Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τίτλο «Τα Μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων», παρουσιάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ), στο πλαίσιο έργο ΕΣΠΑ που ολοκλήρωσε πρόσφατα απολογιστικά και με αυτεπιστασία. Όπως αναφέρει το ΕΑΜ, υλοποιήθηκαν οι ακόλουθοι στόχοι του έργου:
1. Δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος για τη Β΄/Θμια Εκπαίδευση που αφορά στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ο οποίος παρουσιάζεται στη Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται σε σχολικές ομάδες στους χώρους του Μουσείου και επιπλέον σε σχολικές μονάδες μέσω πλατφόρμας για διαδικτυακές συναντήσεις.
2. Δημιουργία ψηφιακής εκπαιδευτικής εφαρμογής για τη Β΄/Θμια Εκπαίδευση με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Επιπλέον, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο του έργου, οργάνωσε στις 29/06/2023 επιμορφωτική ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς της περιφέρειας Αττικής με θέμα «Γνωριμία με το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τη νέα ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων καθώς και με τα πιο αντιπροσωπευτικά ευρήματα του ναυαγίου». Στόχος της ημερίδας ήταν να παρουσιαστεί στους εκπαιδευτικούς το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος, προκειμένου οι επισκέψεις στο μουσείο με τους μαθητές τους να καταστούν εποικοδομητικές και ευχάριστες, καθώς και να ενημερωθούν για την ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή «Τα μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων», η οποία διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας του Μουσείου και είναι προσβάσιμη σε όλους τους διαδικτυακούς επισκέπτες του.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, που ανασύρθηκε από το βυθό της Μεσογείου πριν από 122 χρόνια και ακόμη και σήμερα συναρπάζει με τα μυστικά, την πολύπλοκη δομή και λειτουργία του, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.