Κάτω από τα βάθη της Ερυθράς Θάλασσας, οι ερευνητές έκαναν μια ανατριχιαστική ανακάλυψη ότι υπάρχουν πιο επικίνδυνα πλάσματα από αυτά που ήδη γνωρίζουμε.
Οι επιστήμονες αποκάλυψαν μια τεράστια λίμνη άλμης, η οποία έχει μήκος περίπου 30 μέτρα, που κρύβεται στον πυθμένα της Ερυθράς Θάλασσας και είναι ικανή να σκοτώσει οποιοδήποτε πλάσμα εισέλθει σε αυτήν. Οι λίμνες αυτές είναι φυσικά θαύματα που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο.
Η συγκεκριμένη, η οποία εκτείνεται σε 9 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας αποστολής του 2020 από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα. Παρόλο που στερείται οξυγόνου, κατέχει επίσης το “κλειδί” για την κατανόηση της προέλευσης της ζωής στη Γη και προσφέρει κρίσιμες πληροφορίες για τους περιβαλλοντικούς μετασχηματισμούς που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή αυτή.
Σύμφωνα με τον Sam Purkis, καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Θαλάσσιων Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, που δήλωσε στο Live Science:
«Η τρέχουσα αντίληψή μας είναι ότι η ζωή δημιουργήθηκε στη Γη στα βάθη της θάλασσας, σχεδόν σίγουρα σε ανοξικές συνθήκες χωρίς οξυγόνο [σ.σ. μια κατάσταση κατά την οποία το υδάτινο περιβάλλον δεν περιέχει διαλυμένο οξυγόνο (DO), η οποία ονομάζεται κατάσταση έλλειψης οξυγόνου].
Οι δεξαμενές άλμης των βαθιών θαλασσών είναι ένα εξαιρετικό ανάλογο για την πρώιμη Γη και, παρά το γεγονός ότι στερούνται οξυγόνου και είναι υπεραλατούχες, βρίθουν από μια πλούσια κοινότητα των λεγόμενων «ακραιόφιλων» μικροβίων.
Η μελέτη αυτής της κοινότητας επιτρέπει επομένως μια ματιά στο είδος των συνθηκών όπου πρωτοεμφανίστηκε η ζωή στον πλανήτη μας και μπορεί να καθοδηγήσει την αναζήτηση ζωής σε άλλους υδάτινους κόσμους στο ηλιακό μας σύστημα και πέρα από αυτό».
Ενώ είναι επικίνδυνα, οι ερευνητές αναμένουν επιπλέον ότι οι μοναδικοί μικροοργανισμοί που ζουν σε αυτά τα ακραία περιβάλλοντα μπορεί να παράγουν σωματίδια που είναι ωφέλιμα για ιατρικούς σκοπούς. Ο Purkis ανέφερε ότι οι επιστήμονες έχουν βρει ουσίες με τη δύναμη να καταπολεμούν τα βακτήρια και τον καρκίνο σε μικροσκοπικούς οργανισμούς από αλυκές βαθιάς θάλασσας.
Η Ερυθρά Θάλασσα έχει πολλές τέτοιες βαθιές θαλάσσιες αλμυρές λίμνες, αλλά συνήθως βρίσκονται περίπου 25 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή. Ωστόσο, το 2020, οι επιστήμονες βρήκαν τις πρώτες λίμνες άλμης κοντά στον Κόλπο της Άκαμπα, πιο κοντά στις ακτές της Σαουδικής Αραβίας, σε μια περιοχή που δεν είχε εξερευνηθεί στο παρελθόν.
Εν τω μεταξύ, ο Sam Purkis εξήγησε περαιτέρω ότι η πισίνα της άλμης, η οποία δεν έχει οξυγόνο, αποκαλείται επίσης «η πισίνα του θανάτου», επειδή οτιδήποτε βρεθεί κοντά της δεν επιβιώνει. Κανονικά, σε αυτό το μεγάλο βάθος του ωκεανού, δεν υπάρχει πολλή ζωή στο βυθό. Ωστόσο, οι λίμνες άλμης είναι μοναδικές επειδή είναι γεμάτες με ζωή. Έχουν πολλούς μικροσκοπικούς οργανισμούς, τα λεγόμενα μικρόβια, τα οποία παρέχουν τροφή σε διάφορα ζώα που ζουν γύρω από τη λίμνη άλμης.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες από αυτές τις νεοανακαλυφθείσες λίμνες άλμης για να κατανοήσουν καλύτερα τα τσουνάμι και τους σεισμούς. Αυτές οι λίμνες παρέχουν ένα ιστορικό των βροχοπτώσεων του παρελθόντος στην περιοχή, που πηγαίνει πίσω πάνω από 1.000 χρόνια, καθώς και αρχεία σεισμών και τσουνάμι. Η έρευνά τους δείχνει ότι τα τελευταία 1.000 χρόνια, σημαντικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις συνέβαιναν περίπου κάθε 25 χρόνια, ενώ τσουνάμι συνέβαιναν περίπου μία φορά κάθε αιώνα.
Πηγή: Live Science