Η HP έχει επανειλημμένα αντιμετωπίσει διαμάχες για το γεγονός ότι αναγκάζει τους χρήστες των πολυμηχανημάτων της να αγοράζουν τα ακριβά μελάνια εκτυπωτών της εταιρείας. Η πιο πρόσφατη διαμάχη επικεντρώνεται σε ισχυρισμούς ότι η εταιρεία απενεργοποιεί τους εκτυπωτές πολλαπλών λειτουργιών όταν το μελάνι τελειώνει, ακόμη και αν οι χρήστες δεν προσπαθούν να εκτυπώσουν τίποτα.
Ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε ότι η HP θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια ομαδική αγωγή που την κατηγορεί ότι σκόπιμα απενεργοποιεί τις λειτουργίες σάρωσης και φαξ στους εκτυπωτές πολλαπλών χρήσεων όταν το μελάνι τελειώνει. Αν αυτό τεκμηριωθεί, θα πρόκειται για άλλη μια τακτική που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να πιέζει τους πελάτες της για τα ακριβά δοχεία μελανιού.
Εταιρείες όπως η HP και η Canon διαθέτουν στην αγορά εκτυπωτές inkjet χρησιμοποιώντας το μοντέλο “ξυράφι και λεπίδα”, όπως το αναφέρει το TechSpot. Οι συγκεκριμένες εταιρείες προσφέρουν τους εκτυπωτές σε σχετικά χαμηλές τιμές, ενώ αποκομίζουν σημαντικά κέρδη από τις πωλήσεις ακριβών μελανοδοχείων. Το Consumer Reports υποδεικνύει ότι αυτά τα δοχεία μελάνης μπορεί να κοστίζουν στους χρήστες έως και 70 δολάρια ετησίως. Όσοι προσπαθούν να κάνουν οικονομία αγοράζοντας πιο προσιτά μελάνια άλλων εταιρειών ή γεμίζοντας αυτά που τους έχουν αδειάσει, συναντούν συχνά διάφορα περιοριστικά μέτρα στις λειτουργίες των μηχανημάτων, και οι πρακτικές αυτές έχουν φέρει την HP σε μπελάδες με τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως.
Προηγούμενοι διακανονισμοί ανάγκασαν την HP να παράσχει αποζημίωση σε πελάτες στην Αυστραλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ισπανία. Αυτό ακολούθησε ρυθμιστικές αποφάσεις κατά του συστήματος διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM) της εταιρείας, το οποίο εμποδίζει τους χρήστες να εγκαθιστούν μελάνια τρίτων ή επαναγεμιζόμενα. Παρόλα αυτά, η HP συνεχίζει να διαθέτει στην αγορά εκτυπωτές με αυτό το DRM, ακόμη και αφού το είχε αφαιρέσει για λίγο στο παρελθόν.
Επιπλέον, το Διεθνές Συμβούλιο Τεχνολογίας Απεικόνισης (IITC) κατηγόρησε αργότερα την HP ότι εξαναγκάζει τους πελάτες της σε πληρωμές συνδρομής για μελανοδοχεία με το πρόσχημα μιας οικολογικής ετικέτας. Η συνδρομή ενεργοποιεί αυτόματα επαναλαμβανόμενες πληρωμές μόλις λήξει η δοκιμαστική περίοδος, η HP εκδίδει ενημερώσεις software για την επιβολή του DRM εν αγνοία των πελατών και απενεργοποιεί τα μελάνια όταν αποσυνδέονται από το διαδίκτυο. Το IITC διεξάγει εκστρατεία για την αφαίρεση της οικολογικής πιστοποίησης από τους εκτυπωτές της HP, επειδή μια τέτοια πιστοποίηση απαιτεί ρητά την υποστήριξη μελανιών τρίτων κατασκευαστών και ανακατασκευασμένων.
Η παρούσα αγωγή υποστηρίζει ότι οι πολυλειτουργικοί εκτυπωτές της HP, ορισμένοι από τους οποίους διαθέτουν λειτουργίες σάρωσης και φαξ, καθίστανται ανενεργοί χωρίς μελάνι. Αυτό συμβαίνει ακόμη και αν οι χρήστες χρειάζονται μόνο να σαρώσουν ή να στείλουν με φαξ ένα έγγραφο. Επιπλέον, η αγωγή υποστηρίζει ότι η HP δεν γνωστοποιεί τις πληροφορίες αυτές στους καταναλωτές. Η HP δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς και δεν κατάφερε να πείσει τον δικαστή να απορρίψει την αγωγή.
Τέλος, η τιμολόγηση των εκτυπωτών και των σαρωτών “όλα σε ένα” της HP ενδέχεται να εγείρει ερωτηματικά, υποδηλώνοντας μια άλλη στρατηγική για την κλιμάκωση των πωλήσεων μελανιού. Ενώ οι αυτόνομοι σαρωτές της HP κοστίζουν από εκατοντάδες έως χιλιάδες δολάρια, αρκετά από τα μοντέλα “όλα σε ένα” διατίθενται με λιγότερο από 100 δολάρια.
Πηγή: TechSpot