Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το πόσες ώρες κοιμούνται οι άνθρωποι και πότε πέφτουν για ύπνο μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση άνοιας στη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Geriatrics Society.

Ερευνητές από την Κίνα, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι ο ύπνος για περισσότερες από 8 ώρες αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 69%, ενώ ο ύπνος πριν από τις 9 μ.μ. και όχι πριν από τις 10 μ.μ. ή αργότερα, αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά δύο φορές.

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι «η γνωστική λειτουργία θα πρέπει να παρακολουθείται σε ηλικιωμένους ενήλικες που αναφέρουν παρατεταμένο χρόνο στο κρεβάτι και προχωρημένο χρόνο ύπνου, ιδίως σε ηλικιωμένους άνδρες ηλικίας 60 έως 74 ετών».

Η έρευνα στο μέλλον «μπορεί να διευκρινίσει εάν η μέτρια μείωση [του χρόνου στο κρεβάτι] και η καθυστέρηση του χρονισμού του ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωστικής παρακμής και στην καθυστέρηση της εμφάνισης άνοιας σε ηλικιωμένους ενήλικες», έγραψε ο Δρ Rui Liu, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, από το επαρχιακό νοσοκομείο Shandong του Πανεπιστημίου Shandong στην Jinan της Κίνας.

Συνολικά 97 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με άνοια κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 3,7 ετών από 2.000 ηλικιωμένους ενήλικες στην Κίνα που δεν είχαν άνοια κατά την έναρξη της μελέτης.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η πλειονότητα των μελετών σχετικά με τον ύπνο και την άνοια έχουν επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά σε λευκούς πληθυσμούς στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

ύπνος
Φωτ.: Annie Spratt / Unsplash

Η μελέτη σημείωσε ότι οι ηλικιωμένοι Κινέζοι πολίτες που ζουν σε αγροτικές περιοχές τείνουν να πηγαίνουν νωρίτερα για ύπνο, να ξυπνούν νωρίτερα, να κοιμούνται λιγότερο και να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με τους Δυτικούς και τους κατοίκους των πόλεων, εν μέρει λόγω των διαφορών στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τον τρόπο ζωής.

Για να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν το κενό γνώσεων, οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ηλικιωμένοι ενήλικες που ζούσαν στην ύπαιθρο, κυρίως με χαμηλό εισόδημα και περιορισμένη εκπαίδευση, στη δυτική επαρχία Shandong.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι τα προβλήματα ύπνου και η γνωστική παρακμή σχετίζονται με δημογραφικά στοιχεία, όπως η ηλικία, το φύλο και η εκπαίδευση. Επιπλέον, η μικρή διάρκεια του ύπνου έχει καθιερωθεί ως γενετικός παράγοντας κινδύνου για την άνοια.

Η σχέση μεταξύ των προβλημάτων ύπνου και της άνοιας έχει, ωστόσο, βρεθεί να είναι ασυνεπής σε πληθυσμιακές μελέτες, ανέφεραν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, λόγω του γεγονότος ότι τα χαρακτηριστικά του ύπνου ήταν αυτοαναφερόμενα, δεν υπήρχαν δεδομένα για παράγοντες όπως η άπνοια ύπνου και υπήρχε σχετικά σύντομη περίοδος παρακολούθησης.

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Οι καλές συνήθειες ύπνου, που μερικές φορές αναφέρονται ως «υγιεινή του ύπνου», μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε έναν καλό ύπνο. Παρακάτω, ορισμένες συνήθειες που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του ύπνου σας:

  • Να είστε συνεπείς. Πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και σηκωθείτε την ίδια ώρα κάθε πρωί, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα
  • Βεβαιωθείτε ότι το υπνοδωμάτιό σας είναι ήσυχο, σκοτεινό, χαλαρωτικό και σε άνετη θερμοκρασία
  • Απομακρύνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές και smartphone από την κρεβατοκάμαρα
  • Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα, την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν από τον ύπνο
  • Ασκηθείτε. Το να είστε σωματικά δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα τη νύχτα.

Πηγή: The Bright Side News