Όλοι μας έχουμε βρεθεί να αναρωτιόμαστε πως γίνεται η μπαταρία του κινητού να “πεθαίνει” τόσο γρήγορα. Η υγεία της μπαταρίας, είναι ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί όλους τους χρήστες κινητών τηλεφώνων. Πολλοί δεν αντέχουν την ιδέα της αντικατάστασης της μπαταρίας, ενώ ακόμα το κινητό τους είναι σχετικά καινούργιο, μία λύση είναι να μην φορτίζεις το κινητό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι που κρύβονται πίσω από αυτό το φαινόμενο. Έχετε σκεφτεί ποιοι μπορεί να είναι αυτοί;
Πρόσφατα, ένας πρώην υπάλληλος του Facebook, ο George Hayword, υπέβαλλε μήνυση, σύμφωνα με την οποία το Facebook αδειάζει κρυφά τις μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων. Η συγκεκριμένη φήμη κυκλοφορούσε αρκετό καιρό, ωστόσο, μέχρι τώρα δεν είχε επιβεβαιωθεί. Η πρακτική που χρησιμοποιείται ονομάζεται “negative testing” ή αλλιώς αρνητική δοκιμή. Πιο συγκεκριμένα, με αυτό τον τρόπο οι εταιρίες τεχνολογίας κατεβάζουν κρυφά δεδομένα, με αφορμή τη δοκιμή χαρακτηριστικών ή κάποιων άλλων ζητημάτων. Τέτοια ζητήματα μπορεί να είναι η ταχύτητα με την οποία μπορεί να “τρέξει” μία εφαρμογή ή πως μπορεί να φορτώσει μία εικόνα, σύμφωνα με τον επιστήμονα δεδομένων George Hayword.
Ο ίδιος είχε εκφράσει τις ανησυχίες του στη διευθύντριά του, λέγοντάς της ότι «αυτό μπορεί να βλάψει κάποιον». Εκείνη, σύμφωνα με τον Hayword, είπε ότι «βλάπτοντας λίγους μπορούμε να βοηθήσουμε τις μεγαλύτερες μάζες». Στην μήνυσή του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, ισχυρίζεται ότι απολύθηκε τον Νοέμβριο επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στις αρνητικές δοκιμές. Ο πρώην υπάλληλος της Meta, εργάστηκε στην εφαρμογή Messenger του Facebook, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν γραπτά μηνύματα ή να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις – «και είναι ένα κρίσιμο εργαλείο επικοινωνίας σε πολλές χώρες», πρόσθεσε στην New York Post.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν έχουν ιδέα ότι το Facebook ή άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι σε θέση να αδειάσουν σκόπιμα την μπαταρία ενός κινητού τηλεφώνου, δήλωσε ο δικηγόρος του Hayward, Dan Kaiser. Σε συνέχεια ο δικηγόρος υποστήριξε ότι «είναι σαφώς παράνομο», ενώ θεωρεί ότι «είναι εξοργιστικό ότι το τηλέφωνό μου, ότι η μπαταρία μπορεί να χειραγωγηθεί από οποιονδήποτε». Το Messenger έχει 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, κατατάσσοντάς το στην 4η θέση μεταξύ των πιο χρησιμοποιούμενων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Επισκόπησης Digital 2021.
Πώς θα δείτε αν οι εφαρμογές του κινητού σας κλέβουν την ενέργειά του
Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι απλό και εύκολο. Πρέπει να μεταβείτε στις ρυθμίσεις, στη συνέχεια να πατήσετε στην υγεία της μπαταρίας και θα μπορέσετε να δείτε ποιες εφαρμογές βλάπτουν το κινητό σας και σε ποιο ποσοστό. Αν παρατηρήσετε ότι μία εφαρμογεί σας “τρώει” μεγάλο ποσοστό, πρέπει είτε να την κλείσετε, είτε να κάνετε κάποια ενημέρωση, είτε να την απεγκαταστήσετε.
Αυτή είναι όμως μόνο μία πτυχή, αν και κρυφή, η οποία ρουφάει την ενέργεια της μπαταρίας του κινητού τηλεφώνου. Υπάρχουν και άλλες πτυχές, οι οποίες είναι περισσότερο συνηθισμένες και δεν είναι αμελητέες. Η φωτεινότητα της οθόνης δεν πρέπει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Όσο πιο φωτεινή είναι η οθόνη σας, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνετε, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Purdue. Τα περισσότερα τηλέφωνα διαθέτουν μια λειτουργία που ρυθμίζει αυτόματα τη φωτεινότητα της οθόνης σας ώστε να συμπληρώνει τον φωτισμό του περιβάλλοντός σας. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να ανησυχείτε για τη μείωση της φωτεινότητας όταν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας, αλλά σκεφτείτε να μειώσετε τη φωτεινότητα όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό, είναι να κάνετε το χρόνο αδράνειας της οθόνης σας όσο το δυνατόν μικρότερο, ο οποίος κλείνει αυτόματα την οθόνη όταν δεν τη χρησιμοποιείτε ενεργά.
Είστε σίγουροι ότι χρησιμοποιείτε το Wi-Fi, αντί για τα δεδομένα; Το κινητό πολλές φορές συνδέεται αυτόματα σε κάποιο δίκτυο και ξεχνάμε να απενεργοποιήσουμε τα δεδομένα. Συνήθως, οι συνδέσεις Wi-Fi καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από την μπαταρία σε σχέση με τις συνδέσεις δεδομένων, αναφέρει η εφημερίδα The New York Times. Επειδή η συνεχής αναζήτηση και εναλλαγή συνδέσεων μεταξύ πολλαπλών πύργων συνήθως καταναλώνει περισσότερη ενέργεια μπαταρίας. Μια αδύναμη σύνδεση Wi-Fi, ωστόσο, μπορεί να αδειάσει γρηγορότερα απ’ ό,τι αν είχατε μια ισχυρή σύνδεση, καθώς προσπαθεί να παραμείνει συνδεδεμένη σε ένα αδύναμο σήμα. Μια αδύναμη σύνδεση Wi-Fi, ωστόσο, μπορεί να αδειάσει γρηγορότερα απ’ ό,τι αν είχατε μια ισχυρή σύνδεση, καθώς προσπαθεί να παραμείνει συνδεδεμένη σε ένα αδύναμο σήμα.
Η έκθεση του κινητου σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, είτε είναι ζέστης είτε είναι κρύο, μπορεί επίσης να φανεί επιζήμια για την μπαταρία. Πρέπει να δείχνετε προσοχή κατα τους καλοκαιρινούς μήνες που το παίρνετε στη θάλασσα, αλλά και τους χειμερινούς να το φυλάσσετε σε προστατευμένο μέρος. Μία άλλη παράμετρος είναι απλά ότι το τηλέφωνό σας να είναι παλιό. Πόσο να αντέξει η μπαταρία μετά από συνεχή χρήση; Μήπως, φταίει η ίδια η συσκευή τελικά και χρειάζεται αντικατάσταση; Μην παραμελίτε όλες τις παραπάνω παραμέτρους και μην ξεχνάτε ότι η αντικάσταση της μπαταρίας έχει κόστος κατά μέσο όρο 70 ευρώ, που σίγουρα θεωρείται ευπόληπτο ποσό.