Μπορεί να χρειαστούν μόνο 22 άνθρωποι για να ιδρύσουν μια αποικία στον Άρη, αν και αυτή η μικρή ομάδα κοσμικών κατοίκων θα πρέπει να έχει ευχάριστους τύπους προσωπικότητας για να επιβιώσει στον Κόκκινο Πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ο Άρης φιλοξενεί ρομποτικούς εξερευνητές εδώ και σχεδόν 60 χρόνια, αλλά όταν πρόκειται να προσεδαφιστούν άνθρωποι στον Κόκκινο Πλανήτη, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα. Σε μια πρόσφατη μελέτη που αναρτήθηκε στον διακομιστή preprint arXiv, μια ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να εξετάσει τις συμπεριφορικές και ψυχολογικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελλοντικών αποίκων του Άρη και κατέληξε σε ένα εκπληκτικά μικρό μέγεθος πληθυσμού που, όπως λένε, θα μπορούσε να χτίσει και να διατηρήσει την αποικία: 22 επίδοξοι “Αρειανοί”.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μοντέλο για την προσομοίωση μιας αποικίας στον Άρη με βάση ομάδες ανθρώπων με υψηλές επιδόσεις σε απομονωμένα περιβάλλοντα με υψηλό στρες, όπως η εξερεύνηση της Αρκτικής ή ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Η προσομοίωση “έπαιξε” τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων, ανθεκτικότητας, στρες και ένα από τα τέσσερα συγκεκριμένα ψυχολογικά χαρακτηριστικά: νευρωτικός, αντιδραστικός, κοινωνικός ή ευχάριστος.
Η προσομοίωση έτρεξε για 28 γήινες ημέρες, με ποικίλους αριθμούς σε κάθε ομάδα που κυμαίνονταν από 10 έως 170 άτομα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένας αρχικός πληθυσμός 22 ατόμων ήταν ο ελάχιστος απαιτούμενος για τη διατήρηση ενός βιώσιμου μεγέθους αποικίας και ότι ο ευχάριστος τύπος προσωπικότητας ήταν αυτός που είχε περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει στον Άρη. Οι νευρωτικοί τύποι προσωπικότητας, από την άλλη πλευρά, πέθαιναν σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από τους άλλους, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Συχνά τείνουμε να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους ως απλούς αριθμούς ή σωματίδια που στερούνται προσωπικών κινήτρων, ετερογένειας και προσαρμοστικότητας», δήλωσε στο The Register η Anamaria Berea, αναπληρώτρια καθηγήτρια υπολογιστικών επιστημών και επιστημών δεδομένων στο Πανεπιστήμιο George Mason και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Οι ανθρώπινες ομάδες είναι πολύπλοκα συστήματα, όπου το αποτέλεσμα δεν είναι το άθροισμα των μερών του, αλλά συνέργεια».
Οι ερευνητές θέλησαν να τονίσουν τη σημασία της εξέτασης της ανθρώπινης συμπεριφοράς στο πλαίσιο της μελλοντικής εξερεύνησης του διαστήματος. «Θέλαμε να δείξουμε ότι αν παραμελήσουμε τις κοινωνικές, συμπεριφορικές και ψυχολογικές πτυχές των εξερευνήσεων του διαστήματος, μπορούμε να σφάλουμε κατάφωρα στις εκτιμήσεις, τις προβλέψεις και τις προβολές μας», πρόσθεσε ο Berea.
Πηγή: Gizmodo