Χειρουργοί σε νοσοκομείο της Μασαχουσέτης μεταμόσχευσαν το νεφρό ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε άνθρωπο και εάν τα αποτελέσματα είναι επιτυχημένα, τότε αναμένεται ότι θα δώσουν ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια.
Οι γιατροί του Γενικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη πραγματοποίησαν την τετράωρη χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιώντας ένα γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο. Οι χειρουργοί που επέβλεψαν τη διαδικασία χαρακτήρισαν τη μεταμόσχευση «επιτυχή».
«Η επιτυχία αυτής της μεταμόσχευσης είναι το αποκορύφωμα των προσπαθειών χιλιάδων επιστημόνων και γιατρών επί πολλές δεκαετίες», δήλωσε ο Δρ Tatsuo Kawa, διευθυντής του Κέντρου Legorreta για την κλινική ανοχή στις μεταμοσχεύσεις στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH). «Η ελπίδα μας είναι ότι αυτή η μεταμοσχευτική προσέγγιση θα προσφέρει μια σανίδα σωτηρίας σε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια», πρόσθεσε.
Για περισσότερα από πέντε χρόνια, οι επιστήμονες του MGH και η εταιρεία βιοτεχνολογίας eGenesis συνεργάστηκαν για το γενετικά επεξεργασμένο νεφρό για μεταμόσχευση. Οι ερευνητές αφαίρεσαν τα επιβλαβή γονίδια του χοίρου από το νεφρό του ζώου και αδρανοποίησαν τους ρετροϊούς στον χοίρο-δότη που θα μπορούσαν δυνητικά να προκαλέσουν λοιμώξεις στον άνθρωπο. Οι επιστήμονες πρόσθεσαν επίσης ανθρώπινα γονίδια στο νεφρό για να αυξήσουν τη συμβατότητά του με τυχόν ανθρώπινους λήπτες.
Στις 16 Μαρτίου, ο 62χρονος Richard Slayman έλαβε το γενετικά τροποποιημένο νεφρό, ο οποίος ζούσε με νεφρική νόσο τελικού σταδίου -το τελικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας, όταν τα νεφρά έχουν σταματήσει να λειτουργούν.
Όταν τα νεφρά του άρχισαν να καταρρέουν για πρώτη φορά, υποβλήθηκε σε αιμοκάθαρση για επτά χρόνια, στη συνέχεια έκανε μεταμόσχευση νεφρού το 2018, αλλά αναγκάστηκε να ξαναρχίσει την αιμοκάθαρση τον Μάιο του 2023, αφού το νεφρό που του δόθηκε σταμάτησε να λειτουργεί. Υπέστη επιπλοκές από την αιμοκάθαρση, συμπεριλαμβανομένων αρκετών θρόμβων αίματος που απαιτούσαν νοσηλεία και χειρουργική επέμβαση.
Ο Slayman δήλωσε ότι οι γιατροί του MGH του εξήγησαν λεπτομερώς τη διαδικασία, μια επέμβαση που ένιωθε ότι ήταν μεγαλύτερη από τον ίδιο. «Την είδα όχι μόνο ως έναν τρόπο να βοηθηθώ εγώ, αλλά και ως έναν τρόπο να δώσω ελπίδα στους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση για να επιβιώσουν», ανέφερε σε δήλωσή του.
Αναρρώνει καλά, δήλωσαν οι γιατροί του MGH στους New York Times, λέγοντας ότι ο μεταμοσχευμένος νεφρός παράγει ούρα και ότι ο Slayman μπόρεσε να σταματήσει την αιμοκάθαρση και να περπατήσει στο νοσοκομείο. «Μοιάζει και πάλι να είναι ο εαυτός του. Είναι αξιοσημείωτο», δήλωσε ο Δρ Winfred Williams του MGH.
Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων από ζώα σε ανθρώπους, γνωστές και ως ξενομεταμοσχεύσεις, θα μπορούσαν να προσφέρουν ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που περιμένουν ακόμη δωρεά οργάνων. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ περιμένουν για μεταμόσχευση οργάνων, σύμφωνα με το Ενωμένο Δίκτυο για τη Διανομή Οργάνων (UNOS), το οποίο επιβλέπει το αμερικανικό σύστημα μεταμοσχεύσεων οργάνων, με τους νεφρούς να είναι το όργανο με τη μεγαλύτερη ζήτηση στις μεταμοσχεύσεις.
Οι προηγούμενες ξενομεταμοσχεύσεις ήταν επικίνδυνες. Δύο ασθενείς σε προχωρημένα στάδια ασθένειας που έλαβαν μεταμοσχεύσεις καρδιάς από χοίρους το 2022 και το 2023, πέθαναν και οι δύο λίγο μετά τις διαδικασίες.
Πηγή: The Guardian