Σύμφωνα με λαϊκές ρήσεις, όλοι οι άνθρωποι στη διάρκεια της ζωής μας, καταπίνουμε αράχνες άθελά μας ενώ κοιμόμαστε.
Η πεποίθηση ότι καταπίνουμε κατά μέσο όρο οκτώ αράχνες στον ύπνο μας κάθε χρόνο έχει γίνει τόσο ριζωμένη στη λαϊκή κουλτούρα που πολλοί άνθρωποι το αποδέχονται πλέον ως γεγονός.
Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο και τι γνώμη έχει η επιστημονική κοινότητα;
Η Βρετανική Αραχνολογική Εταιρεία λέει ότι ως φυσικοί ελεγκτές παρασίτων, οι αράχνες είναι εξαιρετικά σημαντικές
«Είναι αρπακτικά και η κύρια λεία τους είναι έντομα, πολλά από τα οποία τρώνε τις καλλιέργειές μας και ενοχλούν τα ζώα μας».
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία το 2017 διαπίστωσε ότι οι αράχνες έχουν τεράστιο οικολογικό αντίκτυπο ως φυσικοί εχθροί των εντόμων.
Η έκθεση αναφέρει: «Με περισσότερα από 45.000 είδη και πυκνότητα πληθυσμού έως και 1.000 ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο, οι αράχνες είναι μια από τις πιο πλούσιες σε είδη και διαδεδομένες ομάδες αρπακτικών στον κόσμο».
Υπολόγισαν ότι «ο παγκόσμιος πληθυσμός αράχνης (με βάρος περίπου 25 εκατομμύρια τόνους) εξαφανίζει περίπου 400-800 εκατομμύρια τόνους θηράματος κάθε χρόνο».
Ο Dr Matt Wilkinson, από το Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, υποστηρίζει: «Υπάρχει ένας μύθος ότι καταπίνεις περίπου οκτώ αράχνες το χρόνο στον ύπνο σου. Είναι ένας μύθος – αν και πολλοί άνθρωποι αποδέχονται ως πραγματικότητα».
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι αράχνες δεν μας ενοχλούν στον ύπνο μας.
Πάνω απ’ όλα, είμαστε εξαιρετικά μεγάλοι σε σύγκριση με τις αράχνες, επομένως τείνουν να μας βλέπουν απλώς ως μέρος του τοπίου τους. Εξίσου σημαντικό, μια περιπλανώμενη αράχνη θα έβρισκε έναν άνθρωπο που κοιμάται απολύτως τρομακτικό γιατί, καθώς κοιμόμαστε, τείνουμε να κάνουμε πολύ θόρυβο μέσω του καρδιακού παλμού και της αναπνοής μας.
Αυτοί οι ήχοι δημιουργούν δονήσεις στους οποίους οι αράχνες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες. Ως αποτέλεσμα, πιθανότατα θα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μας αποφύγουν.
Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι είναι πιθανό μια αράχνη να βρει το δρόμο της στο στόμα σας ενώ κοιμάστε, αλλά οι πιθανότητες είναι τόσο μικρές ώστε να είναι αμελητέες.
Επιπλέον, είναι τέτοιο το περπάτημά τους που σίγουρα, αν υπήρχε μία αράχνη στο πρόσωπό σας θα σας ξυπνούσε ενώ η αναπνοή μας θα τις απωθούσε από το να εισέλθουν στην στοματική κοιλότητα.
Ο Δρ Geoff Oxford, επίτιμος γραμματέας της Βρετανικής Αραχνολογικής Εταιρείας, συμφώνησε ότι η ιστορία της κατάποσης οκτώ αράχνων το χρόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι απλά ένας «μύθος».
«Αν κάποιος κοιμάται, αναπνέει ζεστό αέρα μέσα και έξω. Γιατί στο καλό να μπει μια αράχνη; Απλώς δεν το κάνουν αυτό.
Για ένα άτομο που κοιμάται να καταπιεί έστω και μια ζωντανή αράχνη θα συνεπαγόταν τόσες πολλές εξαιρετικά απίθανες περιστάσεις που για πρακτικούς λόγους μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα.
Καμία τέτοια περίπτωση δεν έχει καταγραφεί πουθενά στην επιστημονική ή ιατρική βιβλιογραφία. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει κάποιο άλλο άτομο να κοιμάται.
Γιατί λοιπόν δεν έχουμε έναν αυτόπτη μάρτυρα για μια αράχνη που προσπαθεί να μπει στο στόμα του κοιμισμένου;»
Πιστεύεται ότι αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε ένα βιβλίο για τη λαογραφία των εντόμων και των αραχνών το 1954.
Στη συνέχεια, το 1993, μια δημοσιογράφος που ονομαζόταν Lisa Holst έγραψε ένα άρθρο σχετικά με τους αστικούς μύθους που κυκλοφορούσαν στις πρώτες μέρες του email και παρέθεσε αυτό το εντελώς ψευδές στατιστικό ως παράδειγμα για το πόσο ευκολόπιστοι ήταν οι άνθρωποι.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι άνθρωποι άρχισαν να αναφέρουν το άρθρο της ως την πηγή του «γεγονότος», παρά το γεγονός ότι η Holst είπε τόσο ξεκάθαρα ότι ήταν αναληθής.
Με πληροφορίες από: BBC, Readers Digest, Britannica