Πέρασαν τρία και πλέον χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού και οι περισσότεροι έχουν προσβληθεί. Υπήρξαν όμως και κάποιοι… «σπάνιοι» που δεν νόσησαν με COVID ποτέ. Και για αυτούς τους «σπάνιους» φαίνεται πως η επιστήμη βρήκε την απάντηση.
Δεν είναι τα γονίδιά τους, ούτε η διατροφή τους. Δεν είναι το ισχυρό ανοσοποιητικό τους, αλλά ούτε και η επιλογή τους να φορούν συνέχεια μάσκα.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως ο κορονοϊός… αποφεύγει άτομα με ομάδα αίματος 0 και προτιμά όσους έχουν ομάδα αίματος Α. Όσοι δεν κόλλησαν κορονοϊό, κατά πάσα πιθανότητα έχουν ομάδα αίματος 0.
Ήδη προηγούμενες έρευνες πρότειναν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α ή ΑΒ φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση από COVID-19 σε σχέση με τα άτομα με ομάδες αίματος Ο ή Β.
Έπειτα από εργαστηριακά πειράματα, η ομάδα, με επικεφαλής τον δρ. Σον Στόουελ από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αποδεικνύει ότι ο ιός που προκαλεί την COVID-19 μολύνει κατά προτίμηση τα κύτταρα της ομάδας αίματος Α και αποφεύγει την ομάδα αίματος 0.
Πειράματα έδειξαν ότι η μετάλλαξη Όμικρον είχε ακόμη μεγαλύτερη προτίμηση στα κύτταρα της ομάδας αίματος Α σε σχέση με το αρχικό στέλεχος.
Πάντως η ερευνητική ομάδα προειδοποιεί ότι τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος 0 δεν χρειάζεται να λαμβάνουν προφυλάξεις έναντι της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
«Ορισμένες μελέτες σε αρκετές χιλιάδες άτομα δείχνουν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α μπορεί να έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν έπειτα από έκθεση στον SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν ομάδα αίματος Ο. Αλλά τα άτομα με ομάδα αίματος Ο μπορούν ακόμη να προσβληθούν από τον ιό και να τον μεταδώσουν σε άλλους», δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής.
Επιπλέον, συμπληρώνει, «παράγοντες όπως η ηλικία και οι χρόνιες παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια κατατάσσονται υψηλότερα από την ομάδα αίματος στον καθορισμό του κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη».