Στο μικροσκόπιο αναλυτών μπήκαν ενήλικα ποντίκια, μία ανθρώπινη πρωτεΐνη αλλά και ένας συνηθισμένος τρόπος διατροφής… Πιο αναλυτικά, από τη μία μπήκαν ποντίκια με μια μετάλλαξη στην ανθρώπινη πρωτεΐνη (P301L), τα οποίο ονομάστηκαν «ποντίκια pR5» και από την άλλη τα ποντίκια ελέγχου (γνωστά ως ποντίκια άγριου τύπου).
Οι δύο ομάδες ποντικών τράφηκαν είτε με κανονική διατροφή είτε με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά για 30 εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, στην περίπτωση των ποντικών με τη μετάλλαξη pR5 που τρέφονταν με τη συγκεκριμένη δίαιτα, μια σειρά προβλημάτων όπως κατάθλιψη, άγχος και ενδείξεις Αλτσχάιμερ.
Σημειώνεται ότι στους ανθρώπους η μετάλλαξη έχει συσχετιστεί με δυσλειτουργίες που προκαλούν άμεσα τον τύπο του νευρικού εκφυλισμού που σχετίζεται με τη νόσο του Α. Ομοίως, στα ποντίκια, τα γονίδια έχουν παράσχει στους ερευνητές έναν τρόπο να εντοπίσουν με ακρίβεια τους μηχανισμούς που συνδέουν την άνοια με άλλες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Metabolic Brain Disease. «Η παχυσαρκία και ο διαβήτης επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, επιδεινώνοντας τις ψυχικές διαταραχές και τη γνωστική έκπτωση. Αυτό το αποδείξαμε στη μελέτη μας σε ποντίκια», δήλωσε η Larisa Bobrovskaya, ερευνήτρια νευροεπιστήμης και βιοχημικός στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.
Η ομάδα διερεύνησε τη διασταύρωση της νόσου Αλτσχάιμερ, του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας: «Είναι γνωστό ότι η χρόνια παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 συνδέονται συχνά με τη νόσο του Αλτσχάιμερ μαζί με πολλές άλλες συννοσηρότητες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και της νεφρικής δυσλειτουργίας».
«Επιπλέον, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 συνδέονται όλο και περισσότερο με την εξασθενημένη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος επιδεινώνοντας ψυχικές και γνωστικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών της διάθεσης, της γνωστικής έκπτωσης και της άνοιας».
Στη δημοσίευση σημειώνεται ότι αυτού του είδους η ανακάλυψη πιθανότατα δεν θα βοηθήσει κανέναν να αναπτύξει καλύτερες διατροφικές συνήθειες, αλλά είναι σε θέση να παρέχει περισσότερα εργαλεία για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας. Είναι πολύ πιθανό ένας συνδυασμός παχυσαρκίας, ηλικίας και διαβήτη να οδηγήσει σε μείωση των γνωστικών ικανοτήτων, σε νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας», λέει η Bobrovskaya.
Πηγή: ΕΡΤ