Ένας νέος ρομποτικός εξωσκελετός θα μπορούσε να επιτρέψει σε άτομα με αναπηρία στα κάτω άκρα να σηκωθούν και ακόμη και να περπατήσουν χωρίς βοήθεια.

Ο Twin, ο ιταλικής σχεδίασης εξωσκελετός κάτω σώματος συστήθηκε στο κοινό αυτή την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Μιλάνο.

Αυτή τη στιγμή είναι ακόμη σε πρωτότυπη μορφή και αναπτύσσεται από επιστήμονες από το Istituto Italiano di Tecnologia (Ιταλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας) και το Istituto Nazionale Assicurazione Infortuni sul Lavoro (Εθνικό Ινστιτούτο Ασφάλισης κατά των Εργατικών Ατυχημάτων).

Κατασκευασμένο για χρήση από ασθενείς με μειωμένη ή ανύπαρκτη κινητική ικανότητα στο κάτω μέρος του σώματος, κινεί τα πόδια τους μέσω κινητήρων που βρίσκονται στις αρθρώσεις του γόνατος και του ισχίου. Αυτοί οι κινητήρες τροφοδοτούνται από μια ενσωματωμένη μπαταρία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει διάρκεια  περίπου τέσσερις ώρες χρήσης και θα φορτίζει ξανά σε 1 ώρα.

Διατίθενται διαφορετικά μεγέθη στηριγμάτων ποδιού και αστραγάλου.Επίσης, το μέγεθος του εξωσκελετού μπορεί να προσαρμοστεί μέσω τηλεσκοπικών συνδέσμων δίπλα στο μηριαίο οστό και την κνήμη του χρήστη.

Το Twin μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τρεις διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας.

Στη λειτουργία Walk, η οποία προορίζεται για άτομα που δεν χρησιμοποιούν καθόλου τα πόδια τους, ο εξωσκελετός κινεί τα πόδια του χρήστη για αυτούς, καθώς και τον βοηθά να καθίσει και να σηκωθεί. Το άτομο εξακολουθεί να χρειάζεται να χρησιμοποιεί πατερίτσες για ισορροπία, όπως συμβαίνει με άλλους βοηθητικούς εξωσκελετούς όπως εκείνους που κατασκευάζει η ReWalk .

Η λειτουργία επανεκπαίδευσης προορίζεται για ασθενείς που εξακολουθούν να έχουν κάποια κινητική λειτουργία των κάτω άκρων, καθώς τους επιτρέπει να περπατούν μόνοι τους όσο μπορούν, αλλά με ένα ρυθμιζόμενο επίπεδο βοήθειας όταν χρειάζεται. Σε όλη τη διαδικασία, ο εξωσκελετός τους οδηγεί σε μια προκαθορισμένη βέλτιστη τροχιά κίνησης των ποδιών.

Τέλος, υπάρχει η λειτουργία TwinCare, η οποία προορίζεται για άτομα που χρησιμοποιούν πλήρως το ένα πόδι, αλλά όχι το άλλο. Σε αυτή την περίπτωση, ο εξωσκελετός ενισχύει την κίνηση του προσβεβλημένου ποδιού, ώστε να ταιριάζει με την κίνηση του υγιούς ποδιού. Και στις τρεις λειτουργίες, ένας φυσιοθεραπευτής ή ο ίδιος ο χρήστης μπορεί να τροποποιήσει τις παραμέτρους βάδισης όπως το μήκος/τύπο βηματισμού και την ταχύτητα βάδισης μέσω ενός ασύρματα συνδεδεμένου tablet Android.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, τα δύο πράγματα που κάνουν το Twin να ξεχωρίζει από παρόμοιους εξωσκελετούς είναι το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένο από ελαφριά υλικά – κράμα αλουμινίου αντί για χάλυβα, για παράδειγμα – και διαθέτει αρθρωτό σχεδιασμό που επιτρέπει την αφαίρεση εξαρτημάτων για μεταφορά ή αναβάθμιση.

Η συσκευή βρίσκεται σε εξέλιξη από τα τέλη του 2013 και ελπίζουμε ότι θα αρχίσει σύντομα η παραγωγή της.

Πηγή: New Atlas