Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Το τελευταίο διάστημα στην Amazon, δεν είναι είναι τόσο ευχάριστη η κατάσταση αφού 3.000 εργαζόμενοι επαναστάτησαν λόγω των άσχημων εργασιακών συνθηκών που επικρατούν. Το 2020, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της Αμερικής, που μετράει 800.000 υπαλλήλους, έκανε πάρα πολλές προσλήψεις και λόγω των πολλών αγορών κατα τη διάρκεια της πανδημίας, ανέβηκε στο θρόνο των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων διπλασιάζοντας τα κέρδη της.
Το πρόβλημα είναι πως η επικοινωνία με το εργατικό δυναμικό και συγκεκριμένα με εκείνους που δουλεύουν στην αποθήκη του Bessemer, που κερδίζουν τουλάχιστον 15 δολάρια την ώρα, ποσό διπλάσιο από τον κατώτατο μισθό στην Alabama, χάθηκε στη μετάφραση εντελώς και ξεκίνησε μία επανάσταση γιατί οι εργοδότες προσπάθησαν με κάθε τρόπο να τους πείσουν να μην ψηφίσουν υπέρ της ένταξης τους σε εργατικό συνδικάτο. Στις απαιτήσεις τους είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον με μεγαλύτερα διαλείμματα και οι υψηλότεροι μισθοί. Η Rebecca Givan, καθηγήτρια κοινωνικών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Rutgers, είχε αναφέρει πως όπως συμβαίνει στις περισσότερες μεγάλες εταιρίες, η Amazon θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο πάνω στα πάντα και να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να διαπραγματευτούν τίποτα.
Ακολούθησαν ένας μεγάλος αγώνας, απολύσεις, twitterικές διαμάχες της Amazon με βουλευτές που διαφωνούν μαζί της και απειλές αλλά τελικά, ήρθε μία μεγάλη νίκη. Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις JFK8 της Amazon στο Staten Island της Νέας Υόρκης ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας συνδικάτου (2.654 θετικές ψήφοι και 2.131 κατά) και επιτέλους έγινε πραγματικότητα. Να σημειωθεί στα πρακτικά πως είναι η πρώτη φορά, που καταφέρνουν να κερδίσουν το δικαίωμα να διαπραγματεύονται συλλογικά με έναν τόσο ισχυρό κολοσσό και ο 33χρονος Chris Smalls, που είχε απολυθεί πρόσφατα ευχαρίστησε τον Jeff Bezos γιατί όπως δήλωσε, όσο έλειπε στο διάστημα, εκείνοι μπόρεσαν να οργανωθούν στη Γη. «Υπάρχουν άνθρωποι στην ίδια κατάσταση με εμάς παντού στον κόσμο και αυτή η νίκη δίνει ελπίδα σε όλους. Αν η Amazon, μπορεί να ηττηθεί, τότε ο οποιοσδήποτε μπορεί να ηττηθεί», ανέφερε.
Τώρα, συμβαίνει ένα sequel αυτού του θρίλερ. Σύμφωνα με μία καταγγελία στο The Intercept, το αρχηγείο του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο (171 δις δολάρια), απαγορεύει μέσως ενός ενδοεταιρικού chat app, που θα λανσαριστεί μες τον μήνα, να χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι μία λίστα από λέξεις και φράσεις (ακούγονται γέλια κοινού). Ανάμεσα τους είναι τα: Μισώ, συνδικάτο, φωτιά, αύξηση μισθού, αποζημίωση, bullying, παρενόχληση, δεν με νοιάζει, αγενής, αυτό είναι χαζό, φυλακή, απειλή, ψήφισμα, παράπονο, αδικία, διαφορετικότητα, ηθική, πρόσβαση, εμβόλιο, μισθός διαβίωσης, εκπροσώπηση, δουλεία, ελευθερία, ρομπότ, αφοσίωση. Και ναι, όπως κατάλαβες, είναι η απόλυτη δυστοπία.
Επίσης στο πλαίσιο αυτής της φαεινής ιδέας, αυτή η εφαρμογή θα απαγορεύσει κάθε είδους βρισιές και προσβολές και όλ ααυτά αποφασίστηκαν σε ένα συμβούλιο στελεχών τον Νοέμβριο του 2021 που μάλλον έπαιξαν κάποιο παιχνίδι με τις αγαπημένες τους λέξεις, και το ανακοίνωσαν τώρα ύστερα από όλα αυτά που συνέβησαν. Στο συγκεκριμένο meeting, όπως υποστηρίζει το ίδιο άρθρο, παρουσίασαν ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για μια μικρή θυγατρική εταιρία, η οποία θα διαχειρίζεται μια social media πλατφόρμα με ένα σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων γιατί μάλλον θεώρησαν πως δεν τους έχουν αγχώσει αρκετά έως τώρα και όπως ήταν αναμενόμενο είναι οι μόνοι που χαίρονται με το νέο τους σύστημα μιας και για άλλη μια φορά, γελοιoποιήθηκαν σε όλα τα timelines.
«Αν υπήρχε απόλυτη ελευθερία λόγου, ρισκάρουμε να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα μεταξύ των συνομιλιτών. Θέλουμε να υπάρχουν περιρισμοί στο περιεχόμενο ώστε αυτή η εμπειρία να όσο πιο ευχάριστη γίνεται» υποστηρίζουν οι δημιουργοί του.
Κάπου στο βάθος, ακούγεται ο Stanley Kubrick να φωνάζει «Cut».