Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Φινλανδίας, η Helsingin Sanomat, μετέφερε σήμερα τον αγώνα της εναντίον των περιορισμών που επιβάλλονται από τις ρωσικές αρχές στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σε ένα δημοφιλές ονλάιν βιντεοπαιχνίδι, για να σηματοδοτήσει την παγκόσμια ημέρα της ελευθερίας του Τύπου.
Ο διευθυντής της Άντερο Μούκα δήλωσε πως η εφημερίδα έπρεπε να γίνει δημιουργική στην προσπάθειά της να παραβιάσει τους περιορισμούς και αποφάσισε να κρύψει άρθρα γραμμένα στα ρωσικά για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία στο παιχνίδι Counter-Strike, το οποίο είναι δημοφιλές σε όλο τον κόσμο και μεταξύ των νεαρών Ρώσων.
Η Ρωσία έχει καταστείλει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία στη χώρα αφότου άρχισε πέρυσι αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στη γειτονική Ουκρανία, απαγορεύοντας τα ελεύθερα ρεπορτάζ και αρνούμενη στους Ρώσους την πρόσβαση σε περιεχόμενο μέσων ενημέρωσης που παράγεται στο εξωτερικό.
Ως απάντηση στους νόμους που περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου στη Ρωσία, η Helsingin Sanomat άρχισε να δημοσιεύει πέρυσι στα ρωσικά μερκές από τις ειδήσεις της που σχετίζονται με την Ουκρανία και τη Ρωσία, με αποτέλεσμα γρήγορα να περιοριστεί η πρόσβαση στο περιεχόμενό της από τη Μόσχα.
«Καθώς μας ανησυχεί πολύ η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας του λόγου στη Ρωσία, αποφασίσαμε πως είναι ίσως δυνατό να βρούμε μερικούς νέους διαύλους για να παράσχουμε στο ρωσικό κοινό αξιόπιστη ανεξάρτητη δημοσιογραφία, για παράδειγμα για την κατάσταση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μούκα στο Ρόιτερς πριν από τη σημερινή ημέρα της ελευθερίας του Τύπου.
Το παιγνίδι Counter-Strike, το οποίο κυκλοφόρησε το 2012 από την εταιρεία Valve Corporation που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, είναι μεταξύ των 10 πιο δημοφιλών παιχνιδιών ηλεκτρονικών υπολογιστών, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Newzoo.
Η εφημερίδα κατασκεύασε ένα χάρτη μιας αδιευκρίνιστης σπαρασσόμενης από τον πόλεμο σλαβικής πόλης, την οποία ονόμασε «de_voyna», με αναφορά στη ρωσική λέξη «voyna», η οποία σημαίνει πόλεμος και η χρήση της οποίας απαγορεύεται στη Ρωσία σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο χάρτης κρύβει ένα μυστικό δωμάτιο, όπου η εφημερίδα έκρυψε εικόνες και κείμενα που καταγράφουν λεπτομερώς τις ωμότητες των οποίων έγιναν μάρτυρες δημοσιογράφοι και φωτογράφοι της στην Ουκρανία στη διάρκεια του πολέμου.
Ο Μούκα δήλωσε πως η εταιρεία δεν ζήτησε την άδεια της Valve για την εκστρατεία της, καθώς το παιγνίδι επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν και να προσθέτουν το δικό τους περιεχόμενο στην πλατφόρμα του.
«Αν μερικοί νέοι στη Ρωσία, εξαιτίας αυτού του παιγνιδιού, συμβεί να σκεφτούν για ένα-δυο δευτερόλεπτα τι συμβαίνει στην Ουκρανία, τότε αξίζει τον κόπο», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