Οσοι επιχειρούν να στήσουν απάτες με ψεύτικο κρασί αγνώστου προελεύσεως θα βρουν σύντομα απέναντι τους την ίδια την τεχνολογία: έναν ανιχνευτή προέλευσης κρασιών, δηλαδή έναν αλγόριθμο Α.Ι. που θα χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό της προέλευσης των κατά τόπους οίνων, προκειμένου να σταματήσουν οι απάτες που στήνονται κατά καιρούς όσον αφορά στο κρασί.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, το σύστημα που αναπτύχθηκε μπορεί να εντοπίζει την προέλευση ενός κρασιού με εκπληκτική ακρίβεια, υποδεικνύοντας όχι μόνο την συγκεκριμένη αμπελουργική περιοχή, αλλά μέχρι και το κτήμα της προέλευσής του.
«Γίνονται πολλές απάτες με κρασιά. Κάποιοι παρασκευάζουν διάφορα ψεύτικα κρασιά στο γκαράζ τους, εκτυπώνουν fake ετικέτες και τις πουλούν για χιλιάδες δολάρια. Εμείς για πρώτη φορά, παρουσιάζουμε κάποιες ειδικές τεχνικές, με τις οποίες μπορούμε να αναδείξουμε τις διαφορές μεταξύ των διαφορετικών κρασιών» αναφέρει ο Αλεξάντρ Πουγέ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Για να «εκπαιδεύσουν» το πρόγραμμα και να το «μάθουν» να αναγνωρίζει τα κρασιά, οι επιστήμονες στράφηκαν σε μια τεχνική ονόματι «αέρια χρωματογραφία» που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανάλυση 80 κρασιών παρασκευασμένων μέσα σε χρονικό διάστημα 12 ετών, σε επτά διαφορετικά κτήματα / αμπελώνες στην περιοχή του Μπορντό της Γαλλίας.
«Αντί να αναγνωρίσει τις μεμονωμένες χημικές ενώσεις που ξεχωρίζουν ένα κρασί από ένα άλλο, ο αλγόριθμος βασίζεται σε όλες τις χημικές ουσίες που ανιχνεύονται στο κρασί και βρίσκει την πιο αξιόπιστη υπογραφή για το καθένα», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Το πρώτο που διαπιστώσαμε είναι ότι υπάρχουν αμπέλια που αντιστοιχούν σε ένα συγκεκριμένο κτήμα. Υπάρχει, λοιπόν, μια συγκεκριμένη “χημική υπογραφή” για κάθε κτήμα, ανεξάρτητα από τη χρονιά δημιουργίας ενός κρασιού» σημειώνει εμφατικά ο Πουγέ.
«Αυτό το είδος έρευνας θα γίνεται ολοένα και πιο εμφανές με κάθε νέα εφαρμογή στα τρόφιμα και στη γεωργία» δηλώνει ο Ντέιβιντ Τζέφρι, καθηγητής Επιστήμης του Κρασιού στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και συν-συγγραφέας του βιβλίου «Understanding Wine Chemistry».
Υπήρξε όμως και ένα αρνητικό στην όλη διαδικασία: Ενώ ο αλγόριθμος εντόπισε τα κρασιά στα σωστά κτήματα με ακρίβεια 99%, ωστόσο δυσκολεύτηκε να διακρίνει τις εκάστοτε χρονιές παραγωγής, πετυχαίνοντας μόλις ένα 50%, δηλαδή το ένα στα δυο.
Η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε να βοηθήσει τις έρευνες για απάτη, επιβεβαιώνοντας εάν ένα κρασί ταιριάζει με την ετικέτα του. Μόνο στην Ευρώπη, οι εμπορικές απώλειες εξαιτίας πλαστογράφησης κρασιών υπολογίζονται σε 3 δισ. ευρώ ετησίως.
Νωρίτερα φέτος, μέλη συμμορίας καταδικάστηκαν επειδή μετέφεραν με βυτιοφόρα ισπανικά επιτραπέζια κρασιά στη Γαλλία και στη συνέχεια τα βάφτιζαν γαλλικά. Η απάτη αυτή συνέβαινε εδώ και χρόνια. Πιστεύεται ότι περίπου 5 εκατ. φιάλες κρασιού μεταφέρθηκαν από την Ισπανία στη Γαλλία και επανασυσκευάστηκαν ως κρασιά μπορντό.
«Θα μπορούσαμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε τον αλγόριθμο αυτό για να καταλάβουμε πώς να αναμειγνύουμε κρασιά για να βελτιώσουμε την ποιότητα του οίνου. Η ανάμειξη κρασιού είναι το βασικό βήμα για να φτιάξετε υπέροχα μπορντό και σαμπάνια. Μέχρι στιγμής, αυτό γίνεται από λίγους οινοποιούς, οι οποίοι αμείβονται με μια περιουσία για τις ικανότητές τους. Η ύπαρξη τεχνολογικών εργαλείων όπως αυτό θα καθιστούσε μεσομακροπρόθεσμα πολύ φθηνότερο το να παρασκευάσετε υπέροχα μείγματα», υποστηρίζει ο Πουγέ.
Το κρασί του Rudy Kurniawan και η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία του οίνου
O αλγόριθμος θα βοηθήσει προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον σκηνικά όπως εκείνο προ ετών, όταν ένας από τους πιο γνωστούς εμπόρους κρασιών στον κόσμο συνελήφθη με την κατηγορία ότι έφτιαξε μια κάβα με δήθεν σπάνια κρασιά και προσπαθούσε να τα πουλήσει έναντι δεκάδων χιλιάδων δολαρίων τη φιάλη σε δημοπρασίες στη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες.
Ο Ινδονήσιος, κινεζικής καταγωγής, Rudy Kurniawan έφτασε από την Κίνα στην Καλιφόρνια με φοιτητική βίζα στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και άρχισε να φοιτά στο πανεπιστήμιο. Οι πλούσιοι συμμαθητές και φίλοι του έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα σπάνια και συλλεκτικά κρασιά και ο μικροκαμωμένος Ινδονήσιος κατάφερε να μπει στον κύκλο τους και σύντομα κατάφερε να γίνει ειδικός γευσιγνώστης στο καλό κρασί.
Ο 47χρονος σήμερα Κουρνιάουαν το 2000 και σε ηλικία των 24 ετών είχε ήδη προκαλέσει εντύπωση με την εμφάνισή του στις δημοπρασίες του κρασιού.
Αρχικά, έδειξε ενδιαφέρον για τα διάσημα pinot noir της κοιλάδας της Νάπα στη Καλιφόρνια αλλά σύντομα έστρεψε το ενδιαφέρον του στα κρασιά Βουργουνδίας Romanée-Conti.
Το 2006, στα 30 του χρόνια, ο Kurniawan θεωρείται πλέον ως ένας αναγνωρισμένος συλλέκτης και έμπορος. Έμοιαζε να έχει απεριόριστες οικονομικές δυνατότητες και μάλιστα τότε έλεγαν ότι σπεύδει να αγοράζει κρασιά αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων κάθε μήνα.
Αρχίζει τότε να βγάζει 22 πολύτιμα μπουκάλια της σπάνιας κάβας του σε δημοπρασίες: την ίδια χρονιά, σε δυο μόνο δημοπρασίες στις ΗΠΑ κατάφερε να κερδίσει 35 εκατομμύρια δολάρια.
Ειδικοί εκτιμούν πως η συλλογή του από 50.000 φιάλες χάλασε την αγορά του οίνου και ανέβασε τις τιμές σπάνιων κρασιών.
Συνελήφθη τον Μάρτιο του 2012 από πράκτορες του FBI στο Λος Αντζελες έχοντας χρέη ύψους εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Κουρνιάουαν κατηγορείται για πολλές απάτες, ανάμεσα στις οποίες ήταν προσπάθειες να πουλήσει 84 πλαστές φιάλες οίνου Domaine Ponsot.
Το 2013 το δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον έκρινε ένοχο για απάτη αξίας τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Kurniawan καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 20 εκατομμύρια ευρώ.