Το λαμπρό αστρικό σμήνος Messier 4, το πλησιέστερο τέτοιο σμήνος στη Γη, σε απόσταση περίπου 6.000 ετών φωτός μακρία, περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες αστέρια και είναι αξιοθαύμαστο. Τώρα, η NASA χρησιμοποίησε το θρυλικό της διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble για να αποκαλύψει μια μαύρη τρύπα, περίπου 800 φορές τη μάζα του ήλιου, στο κέντρο του αστρικού σμήνους.
«Δεν μπορείτε να κάνετε αυτό το είδος επιστήμης χωρίς το Hubble», δήλωσε ο Eduardo Vitral του Επιστημονικού Ινστιτούτου Διαστημικού Τηλεσκοπίου, που εκτελεί τις επιστημονικές αποστολές του Hubble.
Αυτή η μαύρη τρύπα είναι σπάνια. Δεν είναι μια μικρή μαύρη τρύπα, σαν αυτές που περιφέρονται στον γαλαξία μας -οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι υπάρχουν 100 εκατομμύρια μαύρες τρύπες μόνο στον Γαλαξία μας. Και δεν είναι μία από τις «υπερμεγέθεις» μαύρες τρύπες που βρίσκονται στο κέντρο των γαλαξιών -όπως ο Τοξότης Α* που ζυγίζει εκατομμύρια φορές περισσότερο από τον ήλιο. Μάλλον, αυτή η «νέα» μαύρη τρύπα είναι «ενδιάμεσης μάζας» και οι επιστήμονες έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτήν.
Η μάζα των μαύρων τρυπών δεν μπορεί εύκολα να υπολογιστεί αφού είναι τεράστιες, με βαρυτικές έλξεις τόσο ισχυρές που ούτε το φως μπορεί να διαφύγει. Πώς, λοιπόν, οι ερευνητές αποκάλυψαν στοιχεία για αυτό το αόρατο αντικείμενο; Εξέτασαν τις παρατηρήσεις του Hubble για το αστρικό σμήνος Messier 4 από μια περίοδο 12 ετών, παρακολουθώντας πώς τα αστέρια κινούνταν κοντά στον πυρήνα του σμήνος, «σαν μέλισσες που τριγυρνάνε γύρω από μια κυψέλη», εξήγησε η NASA.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Monthly Notices of the Royal Astronomical, προσδιόρισε ότι οι κινήσεις των αστεριών πιθανότατα επηρεάζονταν από ένα ισχυρό κέντρο βάρους. Δεν μπορούσαν να εξηγήσουν ρεαλιστικά τη συμπεριφορά των άστρων από άλλες δυνάμεις, όπως τα πυκνά αστέρια κοντά στον πυρήνα. Τα στοιχεία δείχνουν μια «μοναδική μαύρη τρύπα», σχετικά μικρότερη από το Messier 4.
«Είναι πολύ μικροσκοπική για να μπορέσουμε να δώσουμε κάποια άλλη εξήγηση πέρα ότι είναι απλά μια μαύρη τρύπα», σημείωσε ο Vitral.
Μπορείτε να δείτε «τον χορό των αστεριών» γύρω από τον πυρήνα του αστρικού σμήνος στο παρακάτω βίντεο της NASA, στα 50 δευτερόλεπτα.
Πηγή: Mashable