Δεν ήξερα ότι το να πω ένα γεια στους ανθρώπους που ζουν κοντά μου θα ήταν το κλειδί για την τόνωση της ευημερίας – αλλά αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας της Gallup. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που χαιρετούν τακτικά πολλούς ανθρώπους στη γειτονιά τους έχουν υψηλότερη ευημερία από εκείνους που μιλούν σε λίγους ή καθόλου γείτονες.
Οι αριθμοί είχαν σημασία: Με το 100 να είναι η τέλεια βαθμολογία, η ευημερία αυξήθηκε από 51,5 μεταξύ των ανθρώπων που δεν χαιρετούσαν κανέναν γείτονα σε πάνω από 64 για τους ανθρώπους που χαιρετούσαν τακτικά έξι γείτονες.
“Το γλυκό σημείο, όσον αφορά την ευημερία, είναι οι έξι χαιρετισμοί“, δήλωσε ο Dan Witters, διευθυντής ερευνών για τον Εθνικό Δείκτη Υγείας και Ευημερίας της Gallup, μια μεγάλη, εθνική δημοσκόπηση σχετικά με την καριέρα, τα οικονομικά, την κοινωνική, σωματική και κοινοτική ευημερία που διεξάγεται τριμηνιαία στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2008.
“Μετά τις έξι, δεν υπάρχουν μεγαλύτερα οφέλη από το να χαιρετάς τους γείτονές σου πέρα από αυτό“, δήλωσε ο Witters. “Αλλά το έξι είναι καλύτερο από το πέντε, το πέντε είναι καλύτερο από το τέσσερα, μέχρι το μηδέν“.
Τι όριζε τον χαιρετισμό; Ένα γρύλισμα, ένα νεύμα, ένα κύμα, ένα χτύπημα με τη γροθιά, ένα χτύπημα στην πλάτη ή απλώς ένα ευγενικό γεια; Πρέπει να σταματήσετε και να κουβεντιάσετε;
“Δεν απαιτούμε να γνωρίζετε καλά το άτομο, να σταματήσετε και να κουβεντιάσετε, ούτε καν να ξέρετε το όνομά του“, δήλωσε ο Witters, προσθέτοντας ότι “κατά πάσα πιθανότητα, όσο περισσότερους ανθρώπους χαιρετάτε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να ξεκινήσετε πραγματικά μια συζήτηση μαζί τους σε αντίθεση με το απλό χαιρετισμό“.
Και πόσο συχνά είναι τακτικά; Κάθε μέρα, κάθε δεύτερη μέρα, μια φορά την εβδομάδα;
“Το αφήνουμε στον ερωτώμενο να το ερμηνεύσει, αλλά η πρόθεσή μας ήταν αυτό να σημαίνει όλους τους ανθρώπους στους οποίους χαιρετάτε όποτε τους βλέπετε“, δήλωσε ο Witters. “Κάποιες μέρες μπορεί να είναι μηδέν, κάποιες μέρες μπορεί να είναι κάθε μέρα“.
Κάτι περισσότερο από ένα κοινωνικό όφελος
Το να λέει κανείς “γεια” ενίσχυσε πολύ περισσότερο από την κοινωνική επιτυχία ενός ατόμου, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων της έρευνας. Οι τακτικοί χαιρετισμοί βελτίωσαν επίσης τη σωματική, οικονομική, επαγγελματική και κοινοτική υγεία ενός ατόμου.
Η κοινοτική ευημερία ορίστηκε ως το αίσθημα ασφάλειας, η συναισθηματική προσκόλληση και η προσφορά στη γειτονιά, δήλωσε ο Witters. “Εάν έχετε πολύ ισχυρή κοινοτική ευημερία, αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες να πείτε ένα γεια στους γείτονες και το να πείτε ένα γεια στους γείτονες θα βελτιώσει την κοινοτική σας ευημερία“.
Η επαγγελματική ευημερία μέτρησε την αίσθηση ικανοποίησης ενός ατόμου, η οποία, όπως εξήγησε ο Witters, περιλάμβανε το κατά πόσο κάποιος ταιριάζει και αν αξιοποιεί τα δυνατά του σημεία. Όσον αφορά τη σωματική ευεξία, δεν χρειαζόταν να είστε γυμναστής- η Gallup την όρισε ως “να έχετε την ενέργεια που χρειάζεστε για να κάνετε πράγματα στη ζωή σας“.
