Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδιάζει να αρχίσει να χρησιμοποιεί χιλιάδες αυτόνομα οπλικά συστήματα τα επόμενα δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δύναμη της Κίνας, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Καθλίν Χικς σε ομιλία της τη Δευτέρα.
Η λεγόμενη πρωτοβουλία Replicator έχει ως στόχο να συνεργαστεί με εταιρείες άμυνας και άλλες εταιρείες τεχνολογίας για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων προσιτών συστημάτων για όλους τους κλάδους του στρατού.
Στρατιωτικά συστήματα ικανά για διάφορους βαθμούς ανεξάρτητης λειτουργίας έχουν γίνει όλο και πιο συνηθισμένα την τελευταία δεκαετία. Όμως η κλίμακα και το εύρος της αμερικανικής ανακοίνωσης καθιστά σαφές ότι το μέλλον των συγκρούσεων έχει αλλάξει: η εποχή των ρομπότ μάχης είναι προ των πυλών.
Η ώρα των ρομπότ
Κατά την τελευταία δεκαετία, υπήρξε σημαντική ανάπτυξη προηγμένων ρομποτικών συστημάτων για στρατιωτικούς σκοπούς. Πολλά από αυτά βασίστηκαν στην τροποποίηση της εμπορικής τεχνολογίας, η οποία έχει γίνει πιο ικανή, φθηνότερη και ευρύτερα διαθέσιμη.
Πιο πρόσφατα, η εστίαση έχει μετατοπιστεί στον πειραματισμό για την καλύτερη δυνατή χρήση τους στη μάχη. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι η τεχνολογία είναι έτοιμη για ανάπτυξη στον πραγματικό κόσμο.
Τα πυρομαχικά ακινητοποίησης, μια μορφή ρομποτικού εναέριου οχήματος, έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως για τον εντοπισμό και την επίθεση σε τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό. Τα ουκρανικά ναυτικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν παραλύσει τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, αναγκάζοντας τα επανδρωμένα πολεμικά πλοία τους να παραμείνουν στο λιμάνι.
Ρομπότ παντού
Στην ομιλία της, η Χικς μίλησε για μια αντιληπτή επείγουσα ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται οι πόλεμοι. Δήλωσε, ότι το νέο πρόγραμμα Replicator θα φέρει την ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων σε κλίμακα πολλών χιλιάδων ατόμων, σε πολλούς τομείς, εντός των επόμενων 18 έως 24 μηνών.
Αποκωδικοποιώντας το «αυτόνομο», σημαίνει ένα ρομπότ που μπορεί να εκτελεί σύνθετες στρατιωτικές αποστολές χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. «Αφομοιώσιμο» σημαίνει ότι το ρομπότ είναι αρκετά φθηνό ώστε να μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο και να χαθεί εάν η αποστολή είναι υψηλής προτεραιότητας. Ένα τέτοιο ρομπότ δεν έχει σχεδιαστεί ακριβώς για να είναι αναλώσιμο, αλλά θα είναι λογικά προσιτό, ώστε να μπορούν να αγοραστούν πολλά και να αντικατασταθούν οι απώλειες μάχης. Τέλος, «πολλαπλοί τομείς» σημαίνει ρομπότ στην ξηρά, στη θάλασσα, στον αέρα και στο διάστημα.
Εν ολίγοις, ρομπότ παντού για όλα τα είδη εργασιών.
Η αποστολή του ρομπότ
Για τον αμερικανικό στρατό, η Ρωσία είναι μια «οξεία απειλή», αλλά η Κίνα είναι η «πρόκληση» με την οποία θα συγκρίνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες.
Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας θεωρείται ότι έχει σημαντικό πλεονέκτημα από άποψη “μάζας”: έχει περισσότερους ανθρώπους, περισσότερα άρματα μάχης, περισσότερα πλοία, περισσότερους πυραύλους κ.ο.κ. Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν καλύτερης ποιότητας εξοπλισμό, αλλά η Κίνα κερδίζει στην ποσότητα.
Με την ταχεία κατασκευή χιλιάδων «αυτόνομων συστημάτων που μπορούν να καταστραφούν», το πρόγραμμα Replicator θα δώσει τώρα στις ΗΠΑ τον αριθμό που θεωρείται απαραίτητος για να κερδίσουν μελλοντικούς μεγάλους πολέμους.
Ο φανταστικός μελλοντικός πόλεμος που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι μια υποθετική μάχη για την Ταϊβάν, η οποία, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα.
Ωστόσο, η Replicator κοιτάζει επίσης πιο μπροστά και στοχεύει στη θεσμοθέτηση της μαζικής παραγωγής ρομπότ μακροπρόθεσμα. Η Χικς υποστηρίζει:
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ηγεσία [της Κίνας] ξυπνάει κάθε μέρα, εξετάζει τους κινδύνους της επιθετικότητας και καταλήγει στο συμπέρασμα: “σήμερα δεν είναι η μέρα” – και όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα, μεταξύ τώρα και του 2027, τώρα και του 2035, τώρα και του 2049 και πέρα από αυτό».
Ένας νέος κόσμος
Μια μεγάλη ανησυχία σχετικά με τα αυτόνομα συστήματα είναι κατά πόσον η χρήση τους μπορεί να συμμορφωθεί με τους νόμους των ένοπλων συγκρούσεων.
Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι τα ρομπότ μπορούν να προγραμματιστούν προσεκτικά ώστε να ακολουθούν τους κανόνες, και στη ζέστη και τη σύγχυση της μάχης μπορεί να υπακούουν καλύτερα από τους ανθρώπους.
Οι απαισιόδοξοι αντιτείνουν σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να προβλεφθούν όλες οι καταστάσεις και ότι τα ρομπότ μπορεί κάλλιστα να παρεξηγήσουν και να επιτεθούν όταν δεν θα έπρεπε.
Μεταξύ των προηγούμενων αυτόνομων στρατιωτικών συστημάτων, το πυροβόλο εγγύς άμυνας Phalanx και ο πύραυλος επιφανείας-αέρος Patriot έχουν αμφότερα αποτύχει.
Χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά σε μάχη, κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Κόλπου το 1991, το Phalanx πυροβόλησε ένα σύννεφο παραπλάνησης αντί να αντιμετωπίσει τον επιτιθέμενο πύραυλο κατά πλοίων. Το πιο σύγχρονο Patriot έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην κατάρριψη επιτιθέμενων βαλλιστικών πυραύλων, αλλά κατέρριψε επίσης δύο φορές φίλια αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου του Κόλπου το 2003, σκοτώνοντας τα πληρώματά τους.
Ο έξυπνος σχεδιασμός μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα στα μελλοντικά αυτόνομα συστήματα. Ωστόσο, η Χικς υποσχέθηκε στην ομιλία της μια «υπεύθυνη και ηθική προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης και των αυτόνομων συστημάτων» – γεγονός που υποδηλώνει ότι οποιοδήποτε σύστημα είναι σε θέση να σκοτώνει στόχους θα εξακολουθεί να χρειάζεται επίσημη έγκριση από έναν άνθρωπο για να το κάνει.
Μια παγκόσμια αλλαγή
Μπορεί οι ΗΠΑ να είναι το πρώτο κράτος που θα εγκαταστήσει μεγάλο αριθμό αυτόνομων συστημάτων, αλλά άλλες χώρες θα ακολουθήσουν από κοντά. Η Κίνα είναι προφανής υποψήφια, με μεγάλη δύναμη τόσο στην τεχνητή νοημοσύνη όσο και στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης.
Ωστόσο, επειδή μεγάλο μέρος της τεχνολογίας πίσω από τα αυτόνομα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχει αναπτυχθεί για πολιτικούς σκοπούς, είναι ευρέως διαθέσιμη και σχετικά φθηνή. Τα αυτόνομα στρατιωτικά συστήματα δεν προορίζονται μόνο για τις μεγάλες δυνάμεις, αλλά θα μπορούσαν επίσης σύντομα να χρησιμοποιηθούν από πολλές μεσαίες και μικρότερες δυνάμεις.
Η Λιβύη και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων, φέρονται να έχουν αναπτύξει αυτόνομα όπλα, ενώ τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποδείχθηκαν σημαντικά στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η Αυστραλία είναι μια άλλη χώρα που ενδιαφέρεται έντονα για τις δυνατότητες των αυτόνομων όπλων. Η αυστραλιανή αμυντική δύναμη κατασκευάζει σήμερα το αυτόνομο αεροσκάφος MQ-28 Ghostbat, ρομποτικά μηχανοκίνητα τεθωρακισμένα οχήματα, ρομποτικά φορτηγά εφοδιασμού και ρομποτικά υποβρύχια και χρησιμοποιεί ήδη το ρομποτικό ιστιοφόρο Bluebottle για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων στη Θάλασσα του Τιμόρ.
Και σε μια κίνηση που προμήνυε την πρωτοβουλία Replicator, η αυστραλιανή κυβέρνηση κάλεσε τον περασμένο μήνα τις τοπικές εταιρείες να προτείνουν πώς θα μπορούσαν να κατασκευάσουν πολύ μεγάλο αριθμό στρατιωτικών εναέριων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη χώρα μέσα στα επόμενα χρόνια.
Τουλάχιστον μια αυστραλιανή εταιρεία, η SYPAQ, βρίσκεται ήδη σε σχετική δραστηριότητα, στέλνοντας έναν αριθμό από τα φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας.
Πηγή: The Conversation