Σχεδόν 4.300 εργαζόμενοι σε εργοστάσια στον Καναδά της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors ξεκίνησαν σήμερα απεργία, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις του κλάδου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το συνδικάτο Unifor.

Η απεργία ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυκτα και αφορά τρία εργοστάσια στο Οντάριο, διευκρίνισε το συνδικάτο σε ανάρτησή του στον ιστότοπό του. Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν μετά την αποτυχία των συνομιλιών με τη διεύθυνση, εξήγησε το Unifor το οποίο εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών στον Καναδά.

«Η επιχείρηση εξακολουθεί να μην απαντά στα αιτήματά μας αναφορικά με τις συντάξεις» και τους συμβασιούχους, εξήγησε το συνδικάτο.

Από την πλευρά της η General Motors ανέφερε στην πλατφόρμα X ότι είναι «απογοητευμένη που δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει μέχρι τώρα συμφωνία για νέα συλλογική σύμβαση». Ωστόσο «κάναμε πολύ θετικές προόδους σε βασικά σημεία τις τελευταίες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου το Unifor κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford, η οποία αφορά 5.600 εργαζόμενους στον Καναδά. Αυτή η συμφωνία θα έπρεπε να αποτελέσει βάση στις διαπραγματεύσεις και με τη General Motors.

Η συμφωνία με τη Ford προβλέπει αύξηση μισθών κατά 15% σε διάστημα τριών ετών, περιλαμβανομένης αύξησης κατά 10% το πρώτο έτος, αλλά και προσαρμογές με βάση το κόστος ζωής και καλύτερες συντάξεις.

Στις ΗΠΑ το συνδικάτο United Auto Workers (UAW) ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σχεδόν 4.000 εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία Mack Trucks αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία που ξεκίνησαν στις 15 Σεπτεμβρίου 25.000 συνάδελφοί τους στις τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες ΗΠΑ (General Motors, Ford, Stellantis).

Εκτός από υψηλότερους μισθούς, το UAW ζητάει μικρότερη εβδομάδα εργασίας, αποκατάσταση συνταξιοδοτικών επιδομάτων και ισχυρότερη εργασιακή ασφάλεια την ώρα που οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στρέφονται προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Θυγατρική της σουηδικής εταιρείας Volvo, η Mack Trucks που κατασκευάζει φορτηγά διαθέτει δύο εργοστάσια στις ανατολικές ΗΠΑ, στην Πενσιλβάνια και το Μέριλαντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