“Νομίζω ότι το να είσαι γείτονας θα αυξήσει οπωσδήποτε τις πιθανότητες να είσαι έξω στη γειτονιά σου και να κινείς το σώμα σου“, δήλωσε ο Witters.
Η οικονομική ευημερία ορίζεται στην έρευνα της Gallup όχι ως το πόσα χρήματα βγάζετε, αλλά ως το να έχετε υπεύθυνες συνήθειες δαπανών και να χτίζετε προς την οικονομική ασφάλεια, πρόσθεσε ο Witters.
“Είναι πιθανώς δίκαιο να υποθέσουμε ότι η αύξηση της οικονομικής ευημερίας λόγω των χαιρετισμών των γειτόνων οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερα επίπεδα οικονομικής ευημερίας είναι πιθανότερο να ζουν σε μια ασφαλέστερη περιοχή, όπου αισθάνονται πιο άνετα να βρίσκονται έξω και να κυκλοφορούν“.
Η νέα έρευνα συνέκρινε επίσης τον αριθμό των χαιρετισμών με το πόσο καλά ένα άτομο “ευημερούσε”, όπως ορίζεται στο συνολικό Δείκτη Αξιολόγησης Ζωής της Gallup. Για τη μέτρηση της ευημερίας, η Gallup χρησιμοποιεί την κλίμακα αυτοαξιολόγησης Cantril, η οποία ζητά από τους ανθρώπους να φανταστούν τον εαυτό τους σε μια σκάλα επιτευγμάτων, όπου το 10 είναι η καλύτερη δυνατή ζωή τους και το μηδέν η χειρότερη δυνατή ζωή τους, τόσο τώρα όσο και πέντε χρόνια στο μέλλον.
“Οι άνθρωποι που κατατάσσουν τον εαυτό τους στο 7 ή υψηλότερα στην παρούσα ζωή τους και στο 8 ή περισσότερο για τη μελλοντική τους ζωή θεωρούνται ότι ευημερούν“, δήλωσε ο Witters.
Η πιθανότητα να θεωρηθεί κανείς ευημερούσα ήταν μόλις 38,1% για τους ανθρώπους που δεν χαιρετούσαν, ενώ η πιθανότητα αυτή αυξήθηκε σε 60,5% μεταξύ εκείνων που χαιρετούσαν πέντε γείτονες, σύμφωνα με την έρευνα.
Ποιος χαιρετάει πιο συχνά;
Οι περισσότεροι Αμερικανοί χαιρετούν τακτικά κατά μέσο όρο πέντε γείτονες, ενώ το 27% αναφέρει ότι χαιρετά έξι ή περισσότερους ανθρώπους στη γειτονιά του, σύμφωνα με την έρευνα. Ωστόσο, αυτό ποικίλλει αρκετά ανάλογα με την ηλικία. Οι ενήλικες ηλικίας κάτω των 30 ετών χαιρετούσαν κατά μέσο όρο 2,9 γείτονες, ενώ μόνο το 14% χαιρετούσε τακτικά έξι ή περισσότερους.
“Αυτό πιθανότατα σχετίζεται με την οικονομική ευημερία και την αστική πυκνότητα – οι νέοι είναι πολύ πιο πιθανό να ζουν στο κέντρο των πόλεων σε πολυώροφο διαμέρισμα ή πολυκατοικία“, δήλωσε ο Witters. “Συχνά δεν ξέρεις καν ποιοι είναι οι γείτονές σου, πόσο μάλλον να πεις ένα γεια σε κάποιον”.
Η τάση των νεότερων γενεών να χρησιμοποιούν smartphones μπορεί επίσης να παίζει ρόλο, είπε: “Οι άνθρωποι δεν κοιτάζουν ψηλά για να πουν ένα γεια, αλλά κοιτάζουν τη συσκευή τους. Είμαι πολύ ανοιχτός στην πιθανότητα ότι αυτός είναι ένας παράγοντας“.
Συγκριτικά, το 41% των ενηλίκων 65 ετών και άνω μιλούσαν συνήθως με 6,5 γείτονες ή περισσότερους κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την έρευνα.
“Οι χαιρετισμοί αυξάνονται αρκετά σταθερά με την ηλικία“, δήλωσε ο Witters. “Οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί είναι πιο πιθανό να μετακομίσουν κατά τη συνταξιοδότησή τους σε μια μεσαίου ή μικρού μεγέθους πόλη ή ακόμη και σε μια αγροτική περιοχή, όπου οι ευκαιρίες να γνωρίσεις γείτονες θα είναι μεγαλύτερες”.
Πηγή: CNN