Σήμερα το πρωί, η NASA εκτόξευσε από τον διαστημικό σταθμό Cape Canaveral στη Φλόριντα έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9 εξοπλισμένο με ένα νέο όργανο μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αυτό το επιστημονικό εργαλείο, που ονομάστηκε TEMPO, θα επιτρέψει να παρακολουθείται η εκπομπή των ρύπων με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι μέχρι τώρα, από την πηγή εκπομπής τους και καθ’όλη τη διάρκεια της εξάπλωσής τους από τον άνεμο. Το TEMPO θα παρέχει πρωτοφανή ανάλυση για την παρακολούθηση των σημαντικότερων ατμοσφαιρικών ρύπων – μέχρι και τέσσερα τετραγωνικά μίλια, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες παρατηρούν την ποιότητα του αέρα από το διάστημα.

«Η αποστολή TEMPO αφορά περισσότερα από τη μελέτη της ρύπανσης – αφορά τη βελτίωση της ζωής στη Γη για όλους. Παρακολουθώντας τις επιπτώσεις των πάντων, από την κίνηση σε ώρα αιχμής μέχρι τη ρύπανση από δασικές πυρκαγιές και ηφαίστεια, τα δεδομένα της NASA θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε όλη τη Βόρεια Αμερική και στην προστασία του πλανήτη μας», δήλωσε ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον.

NASA δορυφορος, πύραυλος
Ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX που μεταφέρει τον δορυφόρο με το νέο όργανο της NASA εκτοξεύτηκε σήμερα στις 00:30 τοπική ώρα (07:30 ώρα Ελλάδος) από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα. Πηγή: NASA

Τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα χρησιμοποιούνται κυρίως από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) και την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), που είναι αρμόδιες για τις προβλέψεις σχετικά με την ποιότητα του αέρα στις ΗΠΑ. Τα δεδομένα του TEMPO θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επιστημονική ανάλυση της ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένων των μελετών της ρύπανσης σε ώρες αιχμής, των δυνατοτήτων βελτίωσης των προειδοποιήσεων για την ποιότητα του αέρα, των επιπτώσεων των κεραυνών στο όζον, της κίνησης της ρύπανσης από δασικές πυρκαγιές και ηφαίστεια, ακόμη και των επιπτώσεων της εφαρμογής λιπασμάτων.

«Η NASA καθιστά τα δεδομένα από όργανα όπως το TEMPO εύκολα προσβάσιμα σε όλους», δήλωσε η Karen St. Germain, διευθύντρια του τμήματος Γεωεπιστημών της NASA. «Πράγμα που σημαίνει ότι όλοι, από τους ηγέτες της κοινότητας και της βιομηχανίας μέχρι τους πάσχοντες από άσθμα, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για την ποιότητα του αέρα σε υψηλότερο επίπεδο λεπτομέρειας -τόσο σε χρόνο όσο και σε τοποθεσία- από ό,τι είχαν ποτέ πριν. Και αυτό παρέχει επίσης τις πληροφορίες που απαιτούνται για να αρχίσει η αντιμετώπιση μιας από τις πιο πιεστικές προκλήσεις για την ανθρώπινη υγεία».

Οι μετρήσεις του νέου αυτού εργαλείου θα επιτρέψουν τη βελτίωση των ειδοποιήσεων που θα εκδίδονται για τους κατοίκους στην περίπτωση κακής ποιότητας αέρα, τον καλύτερο προσδιορισμό των σημείων όπου νέα όργανα εντοπισμού θα πρέπει να εγκατασταθούν στο έδαφος ή ακόμη θα συμβάλουν στην έρευνα για τις επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων στην υγεία.

Περίπου το 40% των Αμερικανών (137 εκατομμύρια άνθρωποι) ζει σε περιοχές στην οποία η ποιότητα του αέρα είναι κακή, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Πνευμονολόγων με τις πολύ φτωχές συνοικίες να πλήττονται δυσανάλογα. Η ρύπανση του αέρα προκαλεί περίπου 60.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ. Κάνει επίσης κακό στην οικονομία, καθώς έχει επιπτώσεις στην παραγωγικότητα των εργαζομένων ή ακόμη στις καλλιέργειες.

Μετρήσεις όλο το 24ωρο

Οι δορυφόροι που χρησιμοποιούνται ως τώρα στις ΗΠΑ για να κάνουν μετρήσεις αυτού του είδους βρίσκονται σε ύψος περίπου 700 χιλιομέτρων και περιστρέφονται γύρω από τη Γη περίπου δεκαπέντε φορές τη μέρα.

