Αφού γιόρτασε φέτος το καλοκαίρι τον πρώτο του χρόνο στο διάστημα, το παρατηρητήριο υπέρυθρης ακτινοβολίας σε μέγεθος γηπέδου τένις απεικονίζει μερικά από τα πιο διάσημα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού.
Καταγράφοντας για πρώτη φορά στο εγγύς και μέσο υπέρυθρο από τα όργανα του παρατηρητηρίου Near-Infrared Camera (NIRCam) και Mid-Infrared Instrument (MIRI), νέες λεπτομέρειες είναι ορατές σε ένα διάσημο υπόλειμμα σουπερνόβα, ένα πλανητικό νεφέλωμα και έναν γιγάντιο γαλαξία.
Ακολουθούν οι τρεις θεαματικές εικόνες του James Webb και τι δείχνουν:
Supernova 1987a
Όλα τα γιγάντια αστέρια τελειώνουν τη ζωή τους ως υπερκαινοφανείς, εκρήγνυνται και αποβάλλουν στρώματα αερίου και σκόνης για να αφήσουν ένα όμορφο απομεινάρι στον νυχτερινό ουρανό. Οι επιστήμονες μπορούν να δουν αυτά τα απομεινάρια στον δικό μας γαλαξία, αλλά το τελευταίο που παρατηρήθηκε να εκρήγνυται πραγματικά ήταν τον Φεβρουάριο του 1987. Η πλησιέστερη από τότε ήταν η SN 1987A (Supernova 1987A), η οποία εξερράγη 168.000 έτη φωτός μακριά στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, έναν νάνο γαλαξία που περιστρέφεται γύρω από τον Γαλαξία μας.
Αυτή η νέα εικόνα, παραπάνω, από το NIRCam του Webb δείχνει ένα σχήμα κλειδαρότρυπας από υλικό που εκτοξεύεται καθώς και αμυδρά ημισεληνοειδή γύρω του που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ πριν. Γύρω από αυτήν υπάρχουν θερμές κηλίδες υλικού σε έναν δακτύλιο, οι οποίες πιστεύεται ότι προϋπήρχαν της πραγματικής έκρηξης, με δύο ακόμη δακτυλίους πέρα από αυτήν.
Το νεφέλωμα του δακτυλίου (Ring Nebula)
Η παραπάνω εικόνα από το MIRI δείχνει ένα από τα πιο διάσημα πλανητικά νεφελώματα στον νυχτερινό ουρανό. Βρέθηκε κοντά στο λαμπρό αστέρι Vega -που αυτή τη στιγμή βρίσκεται ψηλά στον καλοκαιρινό ουρανό στο βόρειο ημισφαίριο- και αυτή η νέα εικόνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά ένα αχνό φωτοστέφανο υλικού γύρω από τον λαμπρό δακτύλιο.
Αυτό που βρίσκεται μέσα του υποδηλώνει ότι το ετοιμοθάνατο άστρο που παράγει το νεφέλωμα του δακτυλίου (που ονομάζεται επίσης Μ57) έχει ένα συνοδό άστρο κοντά του, η παρουσία του οποίου μπορεί να είναι υπεύθυνη για την όμορφη διαμόρφωση του αερίου και της σκόνης που εκτοξεύεται. Αξίζει επίσης να δείτε την εικόνα NIRCam του JWST.
Ο Γαλαξίας του υδροστρόβιλου (Whirlpool Galaxy)
Αυτός είναι ο Γαλαξίας Whirlpool, που τραβήχτηκε επίσης από το MIRI, και πήρε το όνομά του από τους στροβιλιζόμενους σπειροειδείς βραχίονες που περιβάλλουν τον φωτεινό πυρήνα του. Καταλογογραφημένος ως M57, βρίσκεται κοντά στο τέλος της ουράς της Μεγάλης Άρκτου, ένας δημοφιλής στόχος για μικρά τηλεσκόπια.
Ενώ αυτή η εικόνα MIRI δείχνει μια δομή που μοιάζει με ιστό με απίστευτο βάθος, η εικόνα NIRCam δείχνει ιονισμένο αέριο που δημιουργείται από τα αστέρια που σχηματίζονται σε σμήνη. Ο M57 βρίσκεται 27 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό Canes Venatici.
Πηγή: Forbes