Οραματίζονται έναν κόσμο όπου θα ψωνίζουν ηλεκτρονικά και θα εργάζονται σε υπολογιστικά φύλλα, με αυτονομία που μοιάζει βγαλμένη από σελίδες επιστημονικής φαντασίας.

Σε αυτή τη σκακιέρα τεχνολογικής καινοτομίας, η Google μόλις έκανε την κίνηση ματ. Παρουσίασε το “Mariner”, έναν πρωτοποριακό ΑΙ πράκτορα, βασισμένο στην υπερσύγχρονη τεχνολογία Gemini 2.0. Το Gemini, αυτός ο νευρωνικός εγκέφαλος, αποτελεί την καρδιά της επανάστασης, τροφοδοτώντας από chatbots μέχρι εργαλεία αναζήτησης που μοιάζουν να διαβάζουν τη σκέψη.

Η Jaclyn Konzelmann, υπεύθυνη του πρότζεκτ, μας το περιγράφει σαν έναν μαγικό σύντροφο περιήγησης στο διαδίκτυο. Το Mariner δεν είναι απλώς βοηθός – είναι ένας ψηφιακός αντιπρόσωπος που αναλαμβάνει δράση, πατώντας κουμπιά, διαλέγοντας προϊόντα, χειρίζοντας εφαρμογές σαν να ήταν μια νοήμων επέκταση του εαυτού μας.

Ο Demis Hassabis το αποτυπώνει εύστοχα: «Κατανοεί ότι πρέπει να πατήσει το σωστό κουμπί για να γίνει κάτι». Αυτή η φαινομενικά απλή φράση κρύβει μια κοσμογονική δυνατότητα – η τεχνητή νοημοσύνη να «παρεμβαίνει» στον φυσικό μας κόσμο, κάνοντάς τον πιο εύχρηστο, αλλά και ενδεχομένως πιο αλλόκοτο.

Το Gemini, όπως μαθαίνουμε, είναι κάτι περισσότερο από ένας αλγόριθμος που «μαθαίνει». Εξερευνά απέραντους ωκεανούς δεδομένων – από κείμενα και εικόνες μέχρι ήχους – για να κατανοήσει, να δημιουργήσει και, τελικά, να δράσει. Είναι το μυαλό πίσω από την πράξη, η γέφυρα ανάμεσα στον ψηφιακό και τον φυσικό κόσμο, ο δρόμος προς έναν κόσμο όπου οι μηχανές θα είναι πιο ανθρώπινες από ποτέ.

Το “Mariner” έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται «με έναν άνθρωπο μαζί του», δήλωσε η κ. Konzelmann. Για παράδειγμα, μπορεί να γεμίσει ένα εικονικό καλάθι με ψώνια, αν ο χρήστης βρίσκεται σε ενεργή καρτέλα του προγράμματος περιήγησης, αλλά δεν θα αγοράσει τίποτα πραγματικά από τα ψώνια. Ο χρήστης θα πρέπει να κάνει την αγορά.

Ο Sundar Pichai, διευθύνων σύμβουλος της Google, δήλωσε σε ανάρτηση στο blog ότι οι εξελίξεις «μας φέρνουν πιο κοντά στο όραμά μας για έναν καθολικό βοηθό».

*Με στοιχεία από τους New York Times.

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.