«Άρα κάθε μέρα μπορούμε να έχουμε μετρήσεις πάνω από τη Νέα Υόρκη στις 13:30 για παράδειγμα», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Καρολάιν Νόουλαν, φυσικός ειδική για την ατμόσφαιρα στο Κέντρο Αστροφυσικής. Ωστόσο «σε μια μέρα συμβαίνουν πολλά πράγματα στη Νέα Υόρκη. Υπάρχουν δύο ώρες αιχμής κατά τις οποίες δεν μπορούμε να έχουμε μετρήσεις», είπε.

Το TEMPO, το οποίο έχει βάρος λίγο κάτω από 140 κιλά, θα βρίσκεται συνδεδεμένο σε δορυφόρο σε γεωστατική τροχιά σε ύψος άνω των 35.000 χιλιομέτρων. Επομένως θα περιστρέφεται γύρω από τη Γη την ίδια ώρα που αυτή περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της, κάτι το οποίο θα του επιτρέπει να βρίσκεται πάντα πάνω από την Βόρεια Αμερική.

«Για πρώτη φορά θα μπορούμε να κάνουμε μετρήσεις όλες τις ώρες πάνω από τη Βόρεια Αμερική», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή της η Νόουλαν.

Πώς λειτουργεί το TEMPO

Ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX που μεταφέρει τον δορυφόρο με το νέο όργανο της NASA εκτοξεύτηκε σήμερα στις 00:30 τοπική ώρα (07:30 ώρα Ελλάδος) από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα. Για να μπει σε σωστή τροχιά θα χρειαστεί περίπου δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον Ζαν-Λικ Φρελιζέ, αντιπρόεδρο της Intelsat.

Στη συνέχεια θα μπορεί να αρχίσει τις επιχειρήσεις του.

Το TEMPO θα λειτουργεί αναλύοντας το φως που αντανακλάται στην επιφάνεια των νεφών, με τη βοήθεια φασματόμετρου. Κάθε αέριο απορροφά το φως διαφορετικά, άρα “μπορούμε να δούμε αυτό που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα μέσω των χρωμάτων ή των μηκών κύματος του φωτός που απορροφάται”, εξήγησε η Νόουλαν.

Το TEMPO θα κάνει τρεις βασικές μετρήσεις.

Πρώτον θα μετρά το διοξείδιο του αζώτου που παράγεται από την καύση, κυρίως από τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με βενζίνη ή ντίζελ, αλλά και από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την καύση άνθρακα ή φυσικού αερίου. Δεύτερον το όζον, το οποίο όταν βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα μας προστατεύει από την ακτινοβολία του Ήλιου, αλλά γίνεται επιβλαβές για την υγεία όταν βρίσκεται στο έδαφος. Τέλος την φορμαλδεΰδη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμπεράνει την παρουσία πτητικών οργανικών ενώσεων. Αυτές είναι “που κάνουν ορισμένα πράγματα να μυρίζουν, όπως οι μπογιές, η βενζίνη” κλπ, εξηγεί η Νόουλαν.

NASA δορυφορος
Ένα συνεργείο της Ball Aerospace στο Broomfield του Κολοράντο κυλάει το δορυφορικό όργανο TEMPO σε ένα φορτηγό για να το μεταφέρει στις εγκαταστάσεις κατασκευής δορυφόρων της Maxar Technologies στο Palo Alto, Πηγή: NASA

Το TEMPO, το οποίο θα βρίσκεται σε λειτουργία για το λιγότερο δύο χρόνια, αν και είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει για πολύ περισσότερο, έρχεται να προστεθεί στις περίπου 25 αποστολές της NASA που αποσκοπούν στην παρατήρηση της Γης. Κατασκευάστηκε από την Ball Aerospace και ενσωματώθηκε στον Intelsat 40E από την Maxar. Παρόμοιο εργαλείο με το TEMPO, το οποίο ονομάζεται GEMS, βρίσκεται ήδη σε γεωστατική τροχιά για την εκπλήρωση της ίδιας αποστολής πάνω από την Ασία μετά την εκτόξευσή του στο διάστημα το 2020. Και άλλο ένα, το Sentinel-4, αναμένεται να αναχωρήσει το 2024 για να καλύπτει την Ευρώπη.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, NASA