Στις 26 Νοεμβρίου 1949, το αεροπλάνο από το Παρίσι έφθασε στην ώρα του στις 11:00 το βράδυ. Μεταξύ των επιβατών του ήταν και τέσσερις Γάλλοι υπήκοοι, υπάλληλοι της IBM, που είχαν σταλεί για να ξανανοίξουν την αντιπροσωπεία και το γραφείο εξυπηρέτησης πελατών της Αθήνας μετά από πέντε χρόνια αναστολής της λειτουργίας του. Η επικεφαλής τους, μια νέα κυρία με λεπτούς αλλά αυστηρούς τρόπους, δεν μπορούσε να απολαύσει την άφιξή της σε μια χώρα που γνώριζε μόνο από αφηγήσεις ενός πολύ αγαπητού προσώπου που είχε συναντήσει στο Παρίσι, με το οποίο επρόκειτο σύντομα να ξαναβρεθεί στο νέο τόπο διαμονής της. Οι σκέψεις της ήταν συγκεντρωμένες στη συνάντηση της επόμενης ημέρας.

Στις 10:00 το πρωί την περίμενε στο γραφείο του ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Για τον Διοικητή Γιώργο Πεσμαζόγλου ήταν το πρώτο, αλλά από καιρό σχεδιασμένο, ραντεβού της εβδομάδας, στο οποίο μαζί με ορισμένα επίλεκτα στελέχη και με την παρουσία εκπροσώπου μιας αρμόδιας εταιρείας με διεθνή φήμη θα συζητούσε την προοπτική μηχανογράφησης της τράπεζας. Για τη Lucienne Brunat, ήταν η πρώτη επαγγελματική συνάντηση από την οποία έλπιζε να κερδίσει ένα μεγάλο πελάτη που θα εξασφάλιζε επιτυχία στη νέα της θέση. Η συνάντηση ήταν πολύ εγκάρδια και χωρίς μεταφραστές καθώς τα γαλλικά του Πεσμαζόγλου ήταν άψογα. Γρήγορα όμως ΕΘΝΙΚΗ και IBM κατάλαβαν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει άμεσα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η Εθνική Τράπεζα ζητούσε πράγματα που δεν ήταν δυνατό να υλοποιηθούν εκείνη τη στιγμή με τα τεχνικά μέσα που διέθετε η ΙΒΜ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ήθελε να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα ήταν η μισθοδοσία του προσωπικού, παράλληλα με τα ζητήματα κεντρικής λογιστικής και της λογιστικής παρακολούθησης των εργασιών των καταστημάτων. Η εξεύρεση εφικτών λύσεων, κατάλληλων για την τράπεζα, απαιτούσε περισσότερες και πιο ουσιαστικές λύσεις. Είναι η περίοδος που η τράπεζα θέλει να περάσει από τις μηχανές γραφείου στην εποχή της μηχανογράφησης. Άλλωστε αυτό έκανε και κάνει η Εθνική Τράπεζα. Με ιστορία 181 ετών πρωτοπορίας και καινοτομίας, συνεχίζει και σήμερα να επενδύει συστηματικά στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες αλλά και στην αναβαθμισμένη πλέον online εμπειρία που προσφέρει στους πελάτες της.

Από τα πρώτα βήματα του νέου Ελληνικού Κράτους, έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ενθάρρυνε την καινοτομία και την τεχνολογία, και στάθηκε στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Η τεχνολογική της παράδοση δεν ωφέλησε όμως μόνο την ίδια. Συνέβαλε και στον συνολικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Η ανάγκη για παράδειγμα της ανάπτυξης του τηλεπικοινωνιακού της δικτύου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον ελληνικό χώρο, εξασφάλισε τις προϋποθέσεις επέκτασης των σχετικών υποδομών σε εθνικό επίπεδο. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τον ρόλο της Εθνικής Τράπεζας ως παράγοντα ανάπτυξης της αγοράς της πληροφορικής στην Ελλάδα, αλλά και και της διάδοσης του σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της η Εθνική Τράπεζα υπήρξε πρωτοπόρος στην εισαγωγή και χρήση του πλέον σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού. H συλλογή της μηχανών γραφείου που τηρείται  στο Ιστορικό Αρχείο αποτελείται από εκατοντάδες αντικείμενα που σηματοδοτούν την τεχνολογική εξέλιξη από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τις πρώτες δεκαετίες του 21ου. Η συλλογή,  περιλαμβάνει σπάνια δείγματα από τον παλαιότερο μηχανολογικό εξοπλισμό γραφείου,  αριθμομηχανές, τηλεφωνικά κέντρα και συσκευές, όπως το πρώτο ρολόι προσωπικού και εμπλουτίζεται από τις νεότερες ηλεκτρονικές συσκευές. . Το 1897 η Εθνική Τράπεζα γίνεται ένας από τους τριακόσιους συνδρομητές του πρώτου τηλεφωνικού δικτύου στην Ελλάδα. Από την πρώτη τηλεφωνική σύνδεση του κεντρικού καταστήματος με το υποκατάστημα Πειραιά μέχρι την ψηφιακή εποχή, η Τράπεζα συνέβαλε ουσιαστικά στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας

Η Εθνική Τράπεζα στα πάνω από 181 χρόνια της διαδρομής της κατέβαλε συστηματική προσπάθεια να εξοπλίζει τις υπηρεσίες και τα κτήριά της με τον πλέον σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό της εποχής. Σημαντικά δείγματα του εξοπλισμού αυτού, που έχουν συλλεχθεί με τη φροντίδα των στελεχών και υπαλλήλων της, αποτελούν την πλούσια συλλογή μηχανημάτων της Εθνικής Τράπεζας. Η περιήγηση στη συλλογή μηχανών γραφείου είναι μια διαδρομή ετών της μετεξέλιξης, της διακίνησης της πληροφορίας από την διάτρητη καρτέλα στην πληροφορία που κυκλοφορεί άυλα και φθάνει με ασύρματο τρόπο στο smartphone μας σήμερα.