Περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν περισσότερο. Η διάγνωση πάνω από το 95% αυτών των περιπτώσεων έρχεται όταν η νόσος είναι σε προχωρημένο στάδιο και συχνά δεν μπορούν να αποδοθούν σε κληρονομικά γονίδια, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη τη θεραπεία.
Τώρα, η Cognito Therapeutics, μια εταιρεία νευροτεχνολογίας που γεννήθηκε από το ΜΙΤ, είναι πρωτοπόρος σε μια τεχνολογία που μπορεί να είναι σε θέση να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ και να αποκαταστήσει τη νόηση.
Χρησιμοποιώντας ένα ακουστικό σετ κεφαλής με τρεμοπαίξιμο φωτός και ακουστικά 40 Hz που έχουν ονομάσει “GENUS” (Gamma Entrainment Using Sensory stimuli), μια πρόσφατη πιλοτική κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι η τεχνολογία αυτή δεν είναι μόνο ασφαλής και ανεκτή για οικιακή χρήση, αλλά έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον νευροεκφυλισμό που σχετίζεται με την ηλικία.
Στην πρώτη φάση αυτής της πιλοτικής μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μία συνεδρία αισθητηριακής διέγερσης GENUS, κατά τη διάρκεια της οποίας φορούσαν ένα κάλυμμα EEG για την καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Η διέγερση αποτελούνταν από συγχρονισμένο τρεμοπαίξιμο φωτός και ήχο υψηλής συχνότητας. Για να προσδιοριστεί κατά πόσον αυτή η διέγερση ήταν ανεκτή σε διαφορετικές ηλικίες, οι ερευνητές στρατολόγησαν τρεις διαφορετικές ομάδες: (1) ενήλικες ηλικίας 18-35 ετών με φυσιολογική νόηση, (2) ενήλικες ηλικίας 50-100 ετών με φυσιολογική νόηση και (3) ενήλικες ηλικίας 50-100 ετών με ήπια άνοια που συνδέεται με υποψία διάγνωσης Αλτσχάιμερ. Δύο επιπλέον ασθενείς με επιληψία προσλήφθηκαν για να επιβεβαιωθεί ότι τα φώτα που τρεμοπαίζουν δεν θα προκαλούσαν ανεπιθύμητες ενέργειες.
Η τεχνολογία αυτή δεν ήταν μόνο ανεκτή, αλλά οι Chan et al. διαπίστωσαν επίσης ότι η διέγερση GENUS ενίσχυσε τη νευρική δραστηριότητα σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του ιππόκαμπου που είναι κρίσιμα για τη μάθηση και τη μνήμη.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα οφέλη αυτής της διέγερσης ήταν διαφορετικά κατανεμημένα στις τρεις ομάδες. Ανεξάρτητα από την ηλικία, όσοι ήταν γνωστικά φυσιολογικοί παρουσίασαν αύξηση της νευρικής δραστηριότητας σε ολόκληρο τον εγκέφαλο. Αντίθετα, η ενισχυμένη δραστηριότητα επικεντρώθηκε στις μετωπιαίες περιοχές μεταξύ των ατόμων με Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτή η διαφορά μπορεί να αντανακλά νευρικές αλλαγές που σχετίζονται με τη νόσο, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν πιθανό βιοδείκτη για τη διάγνωση.
Εάν μια συνεδρία διέγερσης GENUS μπορεί να ενισχύσει τη νευρική δραστηριότητα, ίσως η καθημερινή διέγερση μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα οφέλη για τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ. Για να ελέγξουν αυτή την υπόθεση, οι Chan et. al. συμπεριέλαβαν μια υποομάδα συμμετεχόντων με πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer από την αρχική ομάδα στη δεύτερη φάση αυτής της μελέτης.
Μετά από 3 μήνες, οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στο εργαστήριο για επαναξιολογήσεις. Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η ομάδα της ενεργητικής διέγερσης παρουσίασε λιγότερη ατροφία του εγκεφάλου, βελτιωμένο ύπνο και βελτιωμένη απόδοση σε ασκήσεις μνήμης συσχέτισης προσώπων και ονομάτων. Οι συσκευές διέγερσης GENUS φάνηκε να έχουν θετικό αντίκτυπο στην εξέλιξη της νόσου.
Ωστόσο, λόγω της διαταραχής από την πανδημία COVID-19, οι συμμετέχοντες δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν για επαναξιολογήσεις στο τέλος της 6μηνης μελέτης. Ανεξάρτητα από αυτό, τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα από τον τελικό έλεγχο των 4 μηνών έδειξαν ότι η διέγερση επιβράδυνε αποτελεσματικά τη νευροεκφύλιση.
Συνδυάζοντας φως και ακουστικές αισθητηριακές εισροές, η διέγερση GENUS φαίνεται όχι μόνο να βελτιώνει τις γνωστικές επιδόσεις αλλά και να προκαλεί δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο που καθιστούν τον εγκέφαλο ανθεκτικό στην ατροφία. Ωστόσο, ο τρόπος λειτουργίας αυτής της τεχνολογίας δεν είναι ακόμη σαφής. Πρώιμες μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι η φωτεινή και ακουστική διέγερση 40Hz μπορεί να εξουδετερώνει τις μειωμένες αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στη νευρική δραστηριότητα επηρεάζοντας τον τρόπο επικοινωνίας των νευρώνων.
Η Cognito Therapeutics εξακολουθεί να διεξάγει διάφορες κλινικές δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της οπτικοακουστικής διέγερσης για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων νευρογνωστικών καταστάσεων. Τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα από πρόσφατες κλινικές δοκιμές φάσης 3 έχουν ήδη οδηγήσει στην αναγνώριση από τον FDA, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτές οι συσκευές διέγερσης μπορεί να είναι έτοιμες για έγκριση έως το 2025.
Σχεδιασμένο για αυτο-χορήγηση και εξατομικευμένο για κάθε άτομο, το GENUS μπορεί να αποτελέσει μια φθηνότερη, πιο προσιτή θεραπευτική επιλογή σε σχέση με τις φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Εάν η χρήση του για μία ώρα την ημέρα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του νευροεκφυλισμού που σχετίζεται με την ηλικία όσο, πρόκειται για τεχνολογία που θα μπορούσε να βοηθήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: Forbes