Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χτύπησε τη Δευτέρα την Apple με ένα αντιμονοπωλιακό πρόστιμο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά διανομής εφαρμογών ροής μουσικής.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι διαπίστωσε ότι η Apple εφάρμοσε περιορισμούς στους προγραμματιστές εφαρμογών που τους εμπόδιζαν να ενημερώνουν τους χρήστες του iOS για εναλλακτικές και φθηνότερες υπηρεσίες συνδρομής μουσικής που είναι διαθέσιμες εκτός της εφαρμογής.

Η Apple απαγόρευσε επίσης στους προγραμματιστές εφαρμογών ροής μουσικής να παρέχουν οποιεσδήποτε οδηγίες σχετικά με το πώς οι χρήστες θα μπορούσαν να εγγραφούν σε αυτές τις φθηνότερες προσφορές, ισχυρίστηκε η Επιτροπή.

Αυτό είναι το πρώτο αντιμονοπωλιακό πρόστιμο της Apple από τις Βρυξέλλες και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων που έχει επιβληθεί σε εταιρεία τεχνολογίας από την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για την Apple μετά από καταγγελία της Spotify το 2019. Η έρευνα περιορίστηκε να επικεντρωθεί στους συμβατικούς περιορισμούς που επέβαλε η Apple στους προγραμματιστές εφαρμογών, οι οποίοι τους εμποδίζουν να ενημερώνουν τους χρήστες iPhone και iPad για εναλλακτικές υπηρεσίες συνδρομής μουσικής σε χαμηλότερες τιμές εκτός του App Store.

Η συμπεριφορά της Apple διήρκεσε σχεδόν 10 χρόνια, σύμφωνα με την Επιτροπή, και «ενδέχεται να οδήγησε πολλούς χρήστες του iOS να πληρώνουν σημαντικά υψηλότερες τιμές για συνδρομές streaming μουσικής λόγω της υψηλής προμήθειας που επέβαλε η Apple στους προγραμματιστές και μετακυλίεται στους καταναλωτές με τη μορφή υψηλότερων τιμών συνδρομής για την ίδια υπηρεσία στο App Store της Apple».

Το πρόστιμο θα εντείνει τις εντάσεις μεταξύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και των Βρυξελλών σε μια εποχή που η ΕΕ αυξάνει τον έλεγχο των εν λόγω εταιρειών.

Πέρυσι, η Επιτροπή χαρακτήρισε την Apple μεταξύ άλλων εταιρειών τεχνολογίας όπως η Microsoft και η Meta ως “φύλακες πύλης” στο πλαίσιο ενός κανονισμού ορόσημου που ονομάζεται Digital Markets Act, ο οποίος τέθηκε σε γενικές γραμμές σε ισχύ πέρυσι.

Ο όρος gatekeepers αναφέρεται σε μαζικές διαδικτυακές πλατφόρμες που η ΕΕ θεωρεί ότι περιορίζουν την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες της πλατφόρμας, όπως η διαδικτυακή αναζήτηση, η διαφήμιση και η ανταλλαγή μηνυμάτων και επικοινωνιών.

Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές έχει ως στόχο να πατάξει τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές των τεχνολογικών φορέων και να τους αναγκάσει να ανοίξουν ορισμένες από τις υπηρεσίες τους σε άλλους ανταγωνιστές. Μικρότερες διαδικτυακές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις έχουν διαμαρτυρηθεί ότι πλήττονται από τις επιχειρηματικές πρακτικές αυτών των εταιρειών.

Οι νόμοι αυτοί έχουν ήδη επηρεάσει την Apple. Ο γίγαντας με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια ανακοίνωσε φέτος σχέδια για το άνοιγμα των iPhone και iPad σε εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών εκτός από τα δικά του. Οι προγραμματιστές διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την αμοιβή 30% που χρεώνει η Apple για τις αγορές εντός εφαρμογών.

Πηγή: CNBC